Autosport

SvenskaRaceFans
"Jag är en förare hos Scuderia Ferrari"
Ferraris nye tysk.

"Jag är en förare hos Scuderia Ferrari"

Äntligen kom beskedet som vi väntade på. Sebastian Vettel går till Scuderia Ferrari. Han gör som barndomshjälten Michael Schumacher och blir förare från och med nästa säsong.

Det offentliggjordes även att han har ett treårigt kontrakt och blir teamkamrat till vår käre finne, Kimi Räikkönen.
Det blir en mycket bra kombo tror jag. De kommer även arbeta bättre ihop får jag känslan av, dessutom umgås de privat och verkar trivas i varandras sällskap. Vettel har talat gott om Räikkönens rakhet och förmågan att helt enkelt säga som det är.
Jag tror det blir en mycket lyckad förarduo, mycket bättre än Ferraris nuvarande. Räikkönen och Alonso ser imponerande ut på papperet men i praktiken är det som att försöka göra ett team av ketchup och tandkräm.
Starka individer och F1-piloter men där tar det stopp. Jag tror knappt att de hälsar på varandra på tävlingshelgerna. 
 
Tidigt såg jag antydningar på att deras nye stallchef Marco Mattiacci inte riktigt klaffade ihop med Fernando Alonso, och jag förmodar att Mattiacci hade det i tankarna redan när det började pratas om att han skulle efterträda Stefano Domenicali. Jag gissar på att det lågt högt i hans agenda att få in ny energi. Han tittade säkerligen på alla möjliga alternativ. 
 
Om Ferrari får ihop en bra bil nästa år kommer de att vara i topp. Gissa vem som kommer känna sig snuvad då…
Spanjoren var kontrakterad till och med säsongen 2016 men fick ändå lämna plats till förmån för den yngre, fräschare modellen.
 
Kan Seb räkna med att lyckas direkt nästa år? Jag tror att han definitivt kan göra en bra säsong med ny motivation och stolthet - som kommer med rollen som Ferrari-förare.
Kan han bli världsmästare redan på studs? Det skulle inte förvåna mig. Efter regn kommer sol och Ferrari har haft ganska mulet väder i några år nu. Kanske var det så att det var nödvändigt att få bort Fernando Alonso för att få det som de behöver – ny riktning. Jag skrev om det i en tidigare artikel gällande just denna punkt, Ferrari kan behöva ersätta Alonso på grund av hans starka personlighet och inflytande; stark men utan tvekan åt fel håll numera för det italienska teamet som behöver kastas om rejält för att landa på benen igen.
 
Sedan väcks en annan fråga direkt, kommer Kimi Räikkönen vara en match för nytillskottet Sebastian Vettel?
Fernando Alonso har kört åttor kring Kimi Räikkönen och jag undrar då även om den senare kommer kunna sätta emot ynglingen Sebastian Vettel. Jag har mina tvivel ärligt talat. Men å andra sidan så kanske Räikkönen inspireras på ett annat sätt och lyckas dra ut mer av materialet med en ny atmosfär i teamet.
 
Är Ferrari plus Vettel lika med sant då? Det har spekulerats i om de skulle passa ihop. Ferrari sätter direkt en annan tyngd och börda på en förare. Man förväntas leverera utan inlärningskurva. Jag ser även honom som en skojfrisk person som inte tar alltför seriöst på saker och ting.
Kommer det att gå ihop med den stegrande hästens filosofi? Vi får se.
 
Vart bär det då av för den snart före detta Ferrari-föraren, ”The Spaniard”? Med största sannolikhet återvänder han till McLaren. Av någon anledning har de inget avtal att nämna, och beskedet kommer efter säsongens slut. Detta lämnar de tre inblandade förarna sömnlösa skulle jag tro.
Han trycker även fast vid punkten att han själv tog avgörandet om att lämna teamet och att det var ett mycket tufft beslut. Frågan är om det stämmer i verkligheten. Någonstans har jag svårt att tro att han hade lämnat självmant utan att ha någon ny destination. Den större bilden ger mer åt tankarna.
Men det är ändå en uppfriskande omkastning – något som vi behöver nu när vi fick reda på att Bernie Ecclestone stannar tills solen slocknar.
 
 
 


1826 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
11/20/2014 5:50:55 PM


Fler artiklar om Ferrari

Autosport FANTV 12 mars
Ferrari I veckans Autosport pratar vi WRC från Mexico, Alexander Graff berättar om sin nya satsning och vi snackar vi upp Formel 1- premiären i Melbourne. Gäster: Alexander Graff, Jonas Bengtsson och Christian Kronegård. Programledare: Dick Sahlén
3/18/2023 10:19:00 PM

Har forskare avgjort frågan om tidernas bästa F1-förare?
Ferrari Michael Schumacher vann flest lopp och titlar – men vem är egentligen den främsta av dem alla? Vem är tidernas bästa Formel 1-förare? Tre forskare vid engelska University of Sheffield säger sig ha svaret på frågan som gjort racefans till ovänner i alla tider.
4/15/2016 8:20:28 AM

Fler har fallit vid målsnöret
Ferrari Med anknytning till ett aktuellt ämne tänkte jag gå in på området: ”Nämnvärda förare som aldrig blev mästare med Ferrari”.
12/4/2014 5:17:36 PM

En titt på Fernando Alonsos Ferrari-kapitel
Ferrari Fernando Alonso lämnade Ferrari utan att vinna mästerskapet en enda gång på fem år. När det väntade beskedet kom att han skulle dit var det nästan självskrivet att han skulle ta minst en tredje titel. Han kom nära två gånger, säsongerna 2010 och 2012.
12/1/2014 4:41:00 PM

"Jag är en förare hos Scuderia Ferrari"
Ferrari Äntligen kom beskedet som vi väntade på. Sebastian Vettel går till Scuderia Ferrari. Han gör som barndomshjälten Michael Schumacher och blir förare från och med nästa säsong.
11/20/2014 5:50:55 PM

Alonso till Audi?
Ferrari Vad tror ni om Fernando Alonso i en Le Mans-bil? Det är i alla fall enligt vissa rykten en eventuell möjlighet för Ferrari-föraren, som nu på riktigt verkar vara på väg bort från det italienska teamet.
10/16/2014 7:28:20 PM

Ferrari skrattar åt Ecclestones efterträdare
Ferrari Formel 1-bossen Bernie Ecclestone har pekat ut Red Bull-basen Christian Horner som den ”perfekta” efterträdaren. Ett uttalande som tas emot som ett skämt av Ferrari.
11/27/2013 7:28:38 PM

Alonso snabbast på bisarr träning
Ferrari Den första träningen i USA:s GP blev en ytterst märklig sådan. Först stoppades den för dimma - sedan strulade ambulanshelikoptern. När allt kom till kritan var Fernando Alonso snabbast i sin Ferrari. Ferraris Fernando Alonso var snabbast på den första träningen i Austin på tiden 1.38.343.
11/15/2013 6:44:15 PM

Alonso till sjukhus
Ferrari Fernando Alonso togs till sjukhus efter Abu Dhabis Grand Prix sedan en unandmanöver utsatt honom för krafter på 25 g.
11/4/2013 9:17:54 AM

Alonso trött på Ferrari-frågor: ”Upprepar mig varje vecka”
Ferrari Hur ser Fernando Alonsos framtid i Ferrari ut? En ständigt återkommande från som spanjoren är trött att svara på. "Varje vecka ska jag behöva upprepa mig...", säger han.
10/31/2013 1:53:00 PM