Autosport

SvenskaRaceFans
En titt på Fernando Alonsos Ferrari-kapitel
Belgiens GP 2012 där en ivrig Romain Grosjean såg till att försvåra Fernando Alonsos titeljakt. Kanske var det rent av här som titeln försvann?

En titt på Fernando Alonsos Ferrari-kapitel

Fernando Alonso lämnade Ferrari utan att vinna mästerskapet en enda gång på fem år. När det väntade beskedet kom att han skulle dit var det nästan självskrivet att han skulle ta minst en tredje titel. Han kom nära två gånger, säsongerna 2010 och 2012.

Projektet som vi kanske kan kalla det nådde aldrig det ultimata målet och tillslut hamnade spanjoren där han är nu. Han har lämnat det legendariska Formel 1-teamet och hoppas på bättre lycka någon annanstans.
Jag tror bägaren rann över i Brasilien 2012 när mästerskapet var som upplagt till hans favör. Med ett hälsosamt poängövertag halvvägs genom säsongen trodde till och med Niki Lauda att mästerskapet var hans.
Men när cirkusen anlände till São Paulo och den sista tävlingen var poängövertaget borta och att han skulle vinna var inte lika självklart som man trodde tidigare under året.
När tävlingen startade och bilarna var iväg drabbades dock konkurrent om mästerskapet Sebastian Vettel av problem och spann runt med bilen. I det läget såg det åter självklart ut för Alonso när Vettel åkte med baken framåt och med en skada på ena sidan av sin RB8.
 
Som sagt, det var Fernando Alonsos mästerskap men på något otroligt sätt lyckades han tappa det trots allt. Sebastian Vettel körde skiten ur sin bil och bärgade tillräckligt med poäng som behövdes för att säkra titeln. Tysken tog en titel som inte var tillägnad honom. Ross Brawn sa någon gång om Alonso att han är en förare av den kalibern som vinner tävlingar som man aldrig skulle tro man har förmågan att vinna. Tävlingar som man har ingen rätt att vinna.
Så kunde man beskriva det som Vettel gjorde 2012 genom att på sätt och vis sno mästerskapet. När bilarna körde in i parc fermé efter säsongsavslutningen såg man Fernando Alonso stå helt stilla och titta åt Sebastian Vettels håll. Livlöst i kroppsspråket. Totalt tom.
Han måste ha tänkte något i stil med: ”Hur kunde han vinna i alla fall? Det var som upplagt för mig…”
 
Det var ännu ett misslyckande för honom och Ferrari på tre år. Motivationen började tunna ut. Då kom säsongsstarten 2013. Sebastian Vettels uppvisning där han fullkomligt lekte med hela Formel 1-paddocken. Fernando Alonso hade inte en suck att sätta emot. Ännu ett slag för hans Ferrari-satsning.
 
Sen var det dags för årets mästerskap, 2014 års upplaga av Formel 1-VM. Hans femte år med teamet och dessutom återinförandet av personliga tävlingssiffror. Han valde siffran 14 och skrev på sociala medier att han hade ”tillit till 14” - det skulle bli hans år. Han jämförde även sig själv med Michael Schumacher som också hade en seg start på sin Ferrari-resa. Schumacher som vann sin första titel på sitt femte år med teamet.
Det fanns många tecken som gjorde att man trodde det var dags. Men 2014 visade sig vara kanske hans tuffaste år hittills, en sjätteplats i mästerskapet markerade hans sämsta säsong med Ferrari.
Det blev dags att kalla det en dag, han och sitt älskade Ferrari valde att gå skilda vägar.
 
Kommer Fernando Alonso lyckas ta en tredje titel innan han slutar? När han skrev på för McLaren 2007 berättade han bland annat i en intervju att han skulle var mycket belåten med att ta titeln en sista gång och sedan gå i pension. Tre som Ayrton Senna och sedan vara tillfreds. Det kanske är det han nu jagar, en trea för att bli jämn med sin idol. Att jaga Schumachers rekord känns mer eller mindre obefintligt. Dessutom har även Hamilton tagit sig förbi Alonsos bedrifter i motorsportens elit. Tiden är knapp och frågan är om han hinner återta sin position som sin generations bäste förare. 


2039 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
12/1/2014 4:41:00 PM


Fler artiklar om Ferrari

Autosport FANTV 12 mars
Ferrari I veckans Autosport pratar vi WRC från Mexico, Alexander Graff berättar om sin nya satsning och vi snackar vi upp Formel 1- premiären i Melbourne. Gäster: Alexander Graff, Jonas Bengtsson och Christian Kronegård. Programledare: Dick Sahlén
3/18/2023 10:19:00 PM

Har forskare avgjort frågan om tidernas bästa F1-förare?
Ferrari Michael Schumacher vann flest lopp och titlar – men vem är egentligen den främsta av dem alla? Vem är tidernas bästa Formel 1-förare? Tre forskare vid engelska University of Sheffield säger sig ha svaret på frågan som gjort racefans till ovänner i alla tider.
4/15/2016 8:20:28 AM

Fler har fallit vid målsnöret
Ferrari Med anknytning till ett aktuellt ämne tänkte jag gå in på området: ”Nämnvärda förare som aldrig blev mästare med Ferrari”.
12/4/2014 5:17:36 PM

En titt på Fernando Alonsos Ferrari-kapitel
Ferrari Fernando Alonso lämnade Ferrari utan att vinna mästerskapet en enda gång på fem år. När det väntade beskedet kom att han skulle dit var det nästan självskrivet att han skulle ta minst en tredje titel. Han kom nära två gånger, säsongerna 2010 och 2012.
12/1/2014 4:41:00 PM

"Jag är en förare hos Scuderia Ferrari"
Ferrari Äntligen kom beskedet som vi väntade på. Sebastian Vettel går till Scuderia Ferrari. Han gör som barndomshjälten Michael Schumacher och blir förare från och med nästa säsong.
11/20/2014 5:50:55 PM

Alonso till Audi?
Ferrari Vad tror ni om Fernando Alonso i en Le Mans-bil? Det är i alla fall enligt vissa rykten en eventuell möjlighet för Ferrari-föraren, som nu på riktigt verkar vara på väg bort från det italienska teamet.
10/16/2014 7:28:20 PM

Ferrari skrattar åt Ecclestones efterträdare
Ferrari Formel 1-bossen Bernie Ecclestone har pekat ut Red Bull-basen Christian Horner som den ”perfekta” efterträdaren. Ett uttalande som tas emot som ett skämt av Ferrari.
11/27/2013 7:28:38 PM

Alonso snabbast på bisarr träning
Ferrari Den första träningen i USA:s GP blev en ytterst märklig sådan. Först stoppades den för dimma - sedan strulade ambulanshelikoptern. När allt kom till kritan var Fernando Alonso snabbast i sin Ferrari. Ferraris Fernando Alonso var snabbast på den första träningen i Austin på tiden 1.38.343.
11/15/2013 6:44:15 PM

Alonso till sjukhus
Ferrari Fernando Alonso togs till sjukhus efter Abu Dhabis Grand Prix sedan en unandmanöver utsatt honom för krafter på 25 g.
11/4/2013 9:17:54 AM

Alonso trött på Ferrari-frågor: ”Upprepar mig varje vecka”
Ferrari Hur ser Fernando Alonsos framtid i Ferrari ut? En ständigt återkommande från som spanjoren är trött att svara på. "Varje vecka ska jag behöva upprepa mig...", säger han.
10/31/2013 1:53:00 PM