Autosport

SvenskaRaceFans
Så var 2016 för Sveriges motorsport del 2
Mattias Ekström: rallycross-världsmästare 2016

Så var 2016 för Sveriges motorsport: del 2

Ytterligare en motorsportsäsong är till ända och förare och team får lite efterlängtad och välförtjänst semester. Sverige har ett stall i världsmästerskapet för touring cars och ett antal förare i en himla massa serier världen runt. Hur mår egentligen svensk motorsport? I den andra av två delar går SRF igenom racingen med tak över huvudet!

Sverige är en touring car-nation (ifall vi ska tänka oss vilken disciplin svenska racerförare utmärker sig i). Sedan 1990-talet har vårt nationella mästerskap, STCC, haft flera ”glory days”, då det varit ett världens tuffaste mästerskap, och även mest teknologiskt innovativa. STCC:s glansdagar kommer och går visserligen (nu verkar det komma tillbaka igen, tack och lov), men även under dagarna då det varit lite tunt på gridden här hemma så har det funnits svenskar runtom i Europa som fortsatt att upprätta Sverige som en touring car-nation. Så även under 2016.

På lite oväntade håll till och med. Felix Rosenqvist hade ett mäkta intressant 2016, som Anders Nilsson underströk i den första delen av SRF:s säsongssammandrag. Man kan nog sammanfatta hans första (förhoppningsvis inte sista) sejour i DTM som ”ödmjuk”. DTM är något helt annat mot det andra som Rosenqvist hittills kört i sin karriär: det är ett karriärmål, att vinna DTM-titel har varit det finaste man kan göra för många touring car-förare genom åren. Så att bli inslängd i hetluften som Rosenqvist är inte det enklaste, men han gjorde några riktigt fina insatser och visade vilken mångsidig förare han är.

Mattias Ekström är nu DTM-cirkusens mest erfarna förare. Han har inte vunnit någon titel sedan 2007, men visar år in och år ut att det inte finns någon som kan gnugga plåt så som han gör. Under 2016 blev det mest motgångar för honom i DTM, men han visade på sin mångsidighet genom att vinna rallycross-VM på ett övertygande vis. När det visade sig att det såg mycket bra ut för honom att säkra rallycross-VM så prioriterade han bort DTM-finalen för att kunna säkra den titeln. Det beslutet distraherade inte Ekström alls, och vann det som blev hans sista DTM-lopp för året, på Hungaroring.

Rallycrossen, ja. Man kan aldrig säga att något någonsin är ”på tiden” i motorsport, men en svensk titel i rallycross-VM var nästan väntad. Mattias Ekström öppnade säsongen starkt, trots att rallycross inte är hans vardagsjobb. Dessutom lyckades Timmy Hansen, Johan Kristoffersson och Kevin Eriksson också vinna varsin deltävling. Rallycrossen växer världen över, och denna disciplin är verkligen något som skandinaver kan; Petter Solberg var förstås med i toppstriden i år, såväl som Andreas Bakkerud. Den enda icke-skandinaven som lyckades vinna en deltävling i år var Sebastien Loeb… det säger en del om hur stark skandinavisk rallycross är.

I WTCC gav sig Volvo in i hetluften, precis som den håller på att svalna. Första säsongen kommer nog visa sig vara den tuffaste får Volvo denna sejour. Inte bara eftersom det var första året med en ny bil i ett nytt mästerskap, utan även för att förblir enda året som de fick äran att möta Citroëns allsmäktiga touring car-stall. José Maria Lopez dominerade i år igen och vann sitt tredje raka mästerskap, med stallkamraten Yvan Müller som tvåa. I skuggan av dessa visade Thed Björk att han fortfarande är en av världens främsta touring car-förare, och slet sig till en seger mot slutet av säsongen, i Kina. Man får lov att säga att hela säsongen såg lovande ut för Volvos del. Rytmen att köra i en ny serie kommer inte på en gång, och det såg mer stabilt ut, i alla fall från Björks sida, mot slutet av säsongen. Med lite mer betänketid, och en andraförare som kör hela säsongen ut, så kan det bara gå uppåt under 2017. Det tråkiga är att framgång i WTCC nästa år inte kommer att vara värt lika mycket, när det inte finns några Citroëner (eller Lador heller för den delen) att slå. Lopez kommer inte heller finnas kvar, då han fått anställning i Toyotas LMP1-stall, och legendaren Müller som varit touring car-racingen absoluta topp sedan tidigt 1990-tal lägger hjälmen på hyllan. Från Björk, och vem det nu blir som får köra den andra Polestar-Volvon, så väntar jag mig ett himla djävlaranamma nästa år.

Måhända är det på australiensiska Supercars-seriens bekostnad som WTCC-satsningen lever på? I vilket fall som helst har Volvos tre år i det södra halvklotets mäktigaste touring car-mästerskap varit tre mycket trevliga år. Det blev ingen Bathurst-seger eller någon mästerskapstriumf, med Scott McLaughlin var med i snacket varenda år. 2016 blev hans bästa år med en tredjeplats totalt i mästerskapet; 2017 kommer bli ett betydligt tråkigare år när dessa väldigt snygga Volvo S60:s inte kommer att förgylla Supercars-gridden längre.

Det var länge sedan som Sverige hade en särskilt påtaglig närvaro i sportvagnsracingens finrum. Sedan 1990-talet har det varit mer relevant för svenska förare att rikta in sig på touring cars, kanske på bekostnad av sportvagnsracingen. 1990 körde sju svenskar Le Mans 24-timmars (Stanley Dickens, Eje Elgh, Stefan Johansson, Steven Andskär, Rickard Rydell, Thomas Danielsson och Anders Olofsson), de senaste åren har Niclas Jönsson varit ensam svensk. I och med att Jönsson kör tillsammans med Tracy Krohn i den limegröna Krohn Aviation-bilen, och då Krohn inte är någon kapabel förare överhuvudtaget, så kan vi inte riktigt räkna med några framgångar från det lägret på just Le Mans. Men de gånger som Krohn lämnar plats åt någon annan så går det bättre, som på de två första loppen i årets European Le Mans Series, när Björn Wirdheim tog över! Fjärdeplatsen på Silverstone blev Krohn-stallets årsbästa, och det följdes upp med en sjätteplats på Imola.

Wirdheims sportvagnssäsong i övrigt gick dock inget vidare. I Japan fortsätter han i den superkonkurrenskraftiga Super GT-serien, där han delar en Mercedes SLS GT3 i GT300-klassen med Katsuyuki Hiranaka. De är alltid bland de snabbaste, men i år gick inte mycket deras väg. Från att slåss om titeln förra året, till en niondeplats i år. Men Wirdheim fortsätter visa vilken klassförare han är. Super GT är ett av världens tuffaste mästerskap, alla kategorier och Wirdheim visar sitt värde år efter år där. Mästare i toppklassen GT500 blev i år Kohei Hirate och en viss Heikki Kovalainen, som hittat hem i detta mästerskap. Hirate och Kovalainen hade fram till säsongsfinalen i Motegi aldrig vunnit ett lopp tillsammans i sin Lexus, men i och med deras jämnhet så säkrade de titeln i och med segern i mästerskapets sista dag.

I europeisk GT-racing finns ju faktiskt en hel del svenskar fortfarande, även om det inte finns med på gridden på Le Mans. På Nürburgring 24-timmars blev Edward Sandström bäste svensk med en åttondeplats, vilket är en bra placering, men det hade förstås varit fint ifall han kunnat återupprepa segern från 2015. Felix Rosenqvist visade sig vara en hejare även i GT-bil: på Spa 24-timmars befann han sig i en av de Mercedes-bilar som ertappades med homologeringsfusk efter kvalet. Utan detta debacle, och bestraffning som detta innebar, hade Felix fått stå högst upp på pallen även i ett 24-timmarslopp; nu blev det en andraplats istället.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky intervjuade SRF:s Ronnie Larsson Miles inför säsongen, och man får lov att säga att hon gjorde väl ifrån sig i den tyska ADAC GT Masters-serien. Hon delade en Audi R8 med LMP1-erfarne Marco Bonanomi, och utvecklingskurvan gick hela tiden uppåt. Efter säsongen blev hon en del av Red Bulls utvecklingsprogram, så det finns bara skäl att se 2016 som lyckat för henne.

Allt som allt, 2016 har varit ett stabilt, om än inte spektakulärt år för svensk racing. Rosenqvist vet vi är en förare i absolut världsklass, men han fick inte tillfälle att ge allt på en serie utan var lite överallt; Åhlin-Kottulinskys första år i en toppserie visade att hon är i racingen för att stanna; Wirdheim och Sandström är snabba men hade mellanår, finns gott om skäl att tro att de har mer framgångar på g; Volvo Polestar och Thed Björk hade ett mycket lovande första-år i WTCC; Niclas Jönsson är en entreprenör med goda kontakter. Svensk motorsport växer sakta men säkert på alla fronter.


3219 VISNINGAR
JACOB FREDRIKSSON
12/15/2016 5:49:03 PM


Fler artiklar om Formel 1

Halo borta redan nästa år?
Formel 1 Den så kallade halo verkar bli kortvarig i Formel 1. Glorian, som den också har kallats, togs fram för att skydda förarna mot flygande föremål. Den har dock fått överhängande negativ kritik och ser ut att skrotas, och det redan till nästa säsong.
4/1/2018 10:04:00 AM

Så förändras Formel 1 2018 - del 2
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/4/2018 7:55:00 PM

Så förändras Formel 1 2018 - del 1
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/3/2018 8:49:00 PM

Tre Ferraribilar på Monza?
Formel 1 Föreställ er Mercedesbilar under Tysklands GP, tre McLarens på Silverstone, eller tre Ferraribilar under Italiens GP. Hur skulle ett MotoGP-utformat Wildcard-system fungera i Formel 1?
12/20/2017 4:55:00 PM

Ferraris mardrömsdag
Formel 1 Allt såg så bra ut inför Sinagpores GP, Vettel i Pole position och Kimi Räikkönen startade som fyra. Sedan kom regnet och vände allting upp och ned.
9/18/2017 3:51:00 PM

Magkänsla eller logik för Alonso?
Formel 1 Det kan vara det bästa som har hänt McLaren på ett tag, och eventuellt det som behövdes för att behålla Fernando Alonso. En spanjor med en fransk motor blir det i så fall dubbelt upp av nästa år. En kombinationen som har visat sig vara lyckad förr...
9/16/2017 11:59:15 AM

Ericsson får inte göra misstag
Formel 1 Efter den miserabla helgen i Monaco har Marcus Ericsson inte råd att göra fler misstag, för annars finns risken att svensken inte har något kontrakt nästa år.
6/6/2017 3:33:36 PM

Monaco – himmel eller helvete
Formel 1 Efter ett fantastiskt spännande kval kommer Monacos GP avgöras i dag, söndag. Gatorna i Monte Carlo kan vara fantastiska att köra på men gör du ett misstag kan det bli ett helvete.
5/28/2017 11:58:09 AM

Maj månad är den bästa månaden
Formel 1 Och det finns ingen helg bättre än den sista helgen i den bästa månaden. Här en snabb guide inför Monacocacolapolis 500/24-timmars.
5/23/2017 2:04:19 PM

Är Ferraris hjärnspöken tillbaka?
Formel 1 Krutröken från Spaniens GP har lagt sig och Mercedes Lewis Hamilton kom segrande ur striden mot Ferraris Sebastian Vettel. Har Ferraris hjärnspöken från förr kommit tillbaka?
5/15/2017 7:02:13 PM