Autosport

SvenskaRaceFans
Europeiska lopp i Formel 1 går upp i rök

Europeiska lopp i Formel 1 går upp i rök

Tysklands GP är redan borta från kalendern och nu hotas även Storbritanniens GP, vad krävs för att rädda Formel 1:s klassiska lopp?

I förra veckan rapporterades det att Silverstone funderar på att sluta vara arrangör för Storbritanniens GP från och med 2019. Anledningen sägs vara kostnaden som arrangör då denna höjs med fem procent per år, enligt deras nuvarande kontrakt. Om Silverstone avbryter sitt engagemang finns ingen ersättare som är villig att vara värd för Storbritanniens GP.  
 
Redan i höstas, när kalendern för årets säsong släpptes stod det klart att Tysklands GP, ett klassiskt lopp, dragit sig ur på grund av dålig ekonomi hos arrangören Nürburgring. Därmed är ett välkänt lopp bortplockat och ytterligare ett kan vara på väg bort.
 
Just ekonomin har varit ett återkommande skäl till att flera team samt länder dragit sig ut ur arrangörskapet i Formel 1. Frankrikes GP tvingades avstå från deras Grand Prix och även Turkiet. Med den nuvarande affärsmodellen som Bernie Ecclestone har innebär det färre lopp i Europa, fler i Asien och Mellanöstern. Kultur och historia får ge vika för ekonomiska intressen. Visserligen återkommer Frankrikes GP nästa säsong då Paul Richard står värd. Intressant nog äger Ecclestones före detta fru banan.
 
De nya banorna på kalendern tenderar dessutom att vara platta, ofta med stora avåkningsytor som minimerar eventuella misstag, även om det finns undantag. Även publikintresset är mindre än hos dem i Europa. Formel 1 ska givetvis ta med nya länder då det är ett världsmästerskap men behöver nödvändigtvis inte ta bort de gamla banorna bara för att, det ena behöver inte utesluta det andra.  
 
Folk säger att det är kris i Formel 1, en av anledningar är att man inte kan identifiera sig med de nya banorna. Ta tillbaka Imola, Tysklands GP och eventuellt även Kyalami i Sydafrika. Desto fler banor som fansen känner igen, desto fler tittar på loppen.
 
Bernie Ecclestone borde införa en ny affärsmodell som innebär lägre arrangörskostnader. Detta borde i sin tur innebär lägre priser för besökarna. Fler kunder skulle betala och medför en mer hållbar framtid för banorna, dessutom genereras mer intresse för sporten. Det smartaste de nya delägarna i Formel 1, Liberty Media, kan göra är att driva en agenda som möjliggör lägre avgifter för ett arrangörsland.
 
I förrgår rapporterades det att Liberty Media har öppnat för en ändring av arrangörsavgifterna och är villig att hjälpa Silverstone i framtiden. Jag tror att fler personer skulle åka till banorna och kolla på Formel 1 om priserna var betydligt lägre och det måste ledningen för sporten inse, annars har de stora problem framför sig. 

Twitter:@andjohsig

5791 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
1/12/2017 5:10:00 PM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fler artiklar om Depåsnack

Marcus Ericssons tuffaste utmaning i karriären
Depåsnack På fredag gör Marcus Ericsson säsongsdebut på Albert Park i Australien. Svensken kommer få sin tuffaste utmaning i karriären i form av Pascal Wehrlein.
3/23/2017 8:45:00 AM

Europeiska lopp i Formel 1 går upp i rök
Depåsnack Tysklands GP är redan borta från kalendern och nu hotas även Storbritanniens GP, vad krävs för att rädda Formel 1:s klassiska lopp?
1/12/2017 5:10:00 PM

Rosbergs pensionering ställer allt på sin spets
Depåsnack Fem dagar efter att ha vunnit sitt första världsmästerskap avslöjade Nico Rosberg att han pensionerar sig från Formel 1. Nu är den stora frågan, vem kör för Mercedes nästa år?
12/3/2016 5:00:00 PM

Ericssons utvecklande år
Depåsnack När säsongen är till ända kan man sammanfatta det för Marcus Ericssons del som ett år av framsteg. Han slog sin stallkompis regelbundet och dominerade i stallet. Ändå var det inte han som tog Saubers VM-poäng 2016.
12/1/2016 5:09:00 PM

Därför tar Rosberg hem segern på söndag
Depåsnack På söndag har Nico Rosberg sin näst sista matchboll i kampen om förarmästerskapet i Formel 1. Vinner Rosberg är han klar mästare. Till sin fördel har han sitt poängföresprång gentemot Lewis Hamilton, som aldrig vunnit i Brasilien.
11/10/2016 4:42:00 PM

Dags att återinföra grusfållan?
Depåsnack Debatten kring bangränser (track limits) tog ny fart efter Mexikos GP där Lewis Hamilton och Max Verstappen bromsade försent och skippade kurvkombinationen ett - och två. Två förare och två olika bedömningar.
11/7/2016 10:09:00 AM

Pappa betalar, eller?
Depåsnack Lance Stroll och Valtteri Bottas, där har ni Williams förare säsongen 2017. Bottas förlängde sitt kontrakt med stallet medan Stroll gör sin debut i Formel 1. Lance Stroll, son till multimiljardären Lawrence Stroll, innebär detta att ”pappa betalar”?
11/4/2016 2:26:00 PM

Säsongsbästa av Ericsson
Depåsnack Marcus Ericsson producerade säsongens bästa prestation under Mexikos GP på Autódromo Hermanos Rodríguez när han slutade elva, en ynka position från VM-poäng. Trots att Ericsson blev påkörd i starten lyckades svensken köra upp sig igenom fältet.
10/31/2016 8:46:00 PM

En av Hermann Tilkes skapelser, på gott och ont
Depåsnack I helgen avgörs Mexikos GP i Formel 1 på Autodrómo Hermanos Rodríguez. Banan är en klassiker som ifjol återkom till kalendern efter 22 år uppehåll. Banan har renoverats och modifierats av Hermann Tilke, som förändrat och restaurerat andra banor, på gott och ont.
10/27/2016 4:58:00 PM

Saubers passivitet hämmade Ericsson
Depåsnack På Circuit of the Americas var Marcus Ericsson återigen med i kampen om VM-poäng men förlorade chansen genom Sauber-stallets passiva strategi. Ericsson gav stallet chansen på VM-poäng medan Sauber sumpade den.
10/24/2016 4:14:00 PM