Autosport

SvenskaRaceFans
Monaco – himmel eller helvete

Monaco – himmel eller helvete

Efter ett fantastiskt spännande kval kommer Monacos GP avgöras i dag, söndag. Gatorna i Monte Carlo kan vara fantastiska att köra på men gör du ett misstag kan det bli ett helvete.

Glamour och prestige, det är två ord som beskriver det mest exklusiva loppet för säsongen. Samtidigt är tävlingen den svåraste, två timmars tortyr för förarna som i majoriteten av loppet kommer sitta i trafik, en bil framför sig mest hela tiden. Dessutom svänger det konstant, förarna får ingen vila, inte ens på start- och målrakan som är sned. Monaco kan vara en fröjd att köra, en rytmisk symfoni av kurvor som lätt övergår till en frustration om man gör ett misstag, då slutar dagen i räcket.
 
Störst chans att vinna Monacos GP har Kimi Räikkönen som startar i pole position men han kommer bli utmanad av stallkompisen Sebastian Vettel som står snett bakom till höger om honom på startplattan.
 
Gör Kimi som han ska och teampersonalen detsamma är det i princip klart att han vinner. Vi har sett otaliga misstag genom åren av depåpersonal och förare, vilket har varit avgörande för Monacos GP, förra året var inget undantag. Red Bull slarvade bort Daniel Ricciardos kassaskåpssäkra seger och gav bort den till Lewis Hamilton. Ute på banan var Ricciardo snabbare men kunde inte ta sig förbi britten eftersom banan i Monaco är otroligt trång. Gör istället föraren ett misstag är Monaco skoningslös, då sitter bilen i räcket. Det fick Stroll, Occon och Vaandorne erfara under de fria träningarna samt kvalet.
 
Någon som förvånansvärt hade problem under kvalet var Lewis Hamilton. Han brukar trivas i Monaco och vann där förra året. I går blev han överraskande utslagen i Q2 och startar först i 13:e startruta. Han såg inte bekväm ut med sin bil och när han hade sitt sista kvalförsök hade han otur på grund av gulflaggen orsakad av Stoffel Vaandornes krasch.
 
En sak som kan stoppa Räikkönen från att ta en ytterligare vinst i Monaco, vilket han vann i 2005, är regnet. Nu ser prognoserna ut som att det kommer bli fint väder, men i alla fall. Allt som ofta när det regnar kastar det om alla förutsättningar, då kan allt inträffa, och då blir Monacos GP en öppen historia.   
 
I eftermiddag får vi se vem som blir nästa kung i Monaco. 

Twitter: @andjohsig

4662 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
5/28/2017 11:58:09 AM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fler artiklar om Formel 1

Halo borta redan nästa år?
Formel 1 Den så kallade halo verkar bli kortvarig i Formel 1. Glorian, som den också har kallats, togs fram för att skydda förarna mot flygande föremål. Den har dock fått överhängande negativ kritik och ser ut att skrotas, och det redan till nästa säsong.
4/1/2018 10:04:00 AM

Så förändras Formel 1 2018 - del 2
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/4/2018 7:55:00 PM

Så förändras Formel 1 2018 - del 1
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/3/2018 8:49:00 PM

Tre Ferraribilar på Monza?
Formel 1 Föreställ er Mercedesbilar under Tysklands GP, tre McLarens på Silverstone, eller tre Ferraribilar under Italiens GP. Hur skulle ett MotoGP-utformat Wildcard-system fungera i Formel 1?
12/20/2017 4:55:00 PM

Ferraris mardrömsdag
Formel 1 Allt såg så bra ut inför Sinagpores GP, Vettel i Pole position och Kimi Räikkönen startade som fyra. Sedan kom regnet och vände allting upp och ned.
9/18/2017 3:51:00 PM

Magkänsla eller logik för Alonso?
Formel 1 Det kan vara det bästa som har hänt McLaren på ett tag, och eventuellt det som behövdes för att behålla Fernando Alonso. En spanjor med en fransk motor blir det i så fall dubbelt upp av nästa år. En kombinationen som har visat sig vara lyckad förr...
9/16/2017 11:59:15 AM

Ericsson får inte göra misstag
Formel 1 Efter den miserabla helgen i Monaco har Marcus Ericsson inte råd att göra fler misstag, för annars finns risken att svensken inte har något kontrakt nästa år.
6/6/2017 3:33:36 PM

Monaco – himmel eller helvete
Formel 1 Efter ett fantastiskt spännande kval kommer Monacos GP avgöras i dag, söndag. Gatorna i Monte Carlo kan vara fantastiska att köra på men gör du ett misstag kan det bli ett helvete.
5/28/2017 11:58:09 AM

Maj månad är den bästa månaden
Formel 1 Och det finns ingen helg bättre än den sista helgen i den bästa månaden. Här en snabb guide inför Monacocacolapolis 500/24-timmars.
5/23/2017 2:04:19 PM

Är Ferraris hjärnspöken tillbaka?
Formel 1 Krutröken från Spaniens GP har lagt sig och Mercedes Lewis Hamilton kom segrande ur striden mot Ferraris Sebastian Vettel. Har Ferraris hjärnspöken från förr kommit tillbaka?
5/15/2017 7:02:13 PM