Autosport

SvenskaRaceFans
Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
"Sebastian, om du vinner förmodar jag att du kommer först i mål!"

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst

Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.

2016 kom att bli ett fiasko för Ferrari med tanke på förväntningarna man hade. Ferraris högsta chef Sergio Marchionne påstår att han ”beblandade sig för sent”. Bäst skulle nog vara om han inte beblandade sig alls. Marchionne som är expert på att stryka alla medhårs och säga precis vad alla andra redan har sagt, tror att 2016 hade kunnat komma att utspela sig på ett annat sätt, hade han varit med tidigare.
 
Rubrikerna i medier när det gäller Marchionne är sällan några pärlor. Oftast är det citat som ”Vi måste jobba hårdare”, ”Det blev inte som vi hade tänkt”, eller ”Kimi Räikkönen är från Finland”. Han yttrar endast självklarheter, är det till och med just därför han har tagit sig dit han är? Att upprepa det som någon annan precis har sagt kanske får den man pratar med att känna sig hörd? Vad vet jag? Han har hur som helst lyckats bli chef för Ferrari. Och vem var det som lottade fram hans namn där egentligen? Hur deltar jag i nästa lotteri? Kan han kan väl vilket pulver som helst! För övrigt verkar det som att han går i pension efter 2018. När han kommenterade detta sa han: ”Jag kommer onekligen göra något annat.” Jo tack det fattade vi.
 
Sergio Marchionne fick även frågan om Ferrari kan utmana Mercedes i år. Han lugnar fansen genom att förklara: ”Det hänger på oss och vad vi behöver fokusera på för att kunna slå dem. Det hade de gjort i våra skor.” Då vet vi läget Sergio!
 
När det gäller det som händer runtomkring i övrigt är det mest snack hit och dit. Bland annat om att Kevin Magnussen var en besvikelse för Renault. Teamchef Cyril Abiteboul uttrycker att han var besviken på dansken och att han gärna kom med bortförklaringar när något gick snett. Magnussens nya team däremot, Haas F1, går till motattack och ber dem lämna honom ifred, och understryker hur mycket de ser fram emot att få jobba med honom. Dansken tar som bekant plats bredvid Romain Grosjean i den andra Haas-bilen. Esteban Gutierrez fick kliva åt sidan, och antagligen helt och hållet ut ur F1. Speciellt nu när Manor-teamet ser ut att försvinna – som var hans sista utväg. Teamet behöver hitta en lösning senast den 20 januari, annars är det ute med dem.

Den som skrattar sist är Rio Haryanto, som berättade i medier att han tänker sluta med F1-satsningen för att jobba på pappas företag: "Konkurs för Manor? Haha, jag hade ändå inte brytt mig!" Okej, han sa inte riktigt så men i efterhand har han inte förlorat något! Gutierrez meddelade dock nyligen att han tar plats i Formel E-mästerskapet med några inhopp denna säsong. På tal om detta var även Felipe Massa aktuell för Formel E, tydligen fanns ett kontrakt som senare revs upp. Om det är sant vet vi inte, men en anledning kan vara att han fortsätter ett år till i Formel 1. Vi håller tummarna. Lance Stroll skulle definitivt ha nytta av detta.
 
På tal om kontrakt är det även några som går ut efter 2017. Sebastian Vettel för att nämna en och Fernando Alonso för att nämna en annan. Vettel är inte garanterad en plats nästa år, speciellt inte om han gör ännu ett mediokert år. Men förvänta dig inga insiktsfulla svar ifrån Sergio Marchionne om kontraktläget! McLaren kommer titta på Alonsos kontrakt ”några race in på säsongen”. Spanjoren hoppas på ”wow-faktorn” i år, om den finns så stannar han. Om bilarna är snälla kommer han dra till WEC. Eller någon annanstans.
 
Något anmärkningsvärt som stod i media här om dagen var att Martin Brundle fick en liten hjärtattack i Monaco 2016 – under sändningstid. Han klarade sig bra och kunde fortsätta jobba. Galen disciplin. The show must go on! Eller som Sergio Marchionne hade sagt: ”Oj när sånt händer kan det var farligt!”


6220 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
1/15/2017 10:23:00 AM


Fler artiklar om Johns RacingLine

Verstappen hade kastat ut TV:n
Johns RacingLine Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.
3/26/2018 7:17:00 PM

Fantastiskt om den kan rädda liv
Johns RacingLine Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...
3/14/2018 7:56:00 PM

Att missa pallen med stil
Johns RacingLine Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?
10/1/2017 2:58:00 PM

Triss i nollor
Johns RacingLine Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...
9/24/2017 2:44:00 PM

Blir inte ersatt trots ryktena - om han själv får bestämma
Johns RacingLine Det är dags för midnattsloppet, eller inte riktigt, nästan i alla fall. Det är nattracet i Singapore som står för dörren, och som vanligt på torsdagen så får några utvalda stackars förare svara på frågorna från pressen.
9/14/2017 8:43:00 PM

För enkelt för silverpilarna
Johns RacingLine Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.
9/3/2017 4:16:00 PM

En värld utan F1
Johns RacingLine Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…
8/7/2017 8:30:00 PM

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
Johns RacingLine Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?
2/5/2017 1:42:00 PM

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
Johns RacingLine Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.
1/15/2017 10:23:00 AM

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Johns RacingLine Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?
1/8/2017 10:03:00 AM