Autosport

SvenskaRaceFans

3 bilder (visa alla).

Bästa hittills 2017

Många racingserier har nu hunnit avverka ungefär hälften av sina säsonger, så därmed är det lämpligt att stämma av med årets bästa, roligaste, tyngsta och häftigaste prestationer och händelser. Först så tittar vi serier utöver Formel 1:

Årets bästa story: Alonso på Indianapolis 500 såklart. När jag först hörde om det så trodde jag att det handlade om ett försenat April-skämt, men Alonso menade allvar. Ed hjälp av McLaren och Andretti Autosport blev Alonso ovalveteran på nolltid och visade vilken fantastisk förare han väl är. Bara genom att närvara vid ett annat lopp än ett F1-lopp fick han också många andra F1-karaktärer att uttala sig respektlöst om annan racing. Särskilt Lewis Hamilton kommentar tedde sig ogenomtänkt:

”Fernando, in his first qualifying, came fifth. Does that say something about [the level] of IndyCar? Great drivers, if they can’t succeed in Formula One, look for titles in other races, but to see him come fifth against drivers who do this all year round is… interesting.”

Det ledde till en hel del lustiga mothugg från den mycket mer ödmjuka och sportsliga Indycar-cirkusen. Mitt favoritsvar kom nog från Tony Kanaan:

”You [Alonso] bought a lot to this year, you were humble, not like your other F1 drivers who made some comments this month. What you gonna say, the guy [Hamilton] raced two cars last year and finished second.”

James Hinchcliffe, som vunnit i Long Beach och överlevt en krasch i över 370km/h på Indianapolis, gav också svar på tal:

”It's funny hearing criticism about the depth of our field from someone who has to race three other cars when we have seven winners in the first seven races. It shows how competitive this series is, the parity between the manufacturers, between teams. Just how difficult it is to win one of those races.”

Hela den här episoden gjorde inte bara Alonso till en större förare, den gjorde hela motorsportvärlden bredare. Mer utbyte mellan de olika stora serierna, F1, Indycar, WEC, osv, är bra för alla. Det för oss alla närmre varandra och det bjuder in fans av en viss förare, Alonso i det här fallet, att upptäcka fler sorters racing.

Årets största ironi: Alonso på Indianapolis 500 såklart. När hans Honda-motor sköts i bitar med ett bra resultat i sikte. Inget som helst flyt. Det var verkligen ödets ironi, men sådan är racingen också. Detta faktum överskuggade nästan det att en annan Honda vann tävlingen.

Årets roligaste: Takuma Sato seger på Indianapolis 500. Det är sällan som en hel motorsportvärld gläds så av en segrare. Satos karriär har kantats av överilad körning, men på Indianapolis visade han den fart och den klass som alltid legat på lock hos honom. Det var så pass att man undrar varför han inte alltid visar upp den. Han höll undan för Helio Castroneves och stod för bland den vackraste seger man någonsin sett.

Årets största lyft: Delat mellan WRC och STCC. Bägge serier har lyfts genom nya tekniska reglementen som bjudit in nya aktörer och nya förare att kämpa om segrarna. Istället för att någon vid namn Sebastien dominerat så har fem olika förare vunnit deltävlingar i WRC, och ingen har vunnit fler än två. Med fem VM-rallyn kvar på schemat så leder Sebastien Ogier visserligen, men Thierry Neuville är honom hack i häl.

I STCC visade sig det nya TCR-reglementet snabbt bli en hit. Att det skulle stå mellan Robert Dahlgren och Kristofferson Motorsport (med Johan Kristoffersson och Fredrik Ekblom) blev klart tidigt, men det är i alla fall två olika stall det står om nu, och vi har fulla startfält igen.
Välbehövligt för bägge serier som vacklat länge.

Årets bästa mästerskapsfight: MotoGP. Först såg det ut som att Maverick Vinales höll på att koppla greppet alldeles för tidigt, men sedan hände något med Yamahas form. Till synes vacklar Yamaha i varmt väder, och sedan kom Andrea Dovizioso ifrån ingenstans och vann två raka. Och sedan finns det absolut ingen anledning att räkna bort vare sig Marc Marquez eller Dani Pedrosa på Repsol-Hondorna. När MotoGP går in i sitt sommaruppehåll skiljer 10 poäng Marquez, Vinales, Dovizioso och Rossi, med Pedrosa inte långt därefter. Mer ovisst än på många år.

Årets tyngsta förlust: Toyota på Le Mans. Finns det någon större jinx i motorsporthistorien? Detta var tredje gången på fyra år som Toyota förlorat segern på Le Mans trots den snabbaste bilen. Dessutom hände detta ytterligare tre gånger på 1990-talet.

Årets största lättnad: Att se Scott Dixon lämna sin bil oskadd efter kraschen på Indianapolis 500. Stoooor lättnad. Ett worst-case-scenario som alla kunde lämna oskadda. Säkerhetstänket fungerar.

Resten av året kom säkerligen att bjuda på mycket. MotoGP återupptar säsongen med Tjeckiens GP 4-5-6 augusti, medan WRC kör i Finland 27-30 juli. Indycar har en hektisk period under juli månad innan de tar paus i augusti. STCC tar en liten paus innan Kanonloppet den 13:e augusti. WEC finner vi på Nürburgring redan nu i helgen innan den serien tar uppehåll t.o.m sextimmars i Mexico City den 3 september.

Förutom tidigare nämnda serier så finns det annat mycket gott att se fram emot. I japanska Super GT-serien kommer Suzuka 1000-kilometers att köras i slutet av augusti med en viss Jenson Button som kommer att göra ett gästinhopp i en av Hondas bilar (apropå att introducera fans av en förare för nya racingserier). Bathurst 1000 i början av oktober är en annan favorit hos oss på Svenska Racefans.

Mycket nöje framöver!


4605 VISNINGAR
JACOB FREDRIKSSON
7/11/2017 6:11:00 PM


Fler artiklar om Fredrikssons Allehanda

Grand Prix-racings anti-tes
Fredrikssons Allehanda I början av 1980-talet fanns en racerbana som var värre än värst. Trots det blev vartenda lopp på den en klassiker!
10/17/2017 11:23:00 AM

The Great Book of Racing Drivers’ Excuses
Fredrikssons Allehanda Inga kan komma med ursäkter som racerförare. Här är några av senare tids allra bästa.
10/2/2017 10:39:00 AM

En ilsken men ödmjuk mästare
Fredrikssons Allehanda En racerförares dröm? Att vara ilsken över en missad seger men ändå kammat hem mästerskapet. Precis så kände Josef Newgarden efter Indycar-finalen på Sonoma i söndags.
9/19/2017 11:52:00 AM

Ett enda misstag räcker
Fredrikssons Allehanda Ett enda misstag räckte för att göra Indycar-mästerskapet en öppen historia igen.
9/4/2017 2:45:00 PM

Vart skåpet skall stå
Fredrikssons Allehanda Senast jag skrev om Indycar och Josef Newgarden hyllade jag honom efter omkörningen han gjorde på Will Power på Mid-Ohio. Efter segern i helgens lopp på Gateway-ovalen i St. Louis höjer vi honom till skyarna.
8/28/2017 4:55:00 PM

Bildreportage från Kanonloppet
Fredrikssons Allehanda STCC-säsongen 2017 är den tuffaste på länge och det märktes tydligt på Kanonloppet. Här är bilder från tre händelserika heat på Gelleråsen:
8/15/2017 11:39:00 AM

Penske perfect
Fredrikssons Allehanda Josef Newgarden ser ut att göra det som varken Juan-Pablo Montoya, Simon Pagenaud eller Will Power mäktat med: gå för mästerskapet från år ett hos Team Penske.
7/31/2017 3:33:00 PM

Vad är ”sportvagnsracing”?
Fredrikssons Allehanda I och med LMP1-reglementets påstådda ”kris” så kan det vara lägligt att fråga sig, vad för slags ”sportvagnsracing” lämpar sig bäst åt Le Mans?
7/20/2017 3:14:00 PM

Bästa hittills 2017
Fredrikssons Allehanda Många racingserier har nu hunnit avverka ungefär hälften av sina säsonger, så därmed är det lämpligt att stämma av med årets bästa, roligaste, tyngsta och häftigaste prestationer och händelser. Först så tittar vi serier utöver Formel 1:
7/11/2017 6:11:00 PM

Ett bisarrt men fantastiskt 24-timmars
Fredrikssons Allehanda Årets Le Mans 24-timmars blev ett av de mest bisarra loppen i dess anrika historia, men precis som alla Le Mans utlovar, det var ett otroligt lopp.
6/20/2017 5:06:00 PM

17/10
Fredrikssons Allehanda
Grand Prix-racings anti-tes
02/10
11:52
Fredrikssons Allehanda
En ilsken men ödmjuk mästare
14:45
Fredrikssons Allehanda
Ett enda misstag räcker
16:55
Fredrikssons Allehanda
Vart skåpet skall stå
11:39
Fredrikssons Allehanda
Bildreportage från Kanonloppet
15:33
Fredrikssons Allehanda
Penske perfect
15:14
Fredrikssons Allehanda
Vad är ”sportvagnsracing”?
18:11
Fredrikssons Allehanda
Bästa hittills 2017