Autosport

SvenskaRaceFans
Så förändras Formel 1 2018 - del 1

Så förändras Formel 1 2018 - del 1

2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.

Förra säsongen var det stora förändringar inför premiären i Australien. Ett nytt tekniskt reglemente introducerades med större vingar och snabbare bilar. Så stora förändringar sker inte till i år men det är trots allts en del nyheter även detta år.
 
Först och främst ser bilarna annorlunda ut jämfört med förra året. Ja, designen förändras självklart från år till år men framförallt försvinner två saker från bilarna. För det första försvinner den så kallade Hajfenan, den vertikala vingen som var en förlängning av karossen kring motorn. Den såg ut som ett segel eller en hajfena. Hajfenan har varit med förut men förbjuds återigen.

Hajfenan försvinner till nästa år. Foto: Getty Images.
Hajfenan försvinner till nästa år. Foto: Getty Images. 

Läs också: Tre Ferraribilar på Monza?

Det andra föremålet som förvinner på bilarna är de så kallade T-vingarna, vingarna som var placerade längst bak på hajfenan.


T-vingarna försvinner till nästa år. Foto: Getty Images. 
 
Även vid förarpositionen blir det förändringar. Halon, det kontroversiella cockpitskyddet introduceras för första gången till Formel 1. Skyddet introduceras även i klassen under Formel 1, Formel 2. Anledningen till att Halon införs är att förhindra huvudskador på grund av flygande föremål, likt dödsolyckorna med Henry Surtees 2009 men även olyckan med Felipe Massa 2008.


Halon gör sin debut till i år. Foto: Getty Images. 
 
När det kommer till det tekniska delen av det sportsliga reglementet finns det även förändringar. Bestraffningssystemet görs om till i år. Förra året fick man enbart använda fyra Power Units, och därefter fick man en bestraffning i form av nedflyttning på gridden och kunde då ”samla” på sig bestraffningar. Det fanns exempel på 35 platsers nedflyttning för vissa förare (host McLaren host).  

Läs också: Grand Prix-racings anti-tes
 
I år går det inte att göra så. I år får man max använda tre ICE (förbränningsmotorer), MGU-H (generatorer), samt TC (turboladdare). Dessutom får man max använda två MGU-K (ERS), ES (batterier) eller CE (elektroniska styrenheten). Beroende på vilken komponent som byts bestraffas föraren med fem eller tio platser nedflyttning. Byter man två av dessa komponenter under en racehelg flyttas man automatiskt längst ned på gridden. Är det flera förare som gjort likadan är det föraren som bytte siste som också startar sist.
 
FIA har även beslutat att införa restriktioner mot oljebränningen i motorerna, detta utnyttjades under året för att få ut mer effekt i motorerna. I år får teamen max bränna 0,6 liter olja per 100 kilometer. 

Vilken förändring tror ni kommer ha störst effekt på säsongen? Kommentera gärna nedan eller skicka en tweet. 

Twitter: @andjohsig

8640 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
1/3/2018 8:49:00 PM


Fler artiklar om Formel 1

Halo borta redan nästa år?
Formel 1 Den så kallade halo verkar bli kortvarig i Formel 1. Glorian, som den också har kallats, togs fram för att skydda förarna mot flygande föremål. Den har dock fått överhängande negativ kritik och ser ut att skrotas, och det redan till nästa säsong.
4/1/2018 10:04:00 AM

Så förändras Formel 1 2018 - del 2
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/4/2018 7:55:00 PM

Så förändras Formel 1 2018 - del 1
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/3/2018 8:49:00 PM

Tre Ferraribilar på Monza?
Formel 1 Föreställ er Mercedesbilar under Tysklands GP, tre McLarens på Silverstone, eller tre Ferraribilar under Italiens GP. Hur skulle ett MotoGP-utformat Wildcard-system fungera i Formel 1?
12/20/2017 4:55:00 PM

Ferraris mardrömsdag
Formel 1 Allt såg så bra ut inför Sinagpores GP, Vettel i Pole position och Kimi Räikkönen startade som fyra. Sedan kom regnet och vände allting upp och ned.
9/18/2017 3:51:00 PM

Magkänsla eller logik för Alonso?
Formel 1 Det kan vara det bästa som har hänt McLaren på ett tag, och eventuellt det som behövdes för att behålla Fernando Alonso. En spanjor med en fransk motor blir det i så fall dubbelt upp av nästa år. En kombinationen som har visat sig vara lyckad förr...
9/16/2017 11:59:15 AM

Ericsson får inte göra misstag
Formel 1 Efter den miserabla helgen i Monaco har Marcus Ericsson inte råd att göra fler misstag, för annars finns risken att svensken inte har något kontrakt nästa år.
6/6/2017 3:33:36 PM

Monaco – himmel eller helvete
Formel 1 Efter ett fantastiskt spännande kval kommer Monacos GP avgöras i dag, söndag. Gatorna i Monte Carlo kan vara fantastiska att köra på men gör du ett misstag kan det bli ett helvete.
5/28/2017 11:58:09 AM

Maj månad är den bästa månaden
Formel 1 Och det finns ingen helg bättre än den sista helgen i den bästa månaden. Här en snabb guide inför Monacocacolapolis 500/24-timmars.
5/23/2017 2:04:19 PM

Är Ferraris hjärnspöken tillbaka?
Formel 1 Krutröken från Spaniens GP har lagt sig och Mercedes Lewis Hamilton kom segrande ur striden mot Ferraris Sebastian Vettel. Har Ferraris hjärnspöken från förr kommit tillbaka?
5/15/2017 7:02:13 PM