Autosport

SvenskaRaceFans
Har forskare avgjort frågan om tidernas bästa F1-förare?
Författarens förslag till tidernas bästa. Är han slutligen motbevisad av forskarna?

Har forskare avgjort frågan om tidernas bästa F1-förare?

Michael Schumacher vann flest lopp och titlar – men vem är egentligen den främsta av dem alla? Vem är tidernas bästa Formel 1-förare? Tre forskare vid engelska University of Sheffield säger sig ha svaret på frågan som gjort racefans till ovänner i alla tider.

Enligt studien – som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Quantitative Analysis in Sports – är Juan Manuel Fangio tidernas största.  
 
Med sina 5 VM-titlar och 24 GP-segrar på 51 starter hamnar han t.o.m. före rekordmannen Michael Schumacher.
 
Varför, kan man fråga sig?  Borde inte Schumachers 91 GP-segrar och 7 VM-titlar räcka för att överglänsa argentinaren?
 
Nej, inte alls menar forskarna. Racing är en materialsport – därför måste man ta hänsyn till bilarnas betydelse innan man uttalar sig om förarnas förmåga.
 
Och då väger det mycket tyngre att resultatmässigt överträffa sitt material – så som t.ex. Alonso så ofta har gjort – än att vinna med en överlägsen bil – så som Schumacher gjorde när han dominerade som värst.
 
Forskarna har därför konstruerat en statistisk modell som kan särskilja betydelsen av förartalang ifrån bilarnas och stallens prestanda.
 
Använder man modellen och, som det heter på statistikspråk ”kontrollerar för” bilarnas prestanda, så menar forskarna att legendaren Fangio är tidernas bästa – tätt följd av Alain Prost som tvåa och Fernando Alonso som trea.
 
Schumachers framgångar däremot har i högre grad berott på hans bilars tekniska överlägsenhet, vilket sammantaget placerar honom först på en niondeplats.
 
I alla fall om man räknar med tyskens hela karriär – inklusive 2010-2012 då han ofta blev avhängd av sin unga stallkamrat Rosberg. Räknar man däremot bort dessa tre sista år av karriären så stiger Schumi till en hedrande tredjeplats i den sammanlagda topplistan.
 
Av dagens förare är det som sagt Fernando Alonso som rankas högst, och både han och Sebastian Vettel hamnar före regerande mästaren Lewis Hamilton. Förmodligen en effekt av engelsmannens onekligen bättre tajmade karriärval än Alonsos.
 
Ett av studiens intressantaste resultat handlar inte om förarrankingen i sig utan om förartalangens relativa betydelse och hur den har förändrats över tid.
 
Forskarna har kommit fram till att stallets form och bilens betydelse är hela sex gånger mer avgörande än förartalang när det kommer till att nå framgång. Detta bevisar det som många av oss redan visste: även en medioker förare kan vinna i en överlägsen bil, men inte ens en supertalang som Alonso kan fullt ut övervinna bilens tekniska begränsningar.
 
Bilens betydelse har också ökat över tid, men förartalang är fortfarande en avgörande faktor – speciellt i gatlopp som sätter förarens skicklighet på större prov än valfri Tilke-konstruktion.
 
Men visst finns det skäl att förhålla sig skeptisk till en del av forskarnas resultat.
Själv brukar jag t.ex. alltid hävda att Niki Lauda är en av de tre-fyra största någonsin. Detta dels tack vare sin heroiska insats efter Nürburgring-kraschen 1976, och dels p.g.a. att han är den enda som har vunnit förar-VM i två helt olika eror inom sporten (1975, 77 och 84).
 
Men enligt forskarnas ranking når Lauda inte ens topp-50. Samtidigt som en marginell figur som Christian Fittipaldi rankas 11 – bara två snäpp efter sin legendariska farbror Emerson.
 
Med andra ord är det bara att fortsätta diskutera vem som är tidernas bästa. 


3162 VISNINGAR
GERGEI FARKAS, GF1
4/15/2016 8:20:28 AM


Fler artiklar om Ferrari

Autosport FANTV 12 mars
Ferrari I veckans Autosport pratar vi WRC från Mexico, Alexander Graff berättar om sin nya satsning och vi snackar vi upp Formel 1- premiären i Melbourne. Gäster: Alexander Graff, Jonas Bengtsson och Christian Kronegård. Programledare: Dick Sahlén
3/18/2023 10:19:00 PM

Har forskare avgjort frågan om tidernas bästa F1-förare?
Ferrari Michael Schumacher vann flest lopp och titlar – men vem är egentligen den främsta av dem alla? Vem är tidernas bästa Formel 1-förare? Tre forskare vid engelska University of Sheffield säger sig ha svaret på frågan som gjort racefans till ovänner i alla tider.
4/15/2016 8:20:28 AM

Fler har fallit vid målsnöret
Ferrari Med anknytning till ett aktuellt ämne tänkte jag gå in på området: ”Nämnvärda förare som aldrig blev mästare med Ferrari”.
12/4/2014 5:17:36 PM

En titt på Fernando Alonsos Ferrari-kapitel
Ferrari Fernando Alonso lämnade Ferrari utan att vinna mästerskapet en enda gång på fem år. När det väntade beskedet kom att han skulle dit var det nästan självskrivet att han skulle ta minst en tredje titel. Han kom nära två gånger, säsongerna 2010 och 2012.
12/1/2014 4:41:00 PM

"Jag är en förare hos Scuderia Ferrari"
Ferrari Äntligen kom beskedet som vi väntade på. Sebastian Vettel går till Scuderia Ferrari. Han gör som barndomshjälten Michael Schumacher och blir förare från och med nästa säsong.
11/20/2014 5:50:55 PM

Alonso till Audi?
Ferrari Vad tror ni om Fernando Alonso i en Le Mans-bil? Det är i alla fall enligt vissa rykten en eventuell möjlighet för Ferrari-föraren, som nu på riktigt verkar vara på väg bort från det italienska teamet.
10/16/2014 7:28:20 PM

Ferrari skrattar åt Ecclestones efterträdare
Ferrari Formel 1-bossen Bernie Ecclestone har pekat ut Red Bull-basen Christian Horner som den ”perfekta” efterträdaren. Ett uttalande som tas emot som ett skämt av Ferrari.
11/27/2013 7:28:38 PM

Alonso snabbast på bisarr träning
Ferrari Den första träningen i USA:s GP blev en ytterst märklig sådan. Först stoppades den för dimma - sedan strulade ambulanshelikoptern. När allt kom till kritan var Fernando Alonso snabbast i sin Ferrari. Ferraris Fernando Alonso var snabbast på den första träningen i Austin på tiden 1.38.343.
11/15/2013 6:44:15 PM

Alonso till sjukhus
Ferrari Fernando Alonso togs till sjukhus efter Abu Dhabis Grand Prix sedan en unandmanöver utsatt honom för krafter på 25 g.
11/4/2013 9:17:54 AM

Alonso trött på Ferrari-frågor: ”Upprepar mig varje vecka”
Ferrari Hur ser Fernando Alonsos framtid i Ferrari ut? En ständigt återkommande från som spanjoren är trött att svara på. "Varje vecka ska jag behöva upprepa mig...", säger han.
10/31/2013 1:53:00 PM