Autosport

SvenskaRaceFans
Säsongen när Marquez tog tillbaka sin kungakrona

Säsongen när Marquez tog tillbaka sin kungakrona

Årets säsong i MotoGP är till ända och vilken säsong det var. Förra året var en fantastisk säsong och denna blev inte sämre. Vad sägs som tio olika vinnare på 18 lopp? Eller nio olika vinnare på samma antal lopp. Till slut tog Marc Marquez tillbaka sin kungakrona som han förra året förlorade.


När säsongen skulle starta var Hondas stjärnförare, Marc Marquez, orolig, Honda hade sett sega ut på försäsongstesterna och Yamaha hade vidhållit sitt övertag som de haft över sina konkurrenter från förra året och lika illa såg det på det sista försäsongstestet där premiären skulle avgöras, i Qatar.
 
När väl racehelgen avgjordes var Marquez med och kämpade om topplaceringarna och lite överraskande kvalade spanjoren in på andra plats bakom den regerande världsmästaren, Jorge Lorenzo. Under loppet kunde Marquez inte göra något åt sin landsman och Ducatis Andrea Dovizioso som slutade på andraplats, han fick istället koncentrera sig på att försöka sluta trea, istället för sin nemesis, Valentino Rossi. Kombattanterna kämpade om tredjeplats loppet igenom och Marquez drog till slut det längsta strået med en marginal på en tiondels sekund. Få hade förväntat sig ett sådant resultat, inte minst Marquez själv.
 
Tredjeplatsen i Qatar var bara början för Marquez som kom till nästa deltävling med förnyat självförtroende. Han tog säsongens första pole position och duellerade sedan med Valentino Rossi under den första delen av loppet. På grund av den för året nya däcktillverkaren i MotoGP, Michelin, hade problem med tillförlitligheten med sina däck infördes ett obligatoriskt depåstopp och däckbyte mitt i loppet. När Marquez och Rossi gjort sina depåstopp drog Marquez ifrån och tog därmed även säsongens första seger. Segertåget fortsatte i USA där Marquez tog sin fjärde seger på fyra år på Circuit of the Amercias.
 
När MotoGP-cirkusen hade sin Europapremiär i Spanien på Jerez hade Marquez inte något att sätta emot Valentino Rossi, som hade en relativt tuff säsongsinledning, kraschade i USA:s GP och tappade värdefulla poäng. När Spaniens GP avgjordes visade Rossi var skåpet skulle stå och krossade motståndet, han var tillbaka i kampen om förarmästerskapet. Än bättre blev det för Rossis del när Marquez kraschade under Frankrikes GP i Le mans.
 
En fjärdedel in i säsongen och mästerskapet stod och vägde mellan Marquez, Lorenzo och Rossi. Den nästkommande fjärdedelen blev såhär i efterhand helt avgörande för mästerskapet. Valentinos chanser på VM-titeln minskade på hemmabanan Mugello när han tvingades bryta med ett motorhaveri (!) när han låg bakom Lorenzo i kampen om ledningen. Avslutningen på loppet blev fantastiskt då Lorenzo och Marquez tampades om segern och bytte positioner fyra gånger det sista varvet.
 
Därefter var det roliga över för Lorenzos del och hade en extremt tuff period därefter. I Kataloniens GP blev han påkörd av Andrea Iannone (samma lopp som Marquez och Rossi äntligen försonades efter ytterligare kolossal batalj de två förarna emellan), därefter regnade det både i Hollands GP och Tysklands GP och då vantrivs Lorenzo. Regnet återkom dessutom i Tjeckien två deltävlingar senare. Under samma period tog Marquez två andraplatser och en seger. Detta innebar att Marquez gjorde ett ryck i mästerskapet, ett mästerligt ryck skulle det visa sig. Därefter var det bara att räkna ner deltävlingarna tills Marquez kunde säkra sin tredje världsmästartitel och det lyckades han med i Japans GP några månader senare.
 
Det som är så imponerande med Marc Marquez detta år är hans jämnhet. Ni som följer MotoGP vet att Marquez tidigare år har stressat upp sig och sedermera gjort misstag. Sådana misstag har inte funnits i år, förutom under Australiens GP då han slarvade bort en kassaskåpssäker vinst men då hade han samtidigt redan säkrat sin världsmästartitel.
 
Årets säsong var även den första vinsten för flera förare. Andrea Iannone tog sin första seger i Österrike, som var Ducatis första seger sedan Casey Stoner körde för stallet för sex år sedan. Jack Miller tog sin första seger någonsin i Holland, dessförinnan hade en tiondeplats varit hans bästa resultat. Dessutom tog Maverick Vinales sin första seger i sin MotoGP-karriär på Silverstone, som också var Suzukis första seger sedan 2007, då Chris Vermulen oväntat vann Frankrikes GP. Sist men inte minst vann Carl Crutchlow sin första MotoGP-tävling i Tjeckien. Crutchlow vann även Australiens GP lite senare under året.
 
Nästa år får vi se om Marquez kan försvara sin VM-titel. Jorge Lorenzo har flyttat över till Ducati, Maverick Vinales till Yamaha och Andrea Iannone till Suzuki. Dessutom gör KTM debut som fabriksstall. 2017 kommer bli en kul säsong.

Twitter: @andjohsig

3521 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
11/23/2016 7:39:58 PM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fler artiklar om Formel 1

Halo borta redan nästa år?
Formel 1 Den så kallade halo verkar bli kortvarig i Formel 1. Glorian, som den också har kallats, togs fram för att skydda förarna mot flygande föremål. Den har dock fått överhängande negativ kritik och ser ut att skrotas, och det redan till nästa säsong.
4/1/2018 10:04:00 AM

Så förändras Formel 1 2018 - del 2
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/4/2018 7:55:00 PM

Så förändras Formel 1 2018 - del 1
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/3/2018 8:49:00 PM

Tre Ferraribilar på Monza?
Formel 1 Föreställ er Mercedesbilar under Tysklands GP, tre McLarens på Silverstone, eller tre Ferraribilar under Italiens GP. Hur skulle ett MotoGP-utformat Wildcard-system fungera i Formel 1?
12/20/2017 4:55:00 PM

Ferraris mardrömsdag
Formel 1 Allt såg så bra ut inför Sinagpores GP, Vettel i Pole position och Kimi Räikkönen startade som fyra. Sedan kom regnet och vände allting upp och ned.
9/18/2017 3:51:00 PM

Magkänsla eller logik för Alonso?
Formel 1 Det kan vara det bästa som har hänt McLaren på ett tag, och eventuellt det som behövdes för att behålla Fernando Alonso. En spanjor med en fransk motor blir det i så fall dubbelt upp av nästa år. En kombinationen som har visat sig vara lyckad förr...
9/16/2017 11:59:15 AM

Ericsson får inte göra misstag
Formel 1 Efter den miserabla helgen i Monaco har Marcus Ericsson inte råd att göra fler misstag, för annars finns risken att svensken inte har något kontrakt nästa år.
6/6/2017 3:33:36 PM

Monaco – himmel eller helvete
Formel 1 Efter ett fantastiskt spännande kval kommer Monacos GP avgöras i dag, söndag. Gatorna i Monte Carlo kan vara fantastiska att köra på men gör du ett misstag kan det bli ett helvete.
5/28/2017 11:58:09 AM

Maj månad är den bästa månaden
Formel 1 Och det finns ingen helg bättre än den sista helgen i den bästa månaden. Här en snabb guide inför Monacocacolapolis 500/24-timmars.
5/23/2017 2:04:19 PM

Är Ferraris hjärnspöken tillbaka?
Formel 1 Krutröken från Spaniens GP har lagt sig och Mercedes Lewis Hamilton kom segrande ur striden mot Ferraris Sebastian Vettel. Har Ferraris hjärnspöken från förr kommit tillbaka?
5/15/2017 7:02:13 PM