Autosport

SvenskaRaceFans
Ericssons utvecklande år

Ericssons utvecklande år

När säsongen är till ända kan man sammanfatta det för Marcus Ericssons del som ett år av framsteg. Han slog sin stallkompis regelbundet och dominerade i stallet. Ändå var det inte han som tog Saubers VM-poäng 2016.


När man tittar i historieböckerna kommer det stå att Felipe Nasr slutade på 17 plats i VM-tabellen med två VM-poäng, medan Marcus Ericsson slutade 22a med noll poäng. Därmed kan slutsatsen dras att Nasr var bättre denna säsong men då behöver man ta i bejakning att så inte var fallet.
 
Ericsson hade en bättre medelposition, kvalade in på bättre positioner än sin stallkompis och tog dessutom fler placeringar denna säsong. Förra året hade Ericsson problem med Nasr som var betydligt snabbare i början av säsongen och Brasilianaren utnyttjade detta och tog värdefulla VM-poäng. Ju längre säsongen led desto bättre blev Ericsson men desto mindre konkurrenskraftig blev Sauber-bilen.
 
I år har det sett annorlunda ut. Ericsson har gjort framsteg och arbetat metodiskt fram sina resultat och därmed sett starkare än Nasr. Även när det sett mörkt ut under fredagsträningarna jobbade Ericsson vidare på inställningarna på bilen och lagom till kvalet åstadkommit en snabbare tid än Nas. Detta har imponerat på mig, att kunna leverera en snabb kvaltid (i relation till sin stallkompis) från ingenstans. Dessvärre har Saubers bil varit sämre och inte varit i närheten att haft möjligheten till VM-poäng. 
 
En sak behöver dock Ericsson förbättra och det är sin körteknik när det regnar. Ericsson tenderar att göra misstag när det är regnar eller är fuktigt på banan. Titta exempelvis på Silverstone, Hungaroring eller i Brasilien. I Brasilien fanns det en stor chans på VM-poäng för Sauber eftersom att det regnade och därmed kunde vad som helst inträffa. Det regnade rejält och tyvärr fick Marcus vattenplaning när han touchade den vita linjen och kraschade sedan ut ur loppet. Ironiskt nog lyckades Felipe Nasr sluta nia och ta de två värdefulla VM-poängen och i och med det få upp Sauber på den viktiga tiondeplatsen i konstruktörsmästerskapet. Dessutom fick Nasr ta dessa VM-poäng på hemmaplan.
 
Ja, det är självfallet enklare att köra i regn om man har en bra bil men det gäller för Ericssons del att minimera sina misstag. Man kan alltid förbättra något som förare.
 
Marcus sa själv efter loppet i Abu Dhabi att han utvecklat sig som förare och det är bara att hålla med. Som tack för detta fick Ericsson förlängt kontrakt hos Sauber till 2017. Nu gäller det för Sauber-stallet att utveckla en bil som möjliggör att Ericsson kontinuerligt kan konkurrera om topp tio placeringar och därmed VM-poäng. Stallet kommer prioritera att få till ett bra chassi till nästa säsong och som en konsekvens av detta kör Sauber med 2016-års motor även nästa år. Om detta är rätt beslut eller ej är svårt att avgöra innan försäsongstesterna börjat. Motorsystemet är välbeprövat men frågan är hur mycket mer effekt motorerna producerar nästa år.
 
Sammanfattningsvis har Marcus Ericsson som förare gjort stora framsteg, i en bil som inte hållit måttet. Vi får hoppas att Sauber producerar en konkurrenskraftig bil till nästa år. 

Twitter:@andjohsig

5734 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
12/1/2016 5:09:00 PM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fler artiklar om Depåsnack

Marcus Ericssons tuffaste utmaning i karriären
Depåsnack På fredag gör Marcus Ericsson säsongsdebut på Albert Park i Australien. Svensken kommer få sin tuffaste utmaning i karriären i form av Pascal Wehrlein.
3/23/2017 8:45:00 AM

Europeiska lopp i Formel 1 går upp i rök
Depåsnack Tysklands GP är redan borta från kalendern och nu hotas även Storbritanniens GP, vad krävs för att rädda Formel 1:s klassiska lopp?
1/12/2017 5:10:00 PM

Rosbergs pensionering ställer allt på sin spets
Depåsnack Fem dagar efter att ha vunnit sitt första världsmästerskap avslöjade Nico Rosberg att han pensionerar sig från Formel 1. Nu är den stora frågan, vem kör för Mercedes nästa år?
12/3/2016 5:00:00 PM

Ericssons utvecklande år
Depåsnack När säsongen är till ända kan man sammanfatta det för Marcus Ericssons del som ett år av framsteg. Han slog sin stallkompis regelbundet och dominerade i stallet. Ändå var det inte han som tog Saubers VM-poäng 2016.
12/1/2016 5:09:00 PM

Därför tar Rosberg hem segern på söndag
Depåsnack På söndag har Nico Rosberg sin näst sista matchboll i kampen om förarmästerskapet i Formel 1. Vinner Rosberg är han klar mästare. Till sin fördel har han sitt poängföresprång gentemot Lewis Hamilton, som aldrig vunnit i Brasilien.
11/10/2016 4:42:00 PM

Dags att återinföra grusfållan?
Depåsnack Debatten kring bangränser (track limits) tog ny fart efter Mexikos GP där Lewis Hamilton och Max Verstappen bromsade försent och skippade kurvkombinationen ett - och två. Två förare och två olika bedömningar.
11/7/2016 10:09:00 AM

Pappa betalar, eller?
Depåsnack Lance Stroll och Valtteri Bottas, där har ni Williams förare säsongen 2017. Bottas förlängde sitt kontrakt med stallet medan Stroll gör sin debut i Formel 1. Lance Stroll, son till multimiljardären Lawrence Stroll, innebär detta att ”pappa betalar”?
11/4/2016 2:26:00 PM

Säsongsbästa av Ericsson
Depåsnack Marcus Ericsson producerade säsongens bästa prestation under Mexikos GP på Autódromo Hermanos Rodríguez när han slutade elva, en ynka position från VM-poäng. Trots att Ericsson blev påkörd i starten lyckades svensken köra upp sig igenom fältet.
10/31/2016 8:46:00 PM

En av Hermann Tilkes skapelser, på gott och ont
Depåsnack I helgen avgörs Mexikos GP i Formel 1 på Autodrómo Hermanos Rodríguez. Banan är en klassiker som ifjol återkom till kalendern efter 22 år uppehåll. Banan har renoverats och modifierats av Hermann Tilke, som förändrat och restaurerat andra banor, på gott och ont.
10/27/2016 4:58:00 PM

Saubers passivitet hämmade Ericsson
Depåsnack På Circuit of the Americas var Marcus Ericsson återigen med i kampen om VM-poäng men förlorade chansen genom Sauber-stallets passiva strategi. Ericsson gav stallet chansen på VM-poäng medan Sauber sumpade den.
10/24/2016 4:14:00 PM