Autosport

SvenskaRaceFans

Det mest otroliga av Grand Prixn
Christian Lautenschlager på väg mot seger i Frankrikes GP 1914.

Det mest otroliga av Grand Prix:n

Sommaren 1914 stod Europa på kanten till krig. Österrike-Ungerns kronprins hade skjutits ihjäl i Sarajevo den 28:e juni, vilket iscensatte en internationell politisk kris. Mitt i denna kris skulle Frankrikes Grand Prix avgöras.

Datumet var satt till den fjärde juli 1914. Loppet skulle köras över 20 varv på en 37km lång bana i Lyon-trakten i mellersta Frankrike. Den allra första internationella Grand Prix-tävlingen hade hållits i Frankrike år 1906, och under Grand Prix-tävlingarna första årtionde hade Frankrikes GP varit det absolut mest prestigefulla. Bilfabrikanterna tog detta lopp på allvar. Inte mindre än 37 bilar från 14 fabrikanter och sex länder var anmälda, men egentligen fanns det bara två förhandsfavoriter.

På ena sidan fanns Frankrike och Peugeot. Deras bilar hade vunnit de två senaste årens Grand Prix-tävlingar i Frankrike och bilarna som byggdes inför 1914 års tävling var än mer avancerade. Bland innovationerna som fanns på de nya Peugeot-bilar fanns bromsar på alla fyra hjulen och motorer med dubbla överliggande kamaxlar.

På andra sidan fanns Tyskland och Mercedes. Jämfört med Peugeot-bilarna såg Mercedes-bilarna väldigt omoderna ut, än så länge hade de tyska bilarna enbart bromsar för bakhjulen, men de var tillförlitliga och robusta maskiner. Över de lite drygt 750km som loppet skulle avgöras över så skulle Mercedes-bilarnas styrkor komma fram.

Något bör klargöras över formatet som var kutym för Grand Prix-tävlingar 1914: det var inte någon masstart som gällde, ingen racing hjul-mot-hjul, utan det var kamp mot klockan. I modern racing är det bara Isle of Man TT som har ett liknande format fortfarande. För de nästan 300 000 åskådarna som samlats runt banan skulle detta bli den mest gastkramande underhållning man kunnat tänka sig.

Men frågan om ifall man kunde kalla denna Grand Prix-tävling för ”underhållning”. I och med skotten i Sarajevo så var de nationalistiska insatserna i detta GP skyhöga. Ifall krisen skulle eskalera så kunde det här bli sista gången som nationens ingenjörskonst kunde sättas på prov och användas som propagandaverktyg. Det låg i luften att detta kunde mycket väl vara slutet av en era, bilismens och Grand Prix-tävlingarnas naiva barndom var på väg att ta slut. För de manskap som begav sig iväg på Grand Prix-tävlingarna (att ha en mekaniker vid sidan om föraren var givet) var vartenda lopp ett riktigt test. Det fanns ingen mall för hur en framgångsrik racerbil skulle se ut, eller hur en racestrategi skulle se ut. Men för Mercedes var det en ambition att upprätta något sådant.

Och visst skulle det stå mellan Peugeot och Mercedes. Bilarna startade med en halv minuts mellanrum, men redan efter ett varv så var det Peugeots femtestartande nationalhjälte Georges Boillot som kom förbi start-och-mål först av alla. Den nya Peugeoten var definitivt snabb. I realiteten ledde dock Max Sailers Mercedes, men efter att denna sköt sin motor efter sex varv så var det Boillots som fick äran att leda. Fransmännen njöt. Men Sailers tidiga frånfälle var ett dåligt omen, och det inte för Mercedes.

Boillot bjöd verkligen på sig själv. Men hur hårt han än tog i så skuggade de övriga Mercedes-bilarna honom hela tiden. De övriga Mercedes-förarna, med erfarne Christian Lautenschlager i spetsen, kunde kosta på sig att ta det mycket lugnare än Boillot. De övriga Peugeot-förarna var inte lika skickliga, men särskilt, Mercedes Continental-däck var mycket mer tillförlitliga än Peugeots Dunlop. Ett enda däcksbyte räckte för Mercedes, Peugeot kunde inte göra många nog.

I och med att pressen steg, både från publiken på banan och från nationen, gjorde Boillot mer och mer misstag. Sailer oerfarenhet hade gjort honom till loppets hare, och Boillot hade nappat på betet. Han slet ut däcken i rasande fart, åtta gånger tvingades dem bytas ut. För att ta igen tiden fick han lov att ta i allt hårdare. Mercedes-bilarna närmade sig likt hajar som cirkulerar runt ett blödande byte. På det 19:e varvet gick Lautenschlager upp i ledningen efter att den utmattade Peugeoten utvecklat en misständning. Boillot skulle inte ens klara av att ta bilen hem. På det sista varvet tog den en sista suck, och en tröstlös Boillot kollapsade över ratten.

Mercedes kunde därmed defilera hem en trippelseger med Lautenschlager i spets. Tystnad la sig över Lyon. Den nationalistiska stämningen överskuggade Mercedes oöverträffade sportsliga bedrift. Deras metodik hade segrat över den tidigare dominantens publikfrieri. Om stämningen var tryckt innan start var den än mer så efter målgång. Fransoserna visste att ifall krig skulle bryta ut så skulle tyskarna vara fienden, och då mer än bara symboliskt. Mercedes-motorn hade sina rötter i flygplansindustrin och det faktum att den segrade kastade en skugga över tillvaron i Frankrike.

Att loppet ens ägde rum, en så nationalistiskt laddat tillställning under en så extraordinärt känslig period i europeisk historia, gör Frankrikes Grand Prix 1914 till något alldeles särskilt fascinerande. Det var som att det inträffade i ett parallellt universum. Och likväl drabbade kriget Europa knappt en månad senare. Både Mercedes och Peugeot skulle konstruera flygplansmotorer åt sina respektive länders arméer; Georges Boillot skulle omkomma i en luftduell i slaget vid Verdun 1916.

Aldrig senare har något Grand Prix-tävlingar inneburit så mycket mer än bara sport. Och det är därför som Frankrikes Grand Prix 1914 är det mest otroliga av Grand Prix-tävlingar

4242 VISNINGAR
JACOB FREDRIKSSON
2/8/2017 8:32:00 PM


Fler artiklar om Fredrikssons Allehanda

Grand Prix-racings anti-tes
Fredrikssons Allehanda I början av 1980-talet fanns en racerbana som var värre än värst. Trots det blev vartenda lopp på den en klassiker!
10/17/2017 11:23:00 AM

The Great Book of Racing Drivers’ Excuses
Fredrikssons Allehanda Inga kan komma med ursäkter som racerförare. Här är några av senare tids allra bästa.
10/2/2017 10:39:00 AM

En ilsken men ödmjuk mästare
Fredrikssons Allehanda En racerförares dröm? Att vara ilsken över en missad seger men ändå kammat hem mästerskapet. Precis så kände Josef Newgarden efter Indycar-finalen på Sonoma i söndags.
9/19/2017 11:52:00 AM

Ett enda misstag räcker
Fredrikssons Allehanda Ett enda misstag räckte för att göra Indycar-mästerskapet en öppen historia igen.
9/4/2017 2:45:00 PM

Vart skåpet skall stå
Fredrikssons Allehanda Senast jag skrev om Indycar och Josef Newgarden hyllade jag honom efter omkörningen han gjorde på Will Power på Mid-Ohio. Efter segern i helgens lopp på Gateway-ovalen i St. Louis höjer vi honom till skyarna.
8/28/2017 4:55:00 PM

Bildreportage från Kanonloppet
Fredrikssons Allehanda STCC-säsongen 2017 är den tuffaste på länge och det märktes tydligt på Kanonloppet. Här är bilder från tre händelserika heat på Gelleråsen:
8/15/2017 11:39:00 AM

Penske perfect
Fredrikssons Allehanda Josef Newgarden ser ut att göra det som varken Juan-Pablo Montoya, Simon Pagenaud eller Will Power mäktat med: gå för mästerskapet från år ett hos Team Penske.
7/31/2017 3:33:00 PM

Vad är ”sportvagnsracing”?
Fredrikssons Allehanda I och med LMP1-reglementets påstådda ”kris” så kan det vara lägligt att fråga sig, vad för slags ”sportvagnsracing” lämpar sig bäst åt Le Mans?
7/20/2017 3:14:00 PM

Bästa hittills 2017
Fredrikssons Allehanda Många racingserier har nu hunnit avverka ungefär hälften av sina säsonger, så därmed är det lämpligt att stämma av med årets bästa, roligaste, tyngsta och häftigaste prestationer och händelser. Först så tittar vi serier utöver Formel 1:
7/11/2017 6:11:00 PM

Ett bisarrt men fantastiskt 24-timmars
Fredrikssons Allehanda Årets Le Mans 24-timmars blev ett av de mest bisarra loppen i dess anrika historia, men precis som alla Le Mans utlovar, det var ett otroligt lopp.
6/20/2017 5:06:00 PM

17/10
Fredrikssons Allehanda
Grand Prix-racings anti-tes
02/10
11:52
Fredrikssons Allehanda
En ilsken men ödmjuk mästare
14:45
Fredrikssons Allehanda
Ett enda misstag räcker
16:55
Fredrikssons Allehanda
Vart skåpet skall stå
11:39
Fredrikssons Allehanda
Bildreportage från Kanonloppet
15:33
Fredrikssons Allehanda
Penske perfect
15:14
Fredrikssons Allehanda
Vad är ”sportvagnsracing”?
18:11
Fredrikssons Allehanda
Bästa hittills 2017