Autosport

SvenskaRaceFans
Den moderna askungesagan skakar om Formel 1

Den moderna askungesagan skakar om Formel 1

Formel 1 har skakats om, på ett bra sätt. Avhopp och tal om jakten på ersättare är det nya svarta. Och kontroverser hit och dit som egentligen kanske inte ens är värda att nämnas…

Säsongen 2016 kommer gå ner i historien som ett av de mer intressanta åren i Formel 1. Inför året hade många redan sin favorit till totalsegern - på något vis kändes det som att Nico Rosberg hade något extra att ge. Rosbergs lyckosamma år lade han grunden för redan i slutet på förra. Den goda formen följde med in i början på detta år och det hårda arbetet lönade sig. Lewis Hamilton har inte varit annat än nästbäst i år. Några bländande körningar helt klart, men Nico Rosberg hade tagit sig in i psyket på britten. Man blir inte världsmästare på grund av slumpen. Som Sebastian Vettel berättade så handlar det om att man totalt sett gjort ett bättre jobb oberoende av omständigheterna. Mycket riktigt så är det så.
 
Att det klagades om Lewis Hamiltons beteende i tävlingen i Abu Dhabi är också aningen udda. Först och främst: han är i ledningen, då bestämmer han tempot. För det andra: han kubbas om VM-titeln och kommer självklart göra allt i sin makt (inom spelramarna) att få det att rulla åt hans håll. Kontroversiellt? Nja, det var hans enda chans som han såg det. Egentligen var det ganska läckert att han försökte så pass hårt. Och Nico Rosberg vittnade om att det var den värsta stressen han har varit med om. Mark Webber tyckte dessutom att Lewis Hamilton hade kunnat skruva upp stressnivån ytterligare för att verkligen hetta till det bakom Nico Rosberg. 
 
Underhållningsvärdet var skyhögt och Mercedes-duon bjöd på en nagelbitare i slutet, vi hade inte kunnat önska något mer. Förmodligen var det även för sista gången då Nico Rosberg meddelade att han tänker lämna F1. I backspegeln hade Lewis kanske haft större chans om han hade kört ifrån fältet och tvingat övriga att fresta på materialet – och hoppas på ett motorhaveri för Nico. Men i det stora hela kommer orden ”tänk om” eller ”om bara” aldrig att hjälpa någon.
 
Nico Rosbergs besked om att lägga av kom ändå inte som en överraskning – han har så mycket annat på gång i livet. Relativt nygift, ett barn och dessutom nybliven världsmästare i Formel 1. Han har lyckats med sitt mål och kan nu fokusera på det andra. En ganska vacker saga egentligen, även uppfriskande när man förstår att det finns förare som värdesätter annat i livet än att bara bräcka rekord efter rekord. Formel 1 var aldrig Nico Rosbergs liv – han var bara helt enkelt fruktat begåvad på att köra bil, och när det ultimata målet nåddes försvann poängen med att fortsätta. Hans team har beskrivit honom som modig och mogen. Kan vi förvänta oss en comeback? Säg aldrig aldrig men jag skulle inte tro det.
 
Rosberg/Hamilton-rivaliteten är den bästa i modern tid. Lewis har tvingats rota djupt i fickorna för att lyckas ta två titlar framför nosen på Nico.
– Kan man inte stå ut med trycket, kom inte, berättar Lewis Hamilton enligt planetf1.com om sin framtida stallkamrat. Det är en fin passning till Nico om inte annat, och visar vilken respekt Lewis ändå har för honom. Silly Season blev kul igen och att se vem som hamnar i den andra mercan är kanske till och med årets julklapp 2016. Det blir definitivt en julklapp för föraren som får stolen!
 
Vem kan vara så dum i den gällande föraruppställningen att ta den då? Alonso har nämnts. Eftersom 2017 kommer med nya regler är det ett oskrivet kort att springa till Mercedes - och lämna det han börjat bygga upp hos McLaren. Det kan komma att bli det slutgiltiga dåliga beslutet i hans karriär – skulle mercan visa sig vara en kalkon. Men, det finns en joker: Button är kontrakterad, vilket gör det lite smidigare för McLaren om Alonso skulle få fötter och vilja hoppa team. Alltså, Fernando byter och Jenson ersätter. Vettel har också nämnts såklart. Det som talar för Sebastian Vettel är den tyska anknytningen. Lewis och Sebastian i samma team? Enligt Lewis skulle det vara OK men kanske inte för Sebastian. Drömmen vore ju såklart att få in Mick Schumacher, men han har själv sagt att han inte tänker förhasta sin F1-karriär. Ur ett marknadsföringsperspektiv är det dock det bästa som hänt sedan Michael Schumachers comeback 2010 – i så fall.
 
Sociala medier gör såklart sitt och alla tänkbara har nämnts som ersättare, från Carmen Jorda till Pastor Maldonado. Det kvittar, så länge Mercedes tänker till. Men om Nico Rosbergs avsked? Det har nog satt igång tanker hos en och annan förare. Lewis kommer inte ha samma driv, det dröjer kanske inte länge innan han lämnar. Likaså Kimi Räikkönen. Om Ferrari inte kan bygga en snabb bil (och om Sebastian inte lämnar teamet för Mercedes) får vi förmodligen även se honom lämna inom en snar framtid. 2017 blev precis väldigt spännande. 


4603 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
12/4/2016 11:24:00 AM


Fler artiklar om Johns RacingLine

Verstappen hade kastat ut TV:n
Johns RacingLine Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.
3/26/2018 7:17:00 PM

Fantastiskt om den kan rädda liv
Johns RacingLine Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...
3/14/2018 7:56:00 PM

Att missa pallen med stil
Johns RacingLine Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?
10/1/2017 2:58:00 PM

Triss i nollor
Johns RacingLine Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...
9/24/2017 2:44:00 PM

Blir inte ersatt trots ryktena - om han själv får bestämma
Johns RacingLine Det är dags för midnattsloppet, eller inte riktigt, nästan i alla fall. Det är nattracet i Singapore som står för dörren, och som vanligt på torsdagen så får några utvalda stackars förare svara på frågorna från pressen.
9/14/2017 8:43:00 PM

För enkelt för silverpilarna
Johns RacingLine Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.
9/3/2017 4:16:00 PM

En värld utan F1
Johns RacingLine Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…
8/7/2017 8:30:00 PM

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
Johns RacingLine Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?
2/5/2017 1:42:00 PM

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
Johns RacingLine Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.
1/15/2017 10:23:00 AM

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Johns RacingLine Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?
1/8/2017 10:03:00 AM