Autosport

SvenskaRaceFans
Felipe Massa hjälte i regnet. Damon Hill var först
Historiska bilder när Felipe Massa går av banan i Brasilien.

Felipe Massa hjälte i regnet. Damon Hill var först

Tiden stod stilla när han hyllades av sina fans. Samtidigt öste regnet ner på banan i Brasilien där mästare efter mästare fälldes i de svåra förhållandena. Endast en tävling står emellan Nico Rosberg och sin efterlängtade titel - men har han vad som krävs?

När han gick där med flaggan bakom ryggen var det svårt att inte bli berörd. Han må ha fått lämna bilen vid sidan av banan, men han togs emot som en hjälte. Felipe Massa fick, trots omständigheterna, avsluta sitt sista F1-race i Brasilien på ett oslagbart sätt. Tävlingen stod stilla för honom. I det regniga loppet vandrade han tillbaka mot depån, ifrån sin kvaddade bil, med en flagga i händerna omsluten av publikens jubel. När han gick längs med depårakan och möttes av bland annat hela Ferrari-teamet i stående ovation, var det svårt att inte bli indragen känslomässigt. Felipe Massa togs emot som en kung i bästa sändningstid. 
 
Tävlingen var en stökig historia i övrigt, det var inte många som hade koll på vilka däck som bäst fungerade. Till och med hemma i Sverige såg man att det var för blött för det lättare regndäcket. I mästerskapstabellen gjorde Nico Rosberg det minsta han behövde – att bli tvåa. Lewis Hamilton var omöjlig att nå. Rosberg har alltid varit försiktig i regnrace, en andraplacering är klart godkänt.
 
Där är det tydligt att Hamilton är en mer komplett förare som klarar av att bemästra regnet. Max Verstappen har annars hyllats nonstop för sin prestation i Brasiliens GP. Man jämför honom med Ayrton Senna. En jämförelse som för mig egentligen är alldeles obetydlig, det är klart att han inte är nästa Senna. Han ska heller inte vara nästa Senna. Det som Verstappen lägger fram på bordet är en uppfriskande energi, han bjuder på alternativ racing. Förmodligen är han också Formel 1:s nästa sensation. Men jämförelserna är oväsentliga. När Lewis Hamilton äntrade scenen och började visa att han är att räkna med, frågade man hans pappa om han skulle bli nästa Michael Schumacher.
– Nej, han kommer istället bli nästa Lewis Hamilton, svarade Anthony Hamilton. Poängen är att man inte vill ta vid efter någon annan, man har sitt egen historia att berätta.
 
Det var många som hade ”moments” i Brasilien. Nico Rosberg stod på tvären, även Max Verstappen och Sebastian Vettel. Fernando Alonso gjorde också en piruett. Marcus Ericsson kraschade och blockerade depåinfarten. Hans blick när kameran var på honom efter incidenten var rejält irriterad. Vettels avåkning var av rang, hans Ferrari blev en grävskopa när den plöjde igenom gräset och den blöta leran. Jag tror han kände sig rätt korkad efter den turen. Dock tror jag att ångesten lindrades efter att Fernando Alonso gjorde samma sak på samma ställe senare i racet. För att inte tala om Kimi Räikkönens smäll på start- och målrakan.
 
Året för Ferrari skulle man enkelt kunna skriva en bok om, och Vettel skulle få minst några kapitel. Det ser jobbigt ut för honom. Är han på väg in i en modern Villeneuve-nedtrappning? Killen som hade en F1-karriär baklänges? Låt det inte vara så. Tiderna förändras verkligen och alldeles nyss var Sebastian Vettel (Schumacher två när man ändå talar om jämförelser) ”the next big thing”. Det är nog svårt för honom att inse att han inte kan hålla förare som Verstappen bakom sig. Men det är naturens gång. Schumacher upplevde det med Alonso, som upplevde det med Vettel, som nu upplever det med Verstappen. Red Bull-bilen är mer förlåtande än Ferrarin och verkligheten är inte riktigt så krass; än. Men Vettel är inte hot stuff längre.
 
Säsongsavslutningen i Abu Dhabi är upplagd för att bli en blockbuster. Rosberg leder med tolv poäng över Hamilton. Det räcker med att Rosberg tar sig till pallen för att bli världsmästare, om Hamilton nu skulle vinna. Men är han sämre än trea i det läget går bucklan för fjärde gången till britten. Det skulle vara dödsstöten för Nico. Skulle det hända kommer han sannolikt få väldigt svårt att ladda om och ge sig på titeljakten igen nästa år. Det var så tydligt hur kraften gick ur Mark Webber kring ’12 och ’13. Australiensaren saknade drivkraften, rättare sagt: Han var aktivt omotiverad. Som han berättar själv tänkte han sluta redan efter 2012. För Rosbergs psyke behöver han vinna mästerskapet 2016.
 
Det är fördel Nico Rosberg, men titelavgörande tävlingar lyckas på något konstigt sätt alltid bjuda på det värsta. Ofta blir de onödigt spännande, och resultatet brukar udda nog jämt bli just precis vad som behövs för att titelfavoriten ska vinna. Nico Rosberg har tillämpat en mogen approach, att se varje race som en enskild händelse. Konsekvenserna är obetydliga - han vill göra det aktuella racet så bra han kan istället. Han har lyckats bra med detta. Kan han behålla samma kyla i heta Abu Dhabi får vi en ny världsmästare: Rosberg den yngre – som för övrigt blir endast den andra i historien att vinna F1-VM som barn till en före detta världsmästare. Vem var först? Damon Hill.
 
 


3483 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
11/20/2016 3:51:00 PM


Fler artiklar om Johns RacingLine

Verstappen hade kastat ut TV:n
Johns RacingLine Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.
3/26/2018 7:17:00 PM

Fantastiskt om den kan rädda liv
Johns RacingLine Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...
3/14/2018 7:56:00 PM

Att missa pallen med stil
Johns RacingLine Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?
10/1/2017 2:58:00 PM

Triss i nollor
Johns RacingLine Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...
9/24/2017 2:44:00 PM

Blir inte ersatt trots ryktena - om han själv får bestämma
Johns RacingLine Det är dags för midnattsloppet, eller inte riktigt, nästan i alla fall. Det är nattracet i Singapore som står för dörren, och som vanligt på torsdagen så får några utvalda stackars förare svara på frågorna från pressen.
9/14/2017 8:43:00 PM

För enkelt för silverpilarna
Johns RacingLine Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.
9/3/2017 4:16:00 PM

En värld utan F1
Johns RacingLine Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…
8/7/2017 8:30:00 PM

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
Johns RacingLine Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?
2/5/2017 1:42:00 PM

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
Johns RacingLine Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.
1/15/2017 10:23:00 AM

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Johns RacingLine Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?
1/8/2017 10:03:00 AM