SvenskaRaceFans sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SvenskaRaceFans tjänster godkänner du detta.
» Om cookies och personuppgifter
START
Formel 1
Gergeis Raceblogg
Johns RacingLine
Depåsnack
Fredrikssons Allehanda
Podcast
START
Formel 1
Gergeis Raceblogg
Johns RacingLine
Depåsnack
Fredrikssons Allehanda
Podcast
Le Mans 2015: större blev det inte. Nissan syns inte ens i bild. Men, de få deltagande i nästa års LMP1-klass tyder inte på någon kris för WEC.
Tweeta
Storhetstiden som kom av sig
Att Audi lämnar sportvagnsracingen lämnar ett stort hål i WEC. Vad hände egentligen med profetian om sportvagnsracings nya storhetstid?
Början av 2015 var en optimistisk tid i sportvagnsvärlden. Nissan hade precis tillkännagett sin medverkan i
World Endurance Championship
och Le Mans 24-timmars. Både Audi och Porsche skulle ta med sig en tredje bil till Le Mans och uppvärmningen på Spa-Francorchamps sextimmars och Toyota meddelade att de skulle stanna i WEC inför en överskådlig framtid. Dessutom fanns det ett antal privata iniativ med mål att sluta upp bredvid ByKolles och Rebellion i privatkategorin i LMP1.
Två säsonger senare ser bilden helt annorlunda ut. Det första som skedde var att det inte blev någon mer tredje bil på Spa eller Le Mans för Porsche och Audi i kostnadsnedskärningarnas namn efter Dieselgate, och Audis senare avsked till WEC är nu vida omskrivet. Av de privata satsningarna har det inte blivit av med något, istället vänder nu Rebellion LMP1 ryggen och flyttar ner till LMP2. Så som det ser ut nu, har vi oss att vänta enbart fem bilar i nästa års WEC, och förmodligen bara en eller två till på Le Mans.
Denna episod visar hur viktigt det är att regelverket i sig håller nere kostnaderna för racingen, men också hur sårbar motorsporten är för yttre omständigheter ändå. För Nissans och Audis avsked är, trots allt, rätt slumpartade.
Om vi tar Nissans LMP1-projekt först. Chefsdesignern till det projektet, Ben Bowlby, en väldigt speciell bil, i princip bak-och-fram jämfört med konventionen: frontmotoriserad, framhjulsdrift, större framdäck än bak, och så vidare. I de tidigaste pressreleaserna hänvisade de till tidigare frontmotoriserade projekt, så som 1990-talets Panoz-bilar och Ford Mustang GTP från 1983, som luktat på framgång men inte nått hela vägen fram; Nissan kunde till skillnad från dem använda en frontmotoriserad design som ett aerodynamiskt koncept, snarare än bara ett PR-trick. Samtidigt sa de att “racing is about trialing technology. The DeltaWing didn’t win, but it got more noise than anything else. Story telling is much more interesting…” Om ni säger det så. Historien säger ju faktiskt något annat.
Detta okonventionella concept tog ut sin rätt på stallet som skulle utveckla den. Om potentialen fanns där var de inte ens nära att få ut den. Le Mans blev ett fiasko, 20 sekunder efter snabbaste Porschen på kvalet, och bara en av tre bilar överlevde de 24-timmarna. Hybriddriften fungerade inte heller och kopplades aldrig på, bara där förlorade de ca 500 hästkrafter gentemot konkurrenterna. Men det som fördömde projektet redan från början var just att det var så ”outside the box”. Att försöka ”återuppfinna hjulet” visade sig vara tämligen fåfängt. Några dagar innan julen 2015 lade Nissan ner projektet, utan att bilen någonsin tävlade igen efter Le Mans. Ifall Nissan valt att bygga ett skal utefter de konventioner som upprättat sig inom sportvagnsdesignsindustrin, och sen jobbat med att utveckla bilen inifrån och ut, snarare än utifrån och in, så hade de också fått sig en väldigt givande platform att utveckla och marknadsföra sin teknologi ifrån. Likt Toyota gjort, likt Porsche gjort, och så som Audi haft sedan 1999.
Audis frånfälle är också aningen slumpartad, men på ett helt annat sätt, förstås. Dieselgate har tagit ut sin rätt (med all rätt) på både Porsche och Audis kampanjer. Det är ingenting fel med Audis approach mot WEC, och det visar inga brister på LMP1-reglementet heller. Men när dieselbilar skapat alla problem som Volkswagen-Audi-gruppen nu dras med, så är det ju självklart att de inte kommer att åka världen runt och marknadsföra precis det som skapat problemen!
När det var snack om en annalkande ”storhetstid” för sportvagnsracingen så kunde man alltså inte heller förutse den situation som nu uppstått. Något som dock borde hänt tidigare var en granskning av ”LMP1-P”-reglementet, det vill säga kategorin för privatstall. Meningen var att dessa skulle kunna utmana fabriksstallens emellanåt, vilket faktiskt aldrig har skett. Henri Pescarolo gav upp för länge sedan, nu har även Rebellion Racing tröttnat för att istället ge sig in i getingboet som är LMP2. Skillnaden mellan LMP1-P och LMP2 är rätt akademisk, men ändå stor: i LMP1 utvecklar man en bil, i LMP2 köper man en fabriksbyggd. LMP2 är meningen att vara en ”gentlemannaklass”, där är det krav att en av förarna per bil inte skall vara en professionell racerförare. Det skall inte heller vara möjligt för en LMP2-bil att vinna Le Mans 24-timmars. Det skall en LMP1:a kunna, oavsett om det är en fabriksbil eller en privatsatsning likt Rebellion. Rebellions bästa resultat de senaste åren är ett par fjärdeplatser, men så är de också det enda privatstall som slagit sig in i topp-fem på Le Mans sedan 2011...
Men när de stora fabrikernas LMP1-bilar är så pass avancerade så är det svårare än någonsin för privatstall att hänga med. Absolut väldigt dyrt dessutom, vilket gjort att alla, förutom ByKolles, lagt ner. Som Henri Pescarolo sa till
Motor Sport Magazine
2012: “for the big teams, racing is just marketing. They can decide to leave at any time, when an accountant goes through some figures with his pencil – as we have seen now, with Peugeot. For the small teams, racing is our life. It is the only thing we do. We will not stop – until we have no more money. Then we will die.” I höstas kom ett liberalare LMP1-P-reglemente, men det var inte nog för att få Rebellion att stanna. Dessutom var det för sent för andra att haka på i tid. Att använda en LMP2-bil som bas för en LMP1:a var ett alternativ för några, men inga sådana projekt har gjort sig tillkänna officiellt ännu. För ett privatstall har LMP1 alltså blivit för kostsamt, inte särskilt givande och för politiskt.
Så nu sitter vi med enbart fem LMP1-bilar fulltid i WEC nästa år: två var från Porsche och Toyota, och en från ByKolles, som inte kommer ha någon rimlig chans att hänga med. Toyota tar fram en extra till Le Mans, och har petat på Porsche att också ta fram en till i alla fall till det berömda 24-timmars. Är det en kris vi ser?
Inte nödvändigtvis. Joest Racing, som drivit Audis satsning de senaste 17 åren, kommer inte att försvinna från motorsporten. Möjligen att de kan få fram något? Dessutom bekräftade WEC:s VD Gerard Neveu till
DailySportscar.com
i förra veckan att Peugeot funderar på att återvända.
2017 kommer förmodligen bli ett mellanår, ja. Men kris ska man tala om först när loppen är avgjorda på förhand. Och de som sett något av årets WEC-serie vet att så inte kommer att vara fallet, när både Porsche och Toyota finns på banan.
Årets sista lopp går nu i helgen: Bahrain sextimmars.
3081 VISNINGAR
JACOB FREDRIKSSON
11/14/2016 4:48:30 PM
Tweeta
Fler artiklar om Fredrikssons Allehanda
Grand Prix-racings anti-tes
Fredrikssons Allehanda
I början av 1980-talet fanns en racerbana som var värre än värst. Trots det blev vartenda lopp på den en klassiker!
10/17/2017 11:23:00 AM
The Great Book of Racing Drivers’ Excuses
Fredrikssons Allehanda
Inga kan komma med ursäkter som racerförare. Här är några av senare tids allra bästa.
10/2/2017 10:39:00 AM
En ilsken men ödmjuk mästare
Fredrikssons Allehanda
En racerförares dröm? Att vara ilsken över en missad seger men ändå kammat hem mästerskapet. Precis så kände Josef Newgarden efter Indycar-finalen på Sonoma i söndags.
9/19/2017 11:52:00 AM
Ett enda misstag räcker
Fredrikssons Allehanda
Ett enda misstag räckte för att göra Indycar-mästerskapet en öppen historia igen.
9/4/2017 2:45:00 PM
Vart skåpet skall stå
Fredrikssons Allehanda
Senast jag skrev om Indycar och Josef Newgarden hyllade jag honom efter omkörningen han gjorde på Will Power på Mid-Ohio. Efter segern i helgens lopp på Gateway-ovalen i St. Louis höjer vi honom till skyarna.
8/28/2017 4:55:00 PM
Bildreportage från Kanonloppet
Fredrikssons Allehanda
STCC-säsongen 2017 är den tuffaste på länge och det märktes tydligt på Kanonloppet. Här är bilder från tre händelserika heat på Gelleråsen:
8/15/2017 11:39:00 AM
Penske perfect
Fredrikssons Allehanda
Josef Newgarden ser ut att göra det som varken Juan-Pablo Montoya, Simon Pagenaud eller Will Power mäktat med: gå för mästerskapet från år ett hos Team Penske.
7/31/2017 3:33:00 PM
Vad är ”sportvagnsracing”?
Fredrikssons Allehanda
I och med LMP1-reglementets påstådda ”kris” så kan det vara lägligt att fråga sig, vad för slags ”sportvagnsracing” lämpar sig bäst åt Le Mans?
7/20/2017 3:14:00 PM
Bästa hittills 2017
Fredrikssons Allehanda
Många racingserier har nu hunnit avverka ungefär hälften av sina säsonger, så därmed är det lämpligt att stämma av med årets bästa, roligaste, tyngsta och häftigaste prestationer och händelser. Först så tittar vi serier utöver Formel 1:
7/11/2017 6:11:00 PM
Ett bisarrt men fantastiskt 24-timmars
Fredrikssons Allehanda
Årets Le Mans 24-timmars blev ett av de mest bisarra loppen i dess anrika historia, men precis som alla Le Mans utlovar, det var ett otroligt lopp.
6/20/2017 5:06:00 PM
17/10
Fredrikssons Allehanda
Grand Prix-racings anti-tes
02/10
Fredrikssons Allehanda
The Great Book of Racing Drivers’ Excuses
11:52
Fredrikssons Allehanda
En ilsken men ödmjuk mästare
14:45
Fredrikssons Allehanda
Ett enda misstag räcker
16:55
Fredrikssons Allehanda
Vart skåpet skall stå
11:39
Fredrikssons Allehanda
Bildreportage från Kanonloppet
15:33
Fredrikssons Allehanda
Penske perfect
15:14
Fredrikssons Allehanda
Vad är ”sportvagnsracing”?
18:11
Fredrikssons Allehanda
Bästa hittills 2017
20 februari 2017
Fredrikssons Allehanda
Saubers nya bil ser bra ut
2017 års Formel 1-bilar verkar bli precis så snygga som vi hoppats på. Men till vilket pris?
20 februari 2017
Fredrikssons Allehanda
Det mest otroliga av Grand Prix:n
Sommaren 1914 stod Europa på kanten till krig. Österrike-Ungerns kronprins hade skjutits ihjäl i Sarajevo den 28:e juni, vilket iscensatte en internationell politisk kris. Mitt i denna kris skulle Frankrikes Grand Prix avgöras.
23 januari 2017
Fredrikssons Allehanda
Väck med blåflaggorna!
Det är ett par månader tills vi vet hur 2017 års Formel 1-bilar kommer att vara konkurrenskraftiga. Men en sak kan F1 redan nu åtgärda för att krydda till sporten.
23 januari 2017
Fredrikssons Allehanda
Receptet på en lycklig pension
Två av NASCAR:s största stjärnor har precis sagt tack och adjö till det hektiska livet som fulltidsförare , men det betyder näppeligen att vi har hört det sista från dem.