Autosport

SvenskaRaceFans
Tre Ferraribilar på Monza?

Tre Ferraribilar på Monza?

Föreställ er Mercedesbilar under Tysklands GP, tre McLarens på Silverstone, eller tre Ferraribilar under Italiens GP. Hur skulle ett MotoGP-utformat Wildcard-system fungera i Formel 1?

Tänkt er Italiens GP och Monza, en klassisker på italiensk mark. Ferrarifansen är galna och förväntansfulla, speciellt denna helg. Det är första gången Ferrari utnyttjar sitt Wildcard för säsongen och har en tredje bil med till racehelgen.
 
Antonio Giovinazzi får chansen att köra för Ferrari i sin hemmatävling, hur stort är inte det? Ett annat exempel skulle vara att George Russel får testa att köra Formel 1Silverstone i en Mercedes, eller att Red Bull skulle ha en tredje bil med en österrikare under Österrikes GP.


George Russel under sommartesterna i Ungern. Foto: Getty Images. 
 
Upplägget skulle vara som i MotoGP, varje team får tre Wildcards, vilket betyder att de får utnyttja en tredje bil vid tre deltävlingar per säsong. De helger som teamen tar in en tredje bil får de enbart räkna de två bästa resultaten i konstruktörsmästerskapet men förarna får alltid behålla sina poäng till förarmästerskapet.


Mika Kallio, en av KTM:s Wildcard 2017. Foto: Getty Images.  
 
Jag tror att det skulle ge bra publicitet för Formel 1 eftersom intresset för ett visst lopp skulle öka med ett Wildcard. Låt oss säga att det finns en stor talang inom Formel 2, eller 3 och denne får chansen att visa upp sig. Ett annat alternativ skulle vara att ta in förare från en annan serie, för att testa denne om personen i fråga skulle vara tillräckligt bra för Formel 1. Det skulle även vara ett bra sätt för teamen att tacka en förare för lång och trogen tjänst. Tänk er till exempel Giancarlo Fisichella när han fick ersätta en skadad Felipe Massa i Ferrari under Italiens GP 2009.

Läs också: Långlopp i Formel 1?
 
Därmed skulle även debatten om att Formel 1 inte tar in tillräckligt många talanger skulle upphöra. Har Ferrari, Renault, eller Mercedes en bra plan skulle deras talanger får köra upp till nio tävlingar per säsong (detta inkluderar alla kundteam), ett bra sätt att slussa in en talang.


Antonio Giovinazzi under racehelgen i Brasilien. Foto: Getty images. 

Läs också: Grans Prix-racings anti-tes
 
Med det sagt är den ekonomiska aspekten inte inräknad. I verkligheten skulle det vara svårt att genomföra förslaget utan att FIA skulle subventionera en tredje bil för de mindre teamen med mindre ekonomiska muskler, men det är ett förslag som potentiellt skulle förändra Formel 1 i grunden.  

Twitter: @andjohsig

13416 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
12/20/2017 4:55:00 PM


Fler artiklar om Formel 1

Halo borta redan nästa år?
Formel 1 Den så kallade halo verkar bli kortvarig i Formel 1. Glorian, som den också har kallats, togs fram för att skydda förarna mot flygande föremål. Den har dock fått överhängande negativ kritik och ser ut att skrotas, och det redan till nästa säsong.
4/1/2018 10:04:00 AM

Så förändras Formel 1 2018 - del 2
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/4/2018 7:55:00 PM

Så förändras Formel 1 2018 - del 1
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/3/2018 8:49:00 PM

Tre Ferraribilar på Monza?
Formel 1 Föreställ er Mercedesbilar under Tysklands GP, tre McLarens på Silverstone, eller tre Ferraribilar under Italiens GP. Hur skulle ett MotoGP-utformat Wildcard-system fungera i Formel 1?
12/20/2017 4:55:00 PM

Ferraris mardrömsdag
Formel 1 Allt såg så bra ut inför Sinagpores GP, Vettel i Pole position och Kimi Räikkönen startade som fyra. Sedan kom regnet och vände allting upp och ned.
9/18/2017 3:51:00 PM

Magkänsla eller logik för Alonso?
Formel 1 Det kan vara det bästa som har hänt McLaren på ett tag, och eventuellt det som behövdes för att behålla Fernando Alonso. En spanjor med en fransk motor blir det i så fall dubbelt upp av nästa år. En kombinationen som har visat sig vara lyckad förr...
9/16/2017 11:59:15 AM

Ericsson får inte göra misstag
Formel 1 Efter den miserabla helgen i Monaco har Marcus Ericsson inte råd att göra fler misstag, för annars finns risken att svensken inte har något kontrakt nästa år.
6/6/2017 3:33:36 PM

Monaco – himmel eller helvete
Formel 1 Efter ett fantastiskt spännande kval kommer Monacos GP avgöras i dag, söndag. Gatorna i Monte Carlo kan vara fantastiska att köra på men gör du ett misstag kan det bli ett helvete.
5/28/2017 11:58:09 AM

Maj månad är den bästa månaden
Formel 1 Och det finns ingen helg bättre än den sista helgen i den bästa månaden. Här en snabb guide inför Monacocacolapolis 500/24-timmars.
5/23/2017 2:04:19 PM

Är Ferraris hjärnspöken tillbaka?
Formel 1 Krutröken från Spaniens GP har lagt sig och Mercedes Lewis Hamilton kom segrande ur striden mot Ferraris Sebastian Vettel. Har Ferraris hjärnspöken från förr kommit tillbaka?
5/15/2017 7:02:13 PM