Autosport

SvenskaRaceFans

9 bilder (visa alla).

Goodwood Revival 2013

Fotoalbum: Goodwood Revival 2013

Kenny Bräck och Tom Kristensen stod i centrum i en magisk helg där tiden verkar ha stannat år 1966.

***Denna artikel publicerades ursprungligen på Autosport.cc i September 2013.***

Sagan om racerbanan Goodwood startar 1948, när den lokale lorden tillsammans med vänner bestämmer sig för att använda det gamla RAF-flygfältet, som stått öde sedan andra världskrigets slut, för att arrangera motortävlingar. De följande 18 åren skapas mycket motorsporthistoria på den lilla banan i Goodwood. Stirling Moss säkrar sportvagns-VM-titeln åt Aston Martin där 1959, och tre år senare skipar Moss sitt eget öde när han kraschar sin Lotus F1:a så pass illa att hans karriär tar slut. Ja, många Formel 1-tävlingar körs på Goodwood, men aldrig någon VM-tävling då banan anses vara för kort. Men alla stjärnorna kör där ändå. 1965 sätter Jim Clark varvrekordet på 1:20,4, en varvtid som Jackie Stewart tangerade. 1966 är det sista året som tävlingar anordnas, men banan användes fortfarande av många brittiska konstruktörer som testbana. Det var här som Bruce McLaren så tragiskt förolyckades 1970, när karossen till hans CanAm-bil lossnade på den långa bakrakan.

Sedan 1998 har Goodwood Revival anordnats på banan, som en hyllning till en tid då motorsporten såg mycket enklare ut. Men det som får Goodwood Revival att kännas lite extra speciellt jämfört med alla de andra historiska mötena är att här nöjer de sig inte med att det bara är bilarna på banan som är från en svunnen tid. Allt i depån ser ut som det gjorde på 60-talet: depågatan, bärgningsbilarna och kioskerna, allt för att publiken ska känna sig som att de har åkt tillbaka i tiden. Och även publiken ställer upp för att det ska kännas autentiskt, majoriteten av de 50 000 besökarna har klätt sig tidsenligt.

Mitt första intryck är att de verkligen lyckats. På banan körs en parad med bilarna som Jim Clark körde under sin livstid, inklusive bilen han vann Indianapolis 500 1965, här körd av ingen mindre än Dario Franchitti. Ovanför bana cirklar en Spitfire och en P-51 Mustang. Inte illa.
Större delen av fredagen består av träningar för alla klasserna för att sedan avslutas med ett 90-minuterslopp i skymningen för de bilar som tävlade i 9-timmarsloppen som kördes här 1952-1955. Regnet härskar under loppets gång men det hindrar inte ägarna av de ovärderliga bilarna att ge fullt, och publiken bjuds på en fantastisk fight mellan en Jaguar C-type och en betydligt motorsvagare Cooper-Bristol. Till slut segrar Jaggan när loppet rödflaggas på grund av regnet efter 60 minuter.

Lördagen börjar med ett lopp för GP- och ”Voiturette”-bilar från innan kriget (Voiturette skulle väl innebära samma sak som GP2 idag). De brittiska ERA-bilarna dominerar och tar hem alla podiumplatserna. Även om ERA-bilarna inte var särskilt konkurrenskraftiga när det väl begav sig på 30-talet så vårdas de väl av de patriotiska och entusiastiska britterna, så väl att de idag enkelt kan slå de kraftigare Alforna och Maseratis.

Den första stora höjdpunkten under helgen är St Mary’s Trophy för standardbilar 1960-1966. Varför? Smaka på den här förarlistan: Derek Bell, Tom Kristensen, Darren Turner, Mark Blundell, Christian Horner, Jochen Mass, Oliver Gavin, Jackie Oliver, Rowan Atkinson med flera. Ytterliggare en anledning att besöka Revival är för att se stora namn tävla i bilar som man annars aldrig skulle få se dem i. Loppet blir en mycket rafflande tillställning där Jackie Oliver först tar ledningen i sin BMW 1800. Sedan byter han, STCC-meriterade Frank Stippler, Jochen Mass och Tom Kristensen ledningen ett flertal gånger innan Kristensen till slut korsar mållinjen först i sin enorma Ford Galaxie 500. Racingen som sker när en Ford Galaxie med 7-litersmotor möter lättare bilar som BMW 1800, Alfa Romeo 1600 GTA, Ford-Lotus Cortinor och hundkojor, med motorer mindre än en femtedel än Fordens, är inget mindre än gastkramande. Kristensen fick kämpa som ett djur för att hålla Stipplers Alfa och Olivers BMW bakom sig i kurvorna och i inbromsningarna. Great stuff!

För svensk del skulle Whitsun Trophy, loppet öppet enbart för Ford GT40:s, bli det roligaste. Kenny Bräck skulle i detta lopp dela bil med Red Bulls stjärndesigner Adrian Newey, och när Bräck tog över bilen så fullständigt dominerade han tillställningen. Med sladd ut i varje kurva så blev det rent publikfrieri på slutet. 10 år efter hans stora olycka i Indycar-loppet i Texas så verkar hans bilkontroll bättre än någonsin. Kenny fick även nöjet i Jim Clark-paraden att uppvisningsköra den bisarra Lotus 56:an, en Indycar med turbinmotor från 1968.

Mellan loppen bjuds publiken på mer flyguppvisningar för att påminnas om att Goodwood var ett flygfält för en skvadron Spitfires under andra världskriget. Flera är där och bjuder publiken på otroliga stunts. Men det häftigaste är nog ändå den Electric Canberra som förgyller himlen på eftermiddagen. Det är en mäktig syn när bombplanet från 50-talet sveper över banan på så pass låg höjd.

Marknaden som slagits upp utanför banan är också väl värt ett besök. Här finns allt inom vintage-mode såväl som motorsport-memorabilia och god mat och öl. Detta är inte ett event enbart åt motorsportintresserade! Snarare så att intresset föds här för många. Här finns något för alla och många är här för den unika stämningens skull.

På söndagen körs det mest prestigefulla loppet Royal Automobile Club TT Celebration Race som är öppet för GT-bilar byggda mellan 1960 och 1964. Det innebär ett startfält av Jaguar E-types, AC Cobras, Ferrari 250 GTO, diverse Aston Martins plus många andra rariteter. Det samlade värdet för bilarna räknas säkerligen till över en miljard kronor. Förarna är inga att fnysa åt heller. Vad sägs om Jean Alesi, Henri Pescarolo, Emanuelle Pirro, Karun Chandhok, Brian Redman och vår egen Stefan Johansson?

Dessa förare kör de här bilarna riktigt hårt. Som med alla andra bilar så är dessa befriade från förbannelsen som kallas ”downforce”. Det gör att de kan följa varandra väldigt nära i kurvorna och således blir racingen riktigt tight. Det var knappt att man trodde sin ögonen när de dyrgriparna körde förbi så tätt bakom varandra. Real racing! Tyvärr är inte vädret med på noterna och med 20 minuter kvar av det timmeslånga loppet börjar skyfallet. Förarna får lov att pysköra runt och det visar sig att den unika Aston Martin Project 212, rattad av Wolfgang Friedrichs och David Clark, är den mest lättkörda av alla och vinner överraskande nog före alla stjärnförare. Vid det här laget har de flesta besökare fått nog av vädret, trots att det är två lopp kvar på programmet. Jag får lov att erkänna att jag var en av dem. Trots det är jag helnöjd med upplevelsen. Skulle inte någon annanstans på denna jord få sett Kenny Bräck köra en Ford GT40 på den absoluta gränsen.

Hur ska man då sammanfatta Goodwood Revival? Precis som marknadsföringen säger: ”A magical step back in time”. Ett måste att besöka för varje sant Racefan. Jag kommer tillbaka så fort jag bara kan!


2909 VISNINGAR
JACOB FREDRIKSSON
9/8/2016 5:38:07 PM


Fler artiklar om Fredrikssons Allehanda

Grand Prix-racings anti-tes
Fredrikssons Allehanda I början av 1980-talet fanns en racerbana som var värre än värst. Trots det blev vartenda lopp på den en klassiker!
10/17/2017 11:23:00 AM

The Great Book of Racing Drivers’ Excuses
Fredrikssons Allehanda Inga kan komma med ursäkter som racerförare. Här är några av senare tids allra bästa.
10/2/2017 10:39:00 AM

En ilsken men ödmjuk mästare
Fredrikssons Allehanda En racerförares dröm? Att vara ilsken över en missad seger men ändå kammat hem mästerskapet. Precis så kände Josef Newgarden efter Indycar-finalen på Sonoma i söndags.
9/19/2017 11:52:00 AM

Ett enda misstag räcker
Fredrikssons Allehanda Ett enda misstag räckte för att göra Indycar-mästerskapet en öppen historia igen.
9/4/2017 2:45:00 PM

Vart skåpet skall stå
Fredrikssons Allehanda Senast jag skrev om Indycar och Josef Newgarden hyllade jag honom efter omkörningen han gjorde på Will Power på Mid-Ohio. Efter segern i helgens lopp på Gateway-ovalen i St. Louis höjer vi honom till skyarna.
8/28/2017 4:55:00 PM

Bildreportage från Kanonloppet
Fredrikssons Allehanda STCC-säsongen 2017 är den tuffaste på länge och det märktes tydligt på Kanonloppet. Här är bilder från tre händelserika heat på Gelleråsen:
8/15/2017 11:39:00 AM

Penske perfect
Fredrikssons Allehanda Josef Newgarden ser ut att göra det som varken Juan-Pablo Montoya, Simon Pagenaud eller Will Power mäktat med: gå för mästerskapet från år ett hos Team Penske.
7/31/2017 3:33:00 PM

Vad är ”sportvagnsracing”?
Fredrikssons Allehanda I och med LMP1-reglementets påstådda ”kris” så kan det vara lägligt att fråga sig, vad för slags ”sportvagnsracing” lämpar sig bäst åt Le Mans?
7/20/2017 3:14:00 PM

Bästa hittills 2017
Fredrikssons Allehanda Många racingserier har nu hunnit avverka ungefär hälften av sina säsonger, så därmed är det lämpligt att stämma av med årets bästa, roligaste, tyngsta och häftigaste prestationer och händelser. Först så tittar vi serier utöver Formel 1:
7/11/2017 6:11:00 PM

Ett bisarrt men fantastiskt 24-timmars
Fredrikssons Allehanda Årets Le Mans 24-timmars blev ett av de mest bisarra loppen i dess anrika historia, men precis som alla Le Mans utlovar, det var ett otroligt lopp.
6/20/2017 5:06:00 PM

17/10
Fredrikssons Allehanda
Grand Prix-racings anti-tes
02/10
11:52
Fredrikssons Allehanda
En ilsken men ödmjuk mästare
14:45
Fredrikssons Allehanda
Ett enda misstag räcker
16:55
Fredrikssons Allehanda
Vart skåpet skall stå
11:39
Fredrikssons Allehanda
Bildreportage från Kanonloppet
15:33
Fredrikssons Allehanda
Penske perfect
15:14
Fredrikssons Allehanda
Vad är ”sportvagnsracing”?
18:11
Fredrikssons Allehanda
Bästa hittills 2017