Autosport

SvenskaRaceFans
Valtteri brottas inte och Stoffel ser positivt på 2017
En glad finländare blir eventuellt ännu gladare?

Valtteri brottas inte och Stoffel ser positivt på 2017

Det nya året är inte många timmar gammalt men det är aldrig för tidigt att snacka lite motor. När denna artikel publiceras ligger många av er fortfarande och sover av diverse alkoholförgiftningar och liknande, men det gör inget - det förgångna hör till det förflutna och nu är det dags för skön läsning och lite pepp inför årets racing!

2017 kommer med nya möjligheter, och kanske framförallt en ny motorsportsäsong. Formel E drog igång redan i höstas men det mesta kickar igång under våren. Glöm heller inte Dakar som drar igång den 2 januari – en riktig klassiker som hör till jul- och nyårspaketet. För alla som följer F1 är det högintressant vem som kommer ersätta Nico Rosberg. Jag förmodar att den utvalde redan vet, och att personen i fråga säkert fick ett välkommet samtal i julklapp. Man vill alltid kunna antecipera vem det är, och allra hetast verkar ju Valtteri Bottas faktiskt vara. Hans namn dyker upp mer frekvent utan konkurrens. Hans känns lite småstel men kanske är det just det som gör honom bra för sitsen – han är väldigt lik Nico Rosberg till sättet. Teamdynamiken skulle vara någorlunda som förut. I en drömvärld hade Mick Schumacher fått stolen, men Mercedes har tagit honom under sina vingar: en plats i F1 är inte långt borta med andra ord. Sociala medier gör indirekt vad de kan för att förvirra, och Felipe Massa verkar eventuellt vara på väg tillbaka. Om så är fallet kommer han ha den bästa stolen på länge: omtyckt av teamet, snabb, och utan press. Han kommer kunna tackla 2017 bättre än någon annan. I ljuset av detta kanske denna säsong blir Felipe Massas bästa i Williams. Vinner han dessutom ett race kanske vi får se honom 2018 till och med.  
 
Mercedes kommer vara snabba i år men blir de lika heta som de senaste tre åren? Vi får nog räkna med att de åtminstone är med och slåss om segrarna – om de inte har gått åt helt fel håll med förberedelserna. Det vore synd att tro något annat. Något säger mig att även McLaren tillsammans med Honda har mycket att bjuda på denna säsong. Till media sa teamet att McLaren hade vunnit tävlingar redan 2016 med en merca-snurra under motorkåpan. När det gäller chassiet är de i alla fall självsäkra! Även att Stoffel Vandoorne är på plats betyder att bra saker kan hända. Han imponerade stort när han tog poäng i sitt första F1-race, som ersättare för Fernando Alonso som kraschade i Australien. Kommer Vandoorne kunna matcha Alonso är frågan? Han kommer bjuda upp till fajt men Alonso kommer visa vem som bestämmer, det tvivlar jag inte alls på. Enligt Vandoorne själv är det enbart positivt att ha Alonso som måttstock. Lyckas han vara jämn med spanjoren kommer hans eget värde som förare öka.
 
När det gäller billanseringar är Ferrari hittills de enda som tänker delta i Formel 1-VM 2017, för de är de enda som gått ut med ett datum! Med julafton färskt i minnet blir det exakt två månader efter: 24 februari. Förra året var Renault först ut med att släppa sin bil, 3 februari. Så i all fall en månad kvar innan det börjar hända smaskiga saker. Tittar vi på Formel 1:s heta syskon Formel E så är nästa race i Las Vegas – eller inte riktigt kanske, det blir ett virtuellt race tillsammans med fans från hela världen, väldigt intressant att Formel E blir så ”hands on” med sin publik. Nästa gång vi får chansen att känna doften av bensin blir den 18 februari då FE tar sig an Argentina. Sa jag bensin? Jag menar doften av brända batterier som den gamla goda tiden när det fanns en elektrisk gokartbana på Gröna Lund! Tittar man på statistiken efter två race ser det för övrigt onödigt intressant ut för Felix Rosenqvist – racets snabbaste varv i det första och pole position i det andra. En seger är runt hörnet. Kanske vänder han på säsongen i Nelson Piquet Jr-manér och kommer ut som mästare?

Någon som man känner lite extra för (i alla fall jag) är Esteban Gutierrez. Vart ska han ta vägen? Haas F1 drog igen dörren och chanserna blir mindre och mindre för en fortsatt karriär i Formel 1. Manor F1 verkar vara hans smala alternativ. Han har liksom fallit mellan stolarna. Det finns kapacitet där men problemet är att han tacklar sina motgångar på fel sätt. Han framstår lite som en gnällspik. Till exempel önskar han mer igenkännande för sina tidigare prestationer i Formel 1. ”Världen har ett dåligt minne” säger han, vilket känns väldigt överflödigt att säga. Det är klart att ingen bryr sig om (eller minns) några enstaka fina prestationer. Det är den bistra sanningen – Formel 1 fungerar så. Om han välsignas med en plats på gridden 2017 är det nu det gäller, det är hans sista chans. 2017 Start Your Engines!


6042 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
1/1/2017 9:03:00 AM


Fler artiklar om Johns RacingLine

Verstappen hade kastat ut TV:n
Johns RacingLine Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.
3/26/2018 7:17:00 PM

Fantastiskt om den kan rädda liv
Johns RacingLine Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...
3/14/2018 7:56:00 PM

Att missa pallen med stil
Johns RacingLine Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?
10/1/2017 2:58:00 PM

Triss i nollor
Johns RacingLine Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...
9/24/2017 2:44:00 PM

Blir inte ersatt trots ryktena - om han själv får bestämma
Johns RacingLine Det är dags för midnattsloppet, eller inte riktigt, nästan i alla fall. Det är nattracet i Singapore som står för dörren, och som vanligt på torsdagen så får några utvalda stackars förare svara på frågorna från pressen.
9/14/2017 8:43:00 PM

För enkelt för silverpilarna
Johns RacingLine Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.
9/3/2017 4:16:00 PM

En värld utan F1
Johns RacingLine Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…
8/7/2017 8:30:00 PM

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
Johns RacingLine Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?
2/5/2017 1:42:00 PM

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
Johns RacingLine Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.
1/15/2017 10:23:00 AM

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Johns RacingLine Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?
1/8/2017 10:03:00 AM