Autosport

SvenskaRaceFans
För enkelt för silverpilarna

För enkelt för silverpilarna

Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.

Efter ett regnigt kval blev startgridden något omkastad, så pass att Sebastian Vettel undrade hur vissa av konkurrenterna kunde vara så snabba. Men regnet stoppade i alla fall inte Lewis Hamilton som tog sin 69:e pole position i ordningen. Britten har nu flest i historien – en fler än Michael Schumacher. Racet i Monza var lite för enkelt för Mercedes, nästintill att deras närvaro endast var en formalitet – typ som att man ändå spelar klart en fotbollsmatch även om det ena laget leder med 50-0, helt enkelt för att sådana är reglerna. Ferrari-fansen gick ändå inte tomhänta från tävlingen, Vettel lyckades ta en tredjeplats och ge italienarna något att glädjas åt. Kimi Räikkönen lyckas inte dra ur det sista ur den andra bilen; att han fortfarande kör nästa år är ett av mänsklighetens vackra mysterier.
 
Efter diverse bestraffningar inför tävlingen blev startgridden rätt så kraftigt reviderad. Lance Stroll i Williams tjänande på detta faktum upp till en andra startruta, och blev därmed historiens yngsta förare att starta i det främsta ledet. Esteban Ocon i Force India tjänade också och startade i rutan bakom Lance Stroll. Det är imponerande vilken fart som Ocon visar, han gör inte livet lätt för stallkamraten Perez.
 
I täten var det inte mycket som hände. Lite action fick vi när Daniel Ricciardo med dryga tio varv kvar visade fart. Först tog han sig förbi Kimi Räikkönen på fjärdeplatsen framför, sen var det dags för näste man på tur – Sebastian Vettel, som var ytterligare tio sekunder längre fram. Ricciardo gav det en ärlig chans och var mycket nära i slutet, nära på att ta sig upp på podiet. Men Vettel gjorde vad han kunde och räddade Ferraris dag i Italien.
 
Som vanligt bjöd Fernando Alonso på lite skön radiounderhållning och var riktigt besviken över Jolyon Palmers beteende i tävlingen. Palmer tog sig förbi spanjoren genom att åka av banan. Något som Alonso inte alls tyckte om och började tjata om det tillbaka till teamet. Och mycket riktigt bestraffades Palmer, med ett tidstillägg på fem sekunder. En åtgärd som Alonso dock tyckte var i det snällaste laget. Men sedan tvingades Palmer bryta tävlingen, och Alonsos svar då var: ”karma”.  Men, Alonso tvingades också bryta alldeles i bakkant på racet. Därmed inga poäng för McLaren Honda i Italien heller; Stoffel Vandoorne tvingades nämligen också parkera i depån.
 
Slutresultatet innebär att Lewis Hamilton nu leder förarmästerskapet med tre poäng. Vettel såg rätt så besviken ut i avkylningsrummet efter tävlingen när han insåg sanningen. Men sju tävlingar återstår och det är långt ifrån avgjort – det här är mästerskapet vi har väntat på! 


8046 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
9/3/2017 4:16:00 PM


Fler artiklar om Johns RacingLine

Verstappen hade kastat ut TV:n
Johns RacingLine Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.
3/26/2018 7:17:00 PM

Fantastiskt om den kan rädda liv
Johns RacingLine Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...
3/14/2018 7:56:00 PM

Att missa pallen med stil
Johns RacingLine Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?
10/1/2017 2:58:00 PM

Triss i nollor
Johns RacingLine Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...
9/24/2017 2:44:00 PM

Blir inte ersatt trots ryktena - om han själv får bestämma
Johns RacingLine Det är dags för midnattsloppet, eller inte riktigt, nästan i alla fall. Det är nattracet i Singapore som står för dörren, och som vanligt på torsdagen så får några utvalda stackars förare svara på frågorna från pressen.
9/14/2017 8:43:00 PM

För enkelt för silverpilarna
Johns RacingLine Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.
9/3/2017 4:16:00 PM

En värld utan F1
Johns RacingLine Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…
8/7/2017 8:30:00 PM

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
Johns RacingLine Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?
2/5/2017 1:42:00 PM

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
Johns RacingLine Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.
1/15/2017 10:23:00 AM

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Johns RacingLine Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?
1/8/2017 10:03:00 AM