Autosport

SvenskaRaceFans

Grand Prix-racings anti-tes
F1-bilar på en parkeringsplats? Som idag alltså.

Grand Prix-racings anti-tes

I början av 1980-talet fanns en racerbana som var värre än värst. Trots det blev vartenda lopp på den en klassiker!

Ibland får Formel 1-cirkusen för sig att USA är dess absolut viktigaste marknad. Början av 1980-talet var en sådan period. Anrika Watkins Glen i New York hade fått ekonomiska bekymmer efter loppet 1980 och en bana som kunde ta över USA:s ”East Grand Prix” efterlystes. USA:s ”West” GP kördes på våren i Long Beach, Kalifornien, och så, till hösten 1981 anlades en bana på parkeringsplatsen till Caesar’s Palace hotell i Las Vegas. Säsongsfinalen 1981 och 1982 kom då att köras där. Varför det skulle vara en bra idé att anlägga en bana just där förblir ett mysterium. Banan var trång, långsam, och intresseklubben antecknade inga kurvor.F1-säsongen 1981 var en oerhört dramatisk och jämn historia. Sju förare hade under året vunnit lopp (Alan Jones, Carlos Reutemann, Nelson Piquet, Gilles Villeneuve, Alain Prost, John Watson och Jacques Laffite), och till säsongsfinalen i Las Vegas stod titeln mellan Reutemann, Piquet och Laffite. Det kändes en aning ovärdigt att låta titeln avgöras på denna anti-tes till Grand Prix-racing. Det här var i en tid när man fortfarande körde på chikanlösa Imola, gamla Österreichring och svepande Zandvoort. Banan på Caesar’s Palaces parkeringsplats var en mardrömsliknande ”Mickey Mouse”-bana i jämförelse – inte precis värdigt ett ”Grand” Prix.

Mot alla odds blev loppen i Las Vegas klassiker. Som klippet nedan visar, alla ingredienser till vad som gör en titeluppgörelse i Formel 1 klassisk fanns med: en storfavorit som tappar bollen, en underdog som ger allt han har, en veteran som triumferar i sin svansång, populära förstasegrare, och så vidare.Både loppet 1981 och 1982 hade massvis av omkörningar och tillräckligt med incidenter för att hålla åskådarna vakna. Trots detta tröttnade F1-cirkusen efter två år, och ingen har väl saknat banan sedan dess. Banan var en plåga att köra på, värmen var outhärdlig, och kulturmötet Formel 1-Las Vegas var ett som ingen var särskilt intresserad av.

Och så tog Indycar-cirkusen över Caesar’s Palace 1983 och 1984 – och även där stod banan för två klassiker! När Indycar besökte gjorde man om banan till en oval, eller en ”roval” snarare – en mix mellan en ”road course” och en ovalbana. Avåkningszonerna fanns kvar, som på en road course, men bara utsidan av F1-banan behölls så att man bara behövde svänga åt vänster. Loppet 1983 var inte någon säsongsfinal, men fighten mellan Mario Andretti och uppstickaren John Paul Jr gör ändå loppet sevärt.

1984 fick Caesar’s Palace äran att utgöra en säsongsfinal igen – denna gång för Indycar-serien, och nu stod det mellan Mario Andretti och ovalspecialisten Tom Sneva. Loppet blev en oerhört dramatisk historia och innehöll precis allting man kan tänka sig kräva av en säsongsfinal - igen. Precis som i F1 skakades mästerskapet om ett flertal gånger innan loppet tog slut och innehöll en häpnadsväckande mängd omkörningar och incidenter.Men efter loppet 1984 fick Caesar’s Palace nog för gott, och ingen i Indycar har heller saknat platsen. Så vad säger historien om Caesar’s Palace-GP-bana oss idag? Några viktiga saker ändå:

1.      Idén att det finns en anti-tes till Grand Prix-racing är fåfäng när det finns någon som är villig att arrangera. Man kör där man har plats. 1981 hade man inte plats på fantastiska Watkins Glen längre, men det fanns intresse från en annan arrangör – låt hända att banan var den totala motsatsen till Watkins Glen eller Imola eller Österreichring. En Grand Prix-bana mäts inte efter arenan, utan efter dit F1-cirkusen tar sig.

2.      F1-cirkusen har kort minne. Banan i Las Vegas blev hånad från dag ett och ses idag ofta som ett historiskt snedsteg – det är en varning åt oss idag hur löjligt det kan bli när man kortsiktigt räknar pengabuntar. Men se var F1-säsongen avslutas idag, till exempel. Banan i Abu Dhabi har i stort sett samma karaktär som denna ”ökända” bana i Las Vegas – intresseklubben antecknar precis ingenting – men det finns några jeppar som gärna betalar för kalaset.

3.      Men det kanske viktigaste ändå: Grand Prix-racing kan bli fantastiskt underhållande oavsett arena.


17760 VISNINGAR
JACOB FREDRIKSSON
10/17/2017 11:23:00 AM


Fler artiklar om Fredrikssons Allehanda

Grand Prix-racings anti-tes
Fredrikssons Allehanda I början av 1980-talet fanns en racerbana som var värre än värst. Trots det blev vartenda lopp på den en klassiker!
10/17/2017 11:23:00 AM

The Great Book of Racing Drivers’ Excuses
Fredrikssons Allehanda Inga kan komma med ursäkter som racerförare. Här är några av senare tids allra bästa.
10/2/2017 10:39:00 AM

En ilsken men ödmjuk mästare
Fredrikssons Allehanda En racerförares dröm? Att vara ilsken över en missad seger men ändå kammat hem mästerskapet. Precis så kände Josef Newgarden efter Indycar-finalen på Sonoma i söndags.
9/19/2017 11:52:00 AM

Ett enda misstag räcker
Fredrikssons Allehanda Ett enda misstag räckte för att göra Indycar-mästerskapet en öppen historia igen.
9/4/2017 2:45:00 PM

Vart skåpet skall stå
Fredrikssons Allehanda Senast jag skrev om Indycar och Josef Newgarden hyllade jag honom efter omkörningen han gjorde på Will Power på Mid-Ohio. Efter segern i helgens lopp på Gateway-ovalen i St. Louis höjer vi honom till skyarna.
8/28/2017 4:55:00 PM

Bildreportage från Kanonloppet
Fredrikssons Allehanda STCC-säsongen 2017 är den tuffaste på länge och det märktes tydligt på Kanonloppet. Här är bilder från tre händelserika heat på Gelleråsen:
8/15/2017 11:39:00 AM

Penske perfect
Fredrikssons Allehanda Josef Newgarden ser ut att göra det som varken Juan-Pablo Montoya, Simon Pagenaud eller Will Power mäktat med: gå för mästerskapet från år ett hos Team Penske.
7/31/2017 3:33:00 PM

Vad är ”sportvagnsracing”?
Fredrikssons Allehanda I och med LMP1-reglementets påstådda ”kris” så kan det vara lägligt att fråga sig, vad för slags ”sportvagnsracing” lämpar sig bäst åt Le Mans?
7/20/2017 3:14:00 PM

Bästa hittills 2017
Fredrikssons Allehanda Många racingserier har nu hunnit avverka ungefär hälften av sina säsonger, så därmed är det lämpligt att stämma av med årets bästa, roligaste, tyngsta och häftigaste prestationer och händelser. Först så tittar vi serier utöver Formel 1:
7/11/2017 6:11:00 PM

Ett bisarrt men fantastiskt 24-timmars
Fredrikssons Allehanda Årets Le Mans 24-timmars blev ett av de mest bisarra loppen i dess anrika historia, men precis som alla Le Mans utlovar, det var ett otroligt lopp.
6/20/2017 5:06:00 PM

17/10
Fredrikssons Allehanda
Grand Prix-racings anti-tes
02/10
11:52
Fredrikssons Allehanda
En ilsken men ödmjuk mästare
14:45
Fredrikssons Allehanda
Ett enda misstag räcker
16:55
Fredrikssons Allehanda
Vart skåpet skall stå
11:39
Fredrikssons Allehanda
Bildreportage från Kanonloppet
15:33
Fredrikssons Allehanda
Penske perfect
15:14
Fredrikssons Allehanda
Vad är ”sportvagnsracing”?
18:11
Fredrikssons Allehanda
Bästa hittills 2017