Autosport

SvenskaRaceFans
Den hotade Mercedesdominansen

Den hotade Mercedesdominansen

Efter Bahrains GP står det klart att Mercedes dominerande era inom Formel 1 är hotad. Ferrari har konkurrerat ut Mercedes vid två av tre tävlingar på ren fart. Kan Mercedes slå tillbaka?


I söndags avgjordes Bahrians GP och vilken tävling det var! Kinas GP var en intressant tävling ur ett strategiskt perspektiv, tävlingen nu i helgen var ett stå vassare.
 
Tittar man på tävlingen kan man snabbt konstatera att Valtteri Bottas lyckades slå Lewis Hamilton under kvalet och startade i pole position. I starten tog sig Sebastian vettel upp på en andraplats, förbi Hamilton. Därefter utspelade sig ett strategispel med sex bilar som lurpassade på varande, de två Ferraribilarna, Två Mercedes och två Red Bull.  
 
Den som blinkade först var Red Bulls Max Verstappen som fick bromsproblem och tvingades bryta tävlingen. Detta i kombination med en kollision mellan Lance Stroll och Carlos Sainz jr utlöste en säkerhetsbil.
 
Då agerade Ferrari snabbt och tog in Sebastian Vettel och försöker på sig en undercut gentemot Bottas som såg ut att uppehålla både Vettel och Hamilton varven innan. När Bottas väl kom in i depå strulade personalen och tysken smet förbi. Hamilton var bilen bakom och tvingades backa av i depåingången vilket gjorde att han uppehöll Ricciardo och fick en fem sekunders bestraffning.


Sebastian Vettel i ledning med Hamilton i bakhasorna.  

När säkerhetsbilen åkte in i depå igen kunde Vettel dra ifrån Bottas och sedermera ta en relativt enkel seger, även om Lewis Hamilton hotade tysken genom sina otroligt snabba tider på slutet av loppet men det fanns inte tillräckligt med varv kvar för att ta i kapp Ferrarin. Ett tecken på att Mercedes är pressade är det faktum att de utförde teamorder när Hamilton släpptes förbi av Bottas.
 
Nu leder Vettel förar-VM med sju poäng före Lewis Hamilton, och Ferrari konstruktörs-VM med tre poäng före Mercedes. Därmed är silverpilarnas dominans rejält hotad för första gången på över fyra år. De blev pressade och slagna av Ferrari i Australien och även nu i Bahrain. Mercedes har fortfarande övertaget i kvalet medan Ferrari har överhanden när loppet avgörs. Mercedes måste se till att deras racefart blir bättre, för annars kommer de konstant bli omkörda av de röda bilarna.
 
***
 
De flesta var en aning tveksamma till det nya tekniska reglementet efter Australiens GP. Nu har det visat sig att det blir färre omkörningar men bättre racing. Förarna får brottas med bilarna och även för att ta sig förbi sina konkurrenter, helt underbart. Jag måste säga att också jag var skeptisk när reglementet tillkännagav men det är precis vad som behövs för att göra Formel 1 populärt igen. DRS har dessutom sämre effekt, den ger förarna chansen att placera sin bil nära motståndaren men samtidigt inte förbi. Vettels omkörning på Ricciardo i Sanghai kommer gå till historien som en klassisk omkörning!

Vad tror ni? Kommer Mercedes slå tillbaka mot Ferrari, eller dominerar Ferrari säsongen igenom? 

Twiter: @andjohsig

3844 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
4/20/2017 4:39:31 PM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fler artiklar om Formel 1

Halo borta redan nästa år?
Formel 1 Den så kallade halo verkar bli kortvarig i Formel 1. Glorian, som den också har kallats, togs fram för att skydda förarna mot flygande föremål. Den har dock fått överhängande negativ kritik och ser ut att skrotas, och det redan till nästa säsong.
4/1/2018 10:04:00 AM

Så förändras Formel 1 2018 - del 2
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/4/2018 7:55:00 PM

Så förändras Formel 1 2018 - del 1
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/3/2018 8:49:00 PM

Tre Ferraribilar på Monza?
Formel 1 Föreställ er Mercedesbilar under Tysklands GP, tre McLarens på Silverstone, eller tre Ferraribilar under Italiens GP. Hur skulle ett MotoGP-utformat Wildcard-system fungera i Formel 1?
12/20/2017 4:55:00 PM

Ferraris mardrömsdag
Formel 1 Allt såg så bra ut inför Sinagpores GP, Vettel i Pole position och Kimi Räikkönen startade som fyra. Sedan kom regnet och vände allting upp och ned.
9/18/2017 3:51:00 PM

Magkänsla eller logik för Alonso?
Formel 1 Det kan vara det bästa som har hänt McLaren på ett tag, och eventuellt det som behövdes för att behålla Fernando Alonso. En spanjor med en fransk motor blir det i så fall dubbelt upp av nästa år. En kombinationen som har visat sig vara lyckad förr...
9/16/2017 11:59:15 AM

Ericsson får inte göra misstag
Formel 1 Efter den miserabla helgen i Monaco har Marcus Ericsson inte råd att göra fler misstag, för annars finns risken att svensken inte har något kontrakt nästa år.
6/6/2017 3:33:36 PM

Monaco – himmel eller helvete
Formel 1 Efter ett fantastiskt spännande kval kommer Monacos GP avgöras i dag, söndag. Gatorna i Monte Carlo kan vara fantastiska att köra på men gör du ett misstag kan det bli ett helvete.
5/28/2017 11:58:09 AM

Maj månad är den bästa månaden
Formel 1 Och det finns ingen helg bättre än den sista helgen i den bästa månaden. Här en snabb guide inför Monacocacolapolis 500/24-timmars.
5/23/2017 2:04:19 PM

Är Ferraris hjärnspöken tillbaka?
Formel 1 Krutröken från Spaniens GP har lagt sig och Mercedes Lewis Hamilton kom segrande ur striden mot Ferraris Sebastian Vettel. Har Ferraris hjärnspöken från förr kommit tillbaka?
5/15/2017 7:02:13 PM