Autosport

SvenskaRaceFans

Receptet på en lycklig pension
Den Dallara-Cadillac som Jeff Gordon kommer att köra på Daytona 24-timmars den 26:e-29:e januari

Receptet på en lycklig pension

Två av NASCAR:s största stjärnor har precis sagt tack och adjö till det hektiska livet som fulltidsförare , men det betyder näppeligen att vi har hört det sista från dem.

Efter säsongen 2015 tackade Jeff Gordon för sig, nummer 24 i NASCARs högstaserie skulle få en ny chaufför. Och efter säsongen 2016 var det dags för Tony Stewart, efter ett antal svåra år, att hänga upp hjälmen på hyllan. Men det är en specifik hylla vi pratar om.

Gordons ”pension” blev kanske inte riktigt som han tänkt sig. Hans stallkamrat och gode vän Dale Earnhardt Jr skadade sig halvvägs in i 2016 och därmed hoppade Gordon in, nu i bil nummer 88, och körde åtta lopp. Efter loppet på Martinsville i november sa han dock att det fick lov att vara nog i NASCAR. Men bara i NASCAR.

Stewarts ”pension” har nu precis börjat. Efter sin tredje NASCAR-titel 2011, möttes Stewart av några väldigt svåra år, kantade av skador och tragedier. Inför säsongen 2016 bestämde han sig för att det skulle vara hans sista. Men bara i NASCAR.

Bägge förare brinner nämligen tillräckligt mycket för sporten för att inte kalla karriären helt slut.

I amerikansk racing finns det möjligheter i och med den oerhört breda motorsportekonomin som finns där. De olika racingdisciplinerna har en sorts institutionell stabilitet som inte riktigt har någon like i Europa, och särskilt inte i Sverige. Stabiliteten är byggd runt de stora racen: NASCAR har Daytona 500, Indycar har Indianapolis 500, sportvagnsracingen har Daytona 24-timmars och Sebring 12-timmars, och sedan 1998 även Petit Le Mans. Både Indycar och amerikansk sportvagnsracing skiljer sig väldeliga från NASCAR i och med att det har varit en mängd olika bilsportsförbund som sanktionerat dem klassiska tävlingar. Men även om mästerskapen kommit och gått så har de klassiska tävlingarna bestått. AAA, USAC, CART, IRL och Indycar har alla haft hand om mästerskapet som vi i folkmun kallar Indycar, och den amerikanska sportvagnsracingen har en liknande historia. Länge sanktionerade GrandAm Daytona 24-timmars, medan ALMS (American Le Mans Series) hade hand om Sebring. 2014 slogs de ihop, och IMSA WeatherTech Sportscar Championship, som det nu kallas, ser att 2017 kunna bli det starkaste året för amerikansk sportvagnsracing på mycket länge. General Motors, Mazda och Nissan slår på stort, och det är i denna konkurrens som Jeff Gordon ser sig kunna göra en epilog på karriären. Le Mans finns även det i kikaren för Gordon.

Tony Stewart har än så länge inga konkreta planer som man har gått ut med inför framtiden, men en sak sa till amerikanska Racer.com: nu kan han äntligen köra det han vill köra. Det vill nog säga en hel del kortbaneracing – sprint cars, ”midgets” och dylikt. Han äger även några kortbanor runt om i USA som han kan spendera mer tid åt. Stewart älskar nämligen att arrangera tävlingar och att sköta banorna själv. Han driver stall i flera olika discipliner, så han äger förmodligen redan bilarna som han vill köra också. Även i de sorters kortbaneracing som Stewart har i siktet så finns en hel del etablerade klassiker, som ter sig mer som doldisar för oss icke-amerikaner. Chili Bowl i Tulsa, Oklahoma är en sån tävling, och Little 500 i Anderson, Indiana, som körs dagen innan det stora ”500” i Indianapolis. Sådana tävlingar är även de klassiker som består, nästan helt oberoende från resten av motorsportvärlden.

Gordon och Stewart är såklart två väldigt priviligierade herrar, men jag tycker ändå att deras ambitioner i ”post-NASCAR-fasen” av deras karriärer är mycket beundransvärda. Genom deras kändisskap kan de vara med och bredda passionen för racingen genom att introducera de mindre disciplinerna för deras fans, samtidigt som de kan njuta av en lugnare vardag tillsammans med sina familjer. De vill sprida passionen för sin sport genom att hjälpa andra - och det är väl receptet på en lyckad pension om något?


3486 VISNINGAR
JACOB FREDRIKSSON
1/10/2017 3:54:48 PM


Fler artiklar om Fredrikssons Allehanda

Grand Prix-racings anti-tes
Fredrikssons Allehanda I början av 1980-talet fanns en racerbana som var värre än värst. Trots det blev vartenda lopp på den en klassiker!
10/17/2017 11:23:00 AM

The Great Book of Racing Drivers’ Excuses
Fredrikssons Allehanda Inga kan komma med ursäkter som racerförare. Här är några av senare tids allra bästa.
10/2/2017 10:39:00 AM

En ilsken men ödmjuk mästare
Fredrikssons Allehanda En racerförares dröm? Att vara ilsken över en missad seger men ändå kammat hem mästerskapet. Precis så kände Josef Newgarden efter Indycar-finalen på Sonoma i söndags.
9/19/2017 11:52:00 AM

Ett enda misstag räcker
Fredrikssons Allehanda Ett enda misstag räckte för att göra Indycar-mästerskapet en öppen historia igen.
9/4/2017 2:45:00 PM

Vart skåpet skall stå
Fredrikssons Allehanda Senast jag skrev om Indycar och Josef Newgarden hyllade jag honom efter omkörningen han gjorde på Will Power på Mid-Ohio. Efter segern i helgens lopp på Gateway-ovalen i St. Louis höjer vi honom till skyarna.
8/28/2017 4:55:00 PM

Bildreportage från Kanonloppet
Fredrikssons Allehanda STCC-säsongen 2017 är den tuffaste på länge och det märktes tydligt på Kanonloppet. Här är bilder från tre händelserika heat på Gelleråsen:
8/15/2017 11:39:00 AM

Penske perfect
Fredrikssons Allehanda Josef Newgarden ser ut att göra det som varken Juan-Pablo Montoya, Simon Pagenaud eller Will Power mäktat med: gå för mästerskapet från år ett hos Team Penske.
7/31/2017 3:33:00 PM

Vad är ”sportvagnsracing”?
Fredrikssons Allehanda I och med LMP1-reglementets påstådda ”kris” så kan det vara lägligt att fråga sig, vad för slags ”sportvagnsracing” lämpar sig bäst åt Le Mans?
7/20/2017 3:14:00 PM

Bästa hittills 2017
Fredrikssons Allehanda Många racingserier har nu hunnit avverka ungefär hälften av sina säsonger, så därmed är det lämpligt att stämma av med årets bästa, roligaste, tyngsta och häftigaste prestationer och händelser. Först så tittar vi serier utöver Formel 1:
7/11/2017 6:11:00 PM

Ett bisarrt men fantastiskt 24-timmars
Fredrikssons Allehanda Årets Le Mans 24-timmars blev ett av de mest bisarra loppen i dess anrika historia, men precis som alla Le Mans utlovar, det var ett otroligt lopp.
6/20/2017 5:06:00 PM

17/10
Fredrikssons Allehanda
Grand Prix-racings anti-tes
02/10
11:52
Fredrikssons Allehanda
En ilsken men ödmjuk mästare
14:45
Fredrikssons Allehanda
Ett enda misstag räcker
16:55
Fredrikssons Allehanda
Vart skåpet skall stå
11:39
Fredrikssons Allehanda
Bildreportage från Kanonloppet
15:33
Fredrikssons Allehanda
Penske perfect
15:14
Fredrikssons Allehanda
Vad är ”sportvagnsracing”?
18:11
Fredrikssons Allehanda
Bästa hittills 2017