Autosport

SvenskaRaceFans
Så var 2016 för Sveriges motorsport del 1

Så var 2016 för Sveriges motorsport: del 1

Ytterligare en motorsportsäsong är till ända och förare och team får lite efterlängtad och välförtjänst semester. Sverige har en förare i Formel 1 och en i GP2. Hur mår egentligen svensk motorsport? I ett tvådelat reportage går SRF igenom hur 2016 var för svensk motorsport.

I förra helgen avslutades säsongen i V8 Supercars där Volvo blev trea i konstruktörsmästerskapet. Prestationen var fin men det är inte vad som ska sammanfattas i den här delen. Vi ska fokusera på hur det gick för Sveriges del inom Formel-bilar, nämligen Formel 1, GP2, Formel 3 och Formel E.
 
Formel 1
Som alla vet var det en tung säsong för Marcus Ericssons i Formel 1. Säsongen var tung, inte på grund av att Ericsson gjorde dåligt ifrån sig, utan på grund av Sauber, som Ericsson kör för, producerade en dålig bil. Detta till trots var Ericsson generellt snabbare än sin stallkamrat, Felipe Nasr och svensken har gjort stora framsteg denna säsong och var elva och tolva flera lopp, snubblande nära VM-poäng. Därmed var det ironiskt att Nasr tog Saubers enda VM-poäng.  Man kan tycka att Ericsson även han förtjänade att ta några VM-poäng men då behöver han förbättra sina prestationer när det regnar.
 
Gp2
För första gången sedan 2013 hade Sverige en förare i GP2, i alla fall under hela säsongen. Gustav Malja körde delar av förra säsongen samtidigt som han även deltog i Formel Renault 3.5-serien. I år körde han för Rapax-stallet och även Jimmy Eriksson fanns med i startfältet då han körde för Arden.  Säsongen började bra för Maljas del med en niondeplats i det första loppet i Barcelona men sen blev det segare för de bägge svenskarna. I Baku tog Malja ytterligare en poäng medan Eriksson var placeringen efter och var länge med och kämpade om placeringen men fick bryta. Helgen efter, i Österrike var Jimmy Eriksson sensationellt bra i de svåra förhållandena där det regnade på den upphöjda delen av banan medan det var torrt på nere i dalen. Till slut blev Eriksson femma vilket var ett bra resultat men samtidigt var det enda tillfället han tog poäng.
 
För Maljas dels gick det sämre men lagom inför sommaruppehållet hittade han någon inställning på sin bil som möjliggjorde att mer fart hittades. Han startade 12a på Hockenheim men körde upp sig till en sjätteplats. Han var länge med och kämpade om en pallplats men fick till slut ge sig. På Spa Francorshamps kvalade han in på tredje plats och tog poäng för tredje tävlingen i rad och i sprintloppet dagen efter tog han sin första pallplats för säsongen med en andraplats. Ytterligare en pallplats kom helgen efter, på Monza. Då blev han trea i det längre loppet på lördagen. Under de två sista tävlingshelgerna deltog inte Jimmy Eriksson då han bröt kontraktet med Arden-stallet.
 
Sammanfattningsvis får man säga att Gustav Malja gjorde en riktigt bra insats i GP2 i sin debutsäsong. Sin prestation belönades med ett kontrakt med Racing Engineneering nästa säsong, som blivit tvåa i konstruktörsmästerskapet två år i rad. Vad Jimmy Eriksson gör nästa säsong är oklart.
 
 
Formel 3
Joel Eriksson (bror till Jimmy Eriksson) gjorde sin debut i det Europeiska Formel 3-mästerskapet efter att blivit tvåa i det tyska Formel 4-mästerskpaet förra året. Joel Eriksson får betraktas som den största racingtalangen Sverige har för tillfället (om man räknar bort Felix Rosenqvist som numera är en etablerad racingförare). I sin debuthelg tog han sin första pallplats när han blev trea i det tredje loppet för helgen. Under säsongen tog Eriksson nio pallplatser, varav en seger som han tog på Spa-Francorshamps, som är känd som en förarbana. Joel imponerade så mycket att BMW antog honom till sitt juniorprogram. Dessutom fick den unge svensken ett DTM-test med BMW. Inga officiella tider togs men enligt utsago imponerade han även där. Dessutom gjorde Joel sin debut i officiella Formel 3 VM i Macau. Tyvärr tvingades han att bryta när det väl avgjordes men det kommer bli spännande att se vad Joel har för framtid.
 
Felix Rosenqvist gjorde ett gästinhopp i Macau. Han var den regerande mästaren i Macau och blev tvåa trots att det var uppenbart att han hade en sämre motor än sina konkurrenter, starkt!
 
Felix Rosenqvist
Inför säsongen fanns det många som ville och förväntade sig Felix Rosenqvist i GP2. Han var den regerande mästaren i det Europeiska Formel 3-mästerskapet. Detta till trots fanns inte finanserna till och han fick söka sig till andra sidan Atlanten och till Indy Lights. Han var även reservförare för Mercedes i DTM (Tyska standardvagnsmästerskapet) och även förare i en GT-serie. Han vann många deltävlingar i Indy Lights, samtidig som han även tävlade i Europa. När Esteban Ocon blev uppkallad till Formel 1 blev Rosenqvist i sin tur uppkallad av Mercedes i DTM och därmed var äventyret i Indy Lights över för den här gången. Därefter kom beskedet att Rosenqvist även skulle köra Formel E. Han noterades för snabbaste varv i sin debut i Hong Kong medan han tog pole position i sitt andra lopp och slutade trea. För tillfället ligger han fyra i mästerskapet. Nästa deltävling körs 18 februari nästa år.
 
I nästa del berättar SRF hur svenskarna presterade i bland annat DTM, WTCC, och Rallycross-VM.

Twitter:@andjohsig

3937 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
12/13/2016 8:59:48 PM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fler artiklar om Formel 1

Halo borta redan nästa år?
Formel 1 Den så kallade halo verkar bli kortvarig i Formel 1. Glorian, som den också har kallats, togs fram för att skydda förarna mot flygande föremål. Den har dock fått överhängande negativ kritik och ser ut att skrotas, och det redan till nästa säsong.
4/1/2018 10:04:00 AM

Så förändras Formel 1 2018 - del 2
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/4/2018 7:55:00 PM

Så förändras Formel 1 2018 - del 1
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/3/2018 8:49:00 PM

Tre Ferraribilar på Monza?
Formel 1 Föreställ er Mercedesbilar under Tysklands GP, tre McLarens på Silverstone, eller tre Ferraribilar under Italiens GP. Hur skulle ett MotoGP-utformat Wildcard-system fungera i Formel 1?
12/20/2017 4:55:00 PM

Ferraris mardrömsdag
Formel 1 Allt såg så bra ut inför Sinagpores GP, Vettel i Pole position och Kimi Räikkönen startade som fyra. Sedan kom regnet och vände allting upp och ned.
9/18/2017 3:51:00 PM

Magkänsla eller logik för Alonso?
Formel 1 Det kan vara det bästa som har hänt McLaren på ett tag, och eventuellt det som behövdes för att behålla Fernando Alonso. En spanjor med en fransk motor blir det i så fall dubbelt upp av nästa år. En kombinationen som har visat sig vara lyckad förr...
9/16/2017 11:59:15 AM

Ericsson får inte göra misstag
Formel 1 Efter den miserabla helgen i Monaco har Marcus Ericsson inte råd att göra fler misstag, för annars finns risken att svensken inte har något kontrakt nästa år.
6/6/2017 3:33:36 PM

Monaco – himmel eller helvete
Formel 1 Efter ett fantastiskt spännande kval kommer Monacos GP avgöras i dag, söndag. Gatorna i Monte Carlo kan vara fantastiska att köra på men gör du ett misstag kan det bli ett helvete.
5/28/2017 11:58:09 AM

Maj månad är den bästa månaden
Formel 1 Och det finns ingen helg bättre än den sista helgen i den bästa månaden. Här en snabb guide inför Monacocacolapolis 500/24-timmars.
5/23/2017 2:04:19 PM

Är Ferraris hjärnspöken tillbaka?
Formel 1 Krutröken från Spaniens GP har lagt sig och Mercedes Lewis Hamilton kom segrande ur striden mot Ferraris Sebastian Vettel. Har Ferraris hjärnspöken från förr kommit tillbaka?
5/15/2017 7:02:13 PM