Autosport

SvenskaRaceFans
Not bad for a number two driver

Not bad for a number two driver

Är han verkligen inte lika spännande att skriva om? Det är ju en fantastisk historia! Teamets ”nummer två” lyckades överlista sin "starkare" stallkamrat - vad är det som inte är spännande med detta om jag får fråga?

En oerhört disciplinerad start när lamporna till Abu Dhabis GP slocknade. Både Lewis och Nico gjorde bra ifrån sig av linjen. Det mest dramatiska var när Max Verstappen stötte ihop med Nico Hulkenberg och snurrade runt på grund av detta. Kanske ville han att racet skulle handla om honom igen – och inte om VM-fajten!
 
Fortsatt dramatik blev det också efter de första depåstoppen. Det var tajt när bilarna skulle in till följd av tempot som Lewis Hamilton satte. Det var ingen typisk ifrånåkning inledningsvis på tävlingen som vi har blivit vana att se - allt för att stöka till ordningen bakom sig. Det är sällan man ser förarna vara så otroligt beräknande, Lewis Hamilton körde i precis den fart han behövde för att hålla fältet så tätt som möjligt. I slutet på tävlingen var det minst sagt så. Hamilton skruvade ner på tempot för att locka fram förarna bakom Rosberg som var alldeles bakom sig. Mercedes-teamet uppmande dessutom Hamilton att öka på, något som Hamilton förstod började låta som teamorder. 
 
Jenson Button som körde sitt sista race i F1-karriären (sannolikt), fick mekaniska bekymmer och kunde dessvärre inte köra färdigt. Ett tråkigt slut på en lång och framgångsrik tid hos motorsportens elit. Nästan lika tråkigt som David Coulthards sista race för ett antal år sedan. Ändå såg han inte värst ledsen ut när han promenerade i depån alldeles efter. Det är möjligt att vi får se Button igen, han är kontrakterade säsongen 2018. Men det känns ändå osannolikt att han kommer tillbaka, jag tror inte F1 kittlar honom längre. Rättare sagt: F1 kittlar honom inte längre.
 
Det som spökade mest inför tävlingen var oron om tekniskt strul. Skulle motorerna hålla? Skulle växellådorna hålla? När Fernando Alonso var på väg mot sin första titel och endast hade varv kvar att köra, berättade han att han började höra alla möjliga konstiga ljud från motorn. Hjärnan började spöka med honom. Men det gick ju bra enligt historieböckerna. Tack och lov fick vi se en ren tävling även denna gång, titelkombattanterna fick själva göra upp om det. Men var det inte kanske lite väl slätstruket?
 
Allt som allt var det ingen värst nagelbitande spänning förutom möjligtvis i slutet. Eventuellt hade man också anledning att ställa sig upp ur soffan när Rosberg skulle förbi Verstappen. Teamet uppmanade Rosberg att lugnt och metodiskt ta sig om Verstappen. Meddelandena började komma allt mer frekvent tills det att han tillslut påmindes om att det började bli ”kritiskt att ta sig förbi”. Han lydde och lyckades slutligen klämma sig förbi holländaren med en liten luring – nästan hjul mot hjul. Men det är sådant man vill se. Och tydligt också att Rosberg verkligen såg denna tävling som just ”ännu en tävling”. Något som han har varit tydlig med hela helgen – att helt fokusera på racet och inte tänka på titeln eller något annat.
 
När det gäller Felipe Massa och sitt sista race fick han i alla fall köra bilen i mål. Denna gång var det Valtteri Bottas som inte fick grejerna att hålla. Teamets lycka hängde på Massa. Det blev poäng och säkert en go avslutning för brasilianaren. För svensk del hände det inget att skriva hem om. Det enda vi har att glädja oss med är att Marcus Ericsson kör ett år till. Men Saubers sista race 2016? Juste, sa jag också att Ericsson kör ett år till?
 
Det var väldigt intressant inför racet. Även om man höll på Nico Rosberg var det ändå mycket som tydde på att Lewis Hamilton skulle knipa en fjärde titel. Som den gode Bernie Ecclestone var inne på, det hade varit en intressant historia om Lewis Hamilton hade lyckats vända och vinna. Nico Rosberg är kanske inte lika ”häftig” att skriva om. Men vad gör det, Rosberg är nu världsmästare – Hamilton har redan tre titlar. Lite får man dela med sig av! Rita Ora var förövrigt på plats i Mercedes-garaget – Lewis Hamiltons nya flickvän? Kan tänkas. Och vad gjorde Paris Hilton i Ferrari-depån? Sebastian Vettels nya flickvän? Kan inte tänkas.
 
Familjen Rosberg har nu två F1-mästare i familjen. Rätt mäktigt. Härligt också när det skakas om lite i toppen när Lewis Hamilton har varit så stark de senaste åren. Även om det är så kul att följa Formel 1 ska det faktiskt vara väldigt skönt att få lite paus. Juste, Formel E pågår i skarven.


4786 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
11/27/2016 3:51:00 PM


Fler artiklar om Johns RacingLine

Verstappen hade kastat ut TV:n
Johns RacingLine Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.
3/26/2018 7:17:00 PM

Fantastiskt om den kan rädda liv
Johns RacingLine Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...
3/14/2018 7:56:00 PM

Att missa pallen med stil
Johns RacingLine Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?
10/1/2017 2:58:00 PM

Triss i nollor
Johns RacingLine Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...
9/24/2017 2:44:00 PM

Blir inte ersatt trots ryktena - om han själv får bestämma
Johns RacingLine Det är dags för midnattsloppet, eller inte riktigt, nästan i alla fall. Det är nattracet i Singapore som står för dörren, och som vanligt på torsdagen så får några utvalda stackars förare svara på frågorna från pressen.
9/14/2017 8:43:00 PM

För enkelt för silverpilarna
Johns RacingLine Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.
9/3/2017 4:16:00 PM

En värld utan F1
Johns RacingLine Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…
8/7/2017 8:30:00 PM

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
Johns RacingLine Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?
2/5/2017 1:42:00 PM

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
Johns RacingLine Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.
1/15/2017 10:23:00 AM

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Johns RacingLine Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?
1/8/2017 10:03:00 AM