Autosport

SvenskaRaceFans

Ett enda misstag räcker

Ett enda misstag räckte för att göra Indycar-mästerskapet en öppen historia igen.Medan huvudkombatanten Scott Dixon hade ett för honom vanligt race, d.v.s fritt från incidenter och stadigt klättrande genom fältet, bröt Josef Newgarden sin fina svit helt på eget bevåg. Efter tre segrar och en andraplats på fyra lopp blev loppet på Watkins Glen en katastrof för mästerskapsledaren.

På en kall och fuktig depågata, med kalla däck, tappade Newgarden fästet och gled av banan, rakt in i muren längs depåutfartens utsida. Sedan studsade hans bil rakt in i Sebastien Bourdais färdriktning, vilket slog sönder hans bakvinge. Med 15 varv kvar av loppet fanns det inte tid att återhämta några positioner, även om skadorna på bilen gick att reparera. En 18:e plats var en katastrof i detta läge, särskilt då värste konkurrenten Scott Dixon kammade hem en andraplats.

“No excuse for it. It was my fault” sa Newgarden till amerikanska RACER.com.

Faktum var att ett annat, mindre misstag hade satt Newgarden, och hela Penske-stallet, i en pressad situation. Väderprognosen hade hela helgen sagt regn under loppet, och loppet förklarades blött innan start, vilket föranledde att det var ett måste för alla att starta på regndäck. Penske-stallet satsade därmed alla sina kort på att mer regn skulle komma under loppets gång - således skruvade de upp vingarna på sina bilar. Men då inget mer regn kom, misslyckades satsningen. Penske-bilarna hade alldeles för mycket vinge för ett torrt Watkins Glen, och Newgarden & C:o hade inte toppfarten för att hänga med de allra snabbaste. Newgarden var fast långt nere i fältet och hade inget val än att pressa sig för fullt i alla situationer. Inte heller var han den enda som gjorde ett sådant misstag: stallkamraten Helio Castroneves hade bromsat på sig likadant bara varvet innan, men precis missat muren, och Tony Kanaan gjorde samma sak sekunderna efteråt.

Utropstecknet denna gång blev istället Alexander Rossi, som tog sin första Indycar-seger sedan skrällen på Indianapolis 500 förra året. Denna gång vann han genom att kamma hem pole position, och sedan att vara snabbast hela loppet igenom. Helt problemfritt var det dock inte: under ett av depåstoppen fallerade tankningen, och inget bränsle kom ombord. Därmed tvingades han in för ett icke schemalagt depåstopp, mycket tidigare än vad som hade varit optimalt. Men då en gulflagg kom ut bara något varv senare räddades hans lopp. Att vara snabbast på banan under dessa varv hjälpte också förstås, och sedan när han höll undan från Scott Dixon mot slutet av loppet visade Rossi vilken förare av rang han är. Alexander Rossi är inte längre ”F1-hemvändaren som snubblade hem Indy 500”, utan en legitim toppförare i Indycar.

Scott Dixons andraplats för upp honom till enbart tre poäng bakom Josef Newgarden inför säsongsfinalen i Sonoma, Kalifornien, om två veckor – mästerskapet är alltså helt öppet. Dessutom, Helio Castroneves fortsätter att skugga dem, 22 poäng bakom. Simon Pagenaud har också en rimlig chans på mästerskapet, men måste då förlita sig på riktigt kassa helger för de framför honom. Matematisk chans har även Will Power, Alexander Rossi och Graham Rahal, men så som poängutdelningen ser ut kommer Rossi och Rahal att slås ut bara Newgarden tar starten på Sonoma. Dubbla poäng ges ut i säsongsfinalen, så de ordinarie 50 poängen för en seger blir då 100.

Ett enda misstag räckte alltså för att nollställa Josef Newgardens fina mittsäsong. Det är upplagt för ytterligare en gastkramande Indycar-final.Poängställning efter 16 av 17 lopp:

1                      Josef Newgarden            560              
2                       Scott Dixon                     557               -3
3                       Helio Castroneves          538               -22
4                       Simon Pagenaud            526               -34
5                       Will Power                       492               -68
6                       Alexander Rossi             476               -84
7                       Graham Rahal                 466               -94


4300 VISNINGAR
JACOB FREDRIKSSON
9/4/2017 2:45:00 PM


Fler artiklar om Fredrikssons Allehanda

Grand Prix-racings anti-tes
Fredrikssons Allehanda I början av 1980-talet fanns en racerbana som var värre än värst. Trots det blev vartenda lopp på den en klassiker!
10/17/2017 11:23:00 AM

The Great Book of Racing Drivers’ Excuses
Fredrikssons Allehanda Inga kan komma med ursäkter som racerförare. Här är några av senare tids allra bästa.
10/2/2017 10:39:00 AM

En ilsken men ödmjuk mästare
Fredrikssons Allehanda En racerförares dröm? Att vara ilsken över en missad seger men ändå kammat hem mästerskapet. Precis så kände Josef Newgarden efter Indycar-finalen på Sonoma i söndags.
9/19/2017 11:52:00 AM

Ett enda misstag räcker
Fredrikssons Allehanda Ett enda misstag räckte för att göra Indycar-mästerskapet en öppen historia igen.
9/4/2017 2:45:00 PM

Vart skåpet skall stå
Fredrikssons Allehanda Senast jag skrev om Indycar och Josef Newgarden hyllade jag honom efter omkörningen han gjorde på Will Power på Mid-Ohio. Efter segern i helgens lopp på Gateway-ovalen i St. Louis höjer vi honom till skyarna.
8/28/2017 4:55:00 PM

Bildreportage från Kanonloppet
Fredrikssons Allehanda STCC-säsongen 2017 är den tuffaste på länge och det märktes tydligt på Kanonloppet. Här är bilder från tre händelserika heat på Gelleråsen:
8/15/2017 11:39:00 AM

Penske perfect
Fredrikssons Allehanda Josef Newgarden ser ut att göra det som varken Juan-Pablo Montoya, Simon Pagenaud eller Will Power mäktat med: gå för mästerskapet från år ett hos Team Penske.
7/31/2017 3:33:00 PM

Vad är ”sportvagnsracing”?
Fredrikssons Allehanda I och med LMP1-reglementets påstådda ”kris” så kan det vara lägligt att fråga sig, vad för slags ”sportvagnsracing” lämpar sig bäst åt Le Mans?
7/20/2017 3:14:00 PM

Bästa hittills 2017
Fredrikssons Allehanda Många racingserier har nu hunnit avverka ungefär hälften av sina säsonger, så därmed är det lämpligt att stämma av med årets bästa, roligaste, tyngsta och häftigaste prestationer och händelser. Först så tittar vi serier utöver Formel 1:
7/11/2017 6:11:00 PM

Ett bisarrt men fantastiskt 24-timmars
Fredrikssons Allehanda Årets Le Mans 24-timmars blev ett av de mest bisarra loppen i dess anrika historia, men precis som alla Le Mans utlovar, det var ett otroligt lopp.
6/20/2017 5:06:00 PM

17/10
Fredrikssons Allehanda
Grand Prix-racings anti-tes
02/10
11:52
Fredrikssons Allehanda
En ilsken men ödmjuk mästare
14:45
Fredrikssons Allehanda
Ett enda misstag räcker
16:55
Fredrikssons Allehanda
Vart skåpet skall stå
11:39
Fredrikssons Allehanda
Bildreportage från Kanonloppet
15:33
Fredrikssons Allehanda
Penske perfect
15:14
Fredrikssons Allehanda
Vad är ”sportvagnsracing”?
18:11
Fredrikssons Allehanda
Bästa hittills 2017