Autosport

SvenskaRaceFans
Fler har fallit vid målsnöret
Säsongen 1990, Nigel Mansell rattar runt sin otroligt vackra Ferrari 641.

Fler har fallit vid målsnöret

Med anknytning till ett aktuellt ämne tänkte jag gå in på området: ”Nämnvärda förare som aldrig blev mästare med Ferrari”.

Vissa team- och förarkombinationer är menade att ge utdelning. De största och mest åtråvärda teamen vill såklart ha de bästa förarna. De bästa förarna vill ju tillika till de bästa teamen. Där finns det bäst förutsättningar att uppnå det man drömde om när man först tog sig till F1 – man vill bli bäst i världen. Alla förare i Formel 1 vill ju uppnå det yttersta målet, att bli bäst av de bästa. Vissa är kvar och harvar i botten med förhoppningar om att bli upptäckta medan andra har turen att anlända direkt till ett toppteam.
 
Om vi tänker på det färskaste fiaskot, att Fernando Alonso aldrig blev nummer ett tillsammans med Ferrari.
Det gjorde mig nyfiken på andra toppförare som heller aldrig tog sig till toppen med det legendariska italienska teamet. Listan är lång men här är två intressanta fall som jag tycker är värda att nämnas.
 
Jag börjar med Nigel Mansell. Han körde för Ferrari under säsongerna 1989-1990. En kombination som även den var tänkt att bli en succé. Britten
Nigel Mansell blev också den siste föraren att personligen väljas ut av Enzo Ferrari till sitt Formel 1-team.
Mansell visste att det var en häftig uppgift i och med de regeländringar som infördes till säsongen ’89. Men han såg det som en fantastisk ära att bli utvald av självaste Signor Ferrari och tog sig an uppgiften med stolthet.
 
Säsongsöppnaren som på den tiden var i Brasilien blev en oväntad succé. Han slog till med en seger och blev fram till Kimi Räikkönens vinst i Australien 2007 den siste att vinna sitt premiärrace för Ferrari. En exklusiv klubb som även Fernando Alonso blev del av 2010.
Hans första år var drabbat av tekniska bekymmer, två diskvalificerade resultat och en missad tävling. Men i de sex tävlingarna han tog sig i mål var han på pallen samtliga. Etta två gånger, tvåa två gånger och trea två gånger. En gång är ingen gång men en gång är en gång för mycket gällde inte för honom uppenbarligen!
Men hela tio tävlingar utan poäng, ett facit som skulle sarga vem som helst. Till och med Sebastian Vettel 2013.
Sammanlagt blev han trots all misär fyra i totalställningen med 38 poäng. Hade han haft en mer tillförlitlig bil hade det garanterat sett mycket annorlunda ut.
Året därpå var ganska likt det första, nio DNF på 16 tävlingar gjorde att han hamnade på en femteplats totalt med 37 poäng. Dock klassificerades han i två av sina uteblivna målgångar i och med att han hade kört mer än 90 % av tävlingsdistansen.
1990 blev hans sista år, han lämnade teamet till följd av att han inte kom överens med teamkollegan Alain Prost.
 
En annan som heller aldrig lyckades med Ferrari var just Alain Prost. Han började 90-talet med att köra i rött och var förare säsongerna 1990-1991.
Hans debutår med teamet var mer lyckat än vad som kom att bli Nigel Mansells sista. Prost slogs om mästerskapet och visade vilken potential som verkligen fanns i bilen. Han blev totalt sett tvåa i en uppgörelse som kom att bli inget annat än legendarisk; vi vet vad som hände i Japan mellan honom och Ayrton Senna det året till exempel.
Fem segrar, två andraplatser, två tredje och två fjärde summerade hans första år. Prost och Ferrari var ett ”lyckat” projekt som till sist ändå inte gick hela vägen, bland annat på grund av tillbakakakan han fick i Japan av Senna - för en spegelvänd situation året innan. Men McLaren-bilen i händerna på brasilianaren hade ändå udden över Ferrari-paketet med Prost i cockpit.
1991 blev precis tvärtom, inte en enda seger och fransmannen blev uppsagd efter att ha offentligt kritiserat Ferrari. Han slutade som femma i mästerskapet.
 
Ferrari fick tillslut en mästare men det dröjde till millennieskiftet. Michael Schumacher tog hem titeln år 2000. Innan dess var deras senaste mästare sydafrikanen Jody Scheckter säsongen 1979. Det dröjde alltså 21 år och det verkar inte gå speciellt bra nuförtiden heller. Det återstår att se om Sebastian Vettel blir Italiens nye frälsare. Än så länge får påven hålla ställningarna.


2100 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
12/4/2014 5:17:36 PM


Fler artiklar om Ferrari

Autosport FANTV 12 mars
Ferrari I veckans Autosport pratar vi WRC från Mexico, Alexander Graff berättar om sin nya satsning och vi snackar vi upp Formel 1- premiären i Melbourne. Gäster: Alexander Graff, Jonas Bengtsson och Christian Kronegård. Programledare: Dick Sahlén
3/18/2023 10:19:00 PM

Har forskare avgjort frågan om tidernas bästa F1-förare?
Ferrari Michael Schumacher vann flest lopp och titlar – men vem är egentligen den främsta av dem alla? Vem är tidernas bästa Formel 1-förare? Tre forskare vid engelska University of Sheffield säger sig ha svaret på frågan som gjort racefans till ovänner i alla tider.
4/15/2016 8:20:28 AM

Fler har fallit vid målsnöret
Ferrari Med anknytning till ett aktuellt ämne tänkte jag gå in på området: ”Nämnvärda förare som aldrig blev mästare med Ferrari”.
12/4/2014 5:17:36 PM

En titt på Fernando Alonsos Ferrari-kapitel
Ferrari Fernando Alonso lämnade Ferrari utan att vinna mästerskapet en enda gång på fem år. När det väntade beskedet kom att han skulle dit var det nästan självskrivet att han skulle ta minst en tredje titel. Han kom nära två gånger, säsongerna 2010 och 2012.
12/1/2014 4:41:00 PM

"Jag är en förare hos Scuderia Ferrari"
Ferrari Äntligen kom beskedet som vi väntade på. Sebastian Vettel går till Scuderia Ferrari. Han gör som barndomshjälten Michael Schumacher och blir förare från och med nästa säsong.
11/20/2014 5:50:55 PM

Alonso till Audi?
Ferrari Vad tror ni om Fernando Alonso i en Le Mans-bil? Det är i alla fall enligt vissa rykten en eventuell möjlighet för Ferrari-föraren, som nu på riktigt verkar vara på väg bort från det italienska teamet.
10/16/2014 7:28:20 PM

Ferrari skrattar åt Ecclestones efterträdare
Ferrari Formel 1-bossen Bernie Ecclestone har pekat ut Red Bull-basen Christian Horner som den ”perfekta” efterträdaren. Ett uttalande som tas emot som ett skämt av Ferrari.
11/27/2013 7:28:38 PM

Alonso snabbast på bisarr träning
Ferrari Den första träningen i USA:s GP blev en ytterst märklig sådan. Först stoppades den för dimma - sedan strulade ambulanshelikoptern. När allt kom till kritan var Fernando Alonso snabbast i sin Ferrari. Ferraris Fernando Alonso var snabbast på den första träningen i Austin på tiden 1.38.343.
11/15/2013 6:44:15 PM

Alonso till sjukhus
Ferrari Fernando Alonso togs till sjukhus efter Abu Dhabis Grand Prix sedan en unandmanöver utsatt honom för krafter på 25 g.
11/4/2013 9:17:54 AM

Alonso trött på Ferrari-frågor: ”Upprepar mig varje vecka”
Ferrari Hur ser Fernando Alonsos framtid i Ferrari ut? En ständigt återkommande från som spanjoren är trött att svara på. "Varje vecka ska jag behöva upprepa mig...", säger han.
10/31/2013 1:53:00 PM