Autosport

SvenskaRaceFans
Därför tar Rosberg hem segern på söndag

Därför tar Rosberg hem segern på söndag

På söndag har Nico Rosberg sin näst sista matchboll i kampen om förarmästerskapet i Formel 1. Vinner Rosberg är han klar mästare. Till sin fördel har han sitt poängföresprång gentemot Lewis Hamilton, som aldrig vunnit i Brasilien.


Brasiliens GP avgörs traditionsenligt på ”Autódromo José Carlos Pace”, eller ”Interlagos” som även banan kallas. Deltävlingen i Brasilien har avgjorts 44 gånger och vunnits flest gånger av Alan Prost (sex vinster). Förra året vann Nico Rosberg som även tog hem vinsten för två år sedan.
 
Nico Rosberg har chansen att avgöra årets mästerskap och det gör han genom en vinst på söndag. Han behöver ta sex poäng eller fler jämfört med Hamilton, annars avgörs mästerskapet i Abu Dhabi. Just nu leder Rosberg med 19 poäng försprång och med en seger tar han sig upp på ointagliga 374 poäng. En seger för Hamilton innebär att mästerskapet lever ytterligare en tävling. Blir Rosberg tvåa krävs det att Hamilton blir fyra eller sämre och blir Rosberg trea behöver Hamilton bli femma eller bättre, annars är mästerskapet över för den här säsongen. Nollar Hamilton behöver enbart Rosberg bli sjua för att säkra sin första världsmästartitel.

Rosbergs segrar är ytterligare en fördel som tysken har i VM-kampen. Hamilton har aldrig vunnit Brasiliens GP, medan Rosberg vunnit två gånger, med andra ord gillar han att köra på Interlagos. 2014 lyckades Rosberg hålla i liv i mästerskapet till säsongsavslutningen och förra året hade Hamilton inte en chans mot sin stallkompis, som såg betydligt mer avslappnad ut när väl mästerskapet var avgjort, vilket det var när F1-cirkusen anlände till Brasilien. En fördel som Hamilton i sin tur har är erfarenheten av mästerskapsavgörande, även om britten sett mer pressad och stressad ut denna säsong. 
 
När det gäller taktik har Hamilton och Rosberg satsat på samma däckstrategi, de har ett set hårda däck, fyra set mediumdäck och åtta set mjuka däck var.
 
Någon som dansar regndans inför helgen är Lewis Hamilton som stortrivs i tuffa, blöta förhållanden, till skillnad från sin stallkamrat Rosberg som verkar vantrivas i regn. Titta bara i Monaco, då Rosberg inte hade en chans i regnet. Dessutom kan Red Bull-förarna komma och utmana samt stöka till i loppet (titta bara senast i Mexiko), i torrt såväl som vått väglag. Regnar det i Brasilien när loppet avgörs kan vad som helst inträffa – och det regnar ofta i Brasilien, i mer eller mindre mängder.
 
När det väl kommer till kritan tror jag att Rosberg tar hem det, då han har poängövertaget till Hamilton och ser lite mer avslappnad ut jämfört med Hamilton. Hamilton har all press på sig och måste vinna för att hålla liv i mästerskapet, dessutom stortrivs Rosberg på Interlagos och i Brasilien. 

Twitter: @andjohsig

Vad tror ni? Tar Rosberg hem segern i förarmästerskapet i Brasilien? 
5646 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
11/10/2016 4:42:00 PM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fler artiklar om Depåsnack

Marcus Ericssons tuffaste utmaning i karriären
Depåsnack På fredag gör Marcus Ericsson säsongsdebut på Albert Park i Australien. Svensken kommer få sin tuffaste utmaning i karriären i form av Pascal Wehrlein.
3/23/2017 8:45:00 AM

Europeiska lopp i Formel 1 går upp i rök
Depåsnack Tysklands GP är redan borta från kalendern och nu hotas även Storbritanniens GP, vad krävs för att rädda Formel 1:s klassiska lopp?
1/12/2017 5:10:00 PM

Rosbergs pensionering ställer allt på sin spets
Depåsnack Fem dagar efter att ha vunnit sitt första världsmästerskap avslöjade Nico Rosberg att han pensionerar sig från Formel 1. Nu är den stora frågan, vem kör för Mercedes nästa år?
12/3/2016 5:00:00 PM

Ericssons utvecklande år
Depåsnack När säsongen är till ända kan man sammanfatta det för Marcus Ericssons del som ett år av framsteg. Han slog sin stallkompis regelbundet och dominerade i stallet. Ändå var det inte han som tog Saubers VM-poäng 2016.
12/1/2016 5:09:00 PM

Därför tar Rosberg hem segern på söndag
Depåsnack På söndag har Nico Rosberg sin näst sista matchboll i kampen om förarmästerskapet i Formel 1. Vinner Rosberg är han klar mästare. Till sin fördel har han sitt poängföresprång gentemot Lewis Hamilton, som aldrig vunnit i Brasilien.
11/10/2016 4:42:00 PM

Dags att återinföra grusfållan?
Depåsnack Debatten kring bangränser (track limits) tog ny fart efter Mexikos GP där Lewis Hamilton och Max Verstappen bromsade försent och skippade kurvkombinationen ett - och två. Två förare och två olika bedömningar.
11/7/2016 10:09:00 AM

Pappa betalar, eller?
Depåsnack Lance Stroll och Valtteri Bottas, där har ni Williams förare säsongen 2017. Bottas förlängde sitt kontrakt med stallet medan Stroll gör sin debut i Formel 1. Lance Stroll, son till multimiljardären Lawrence Stroll, innebär detta att ”pappa betalar”?
11/4/2016 2:26:00 PM

Säsongsbästa av Ericsson
Depåsnack Marcus Ericsson producerade säsongens bästa prestation under Mexikos GP på Autódromo Hermanos Rodríguez när han slutade elva, en ynka position från VM-poäng. Trots att Ericsson blev påkörd i starten lyckades svensken köra upp sig igenom fältet.
10/31/2016 8:46:00 PM

En av Hermann Tilkes skapelser, på gott och ont
Depåsnack I helgen avgörs Mexikos GP i Formel 1 på Autodrómo Hermanos Rodríguez. Banan är en klassiker som ifjol återkom till kalendern efter 22 år uppehåll. Banan har renoverats och modifierats av Hermann Tilke, som förändrat och restaurerat andra banor, på gott och ont.
10/27/2016 4:58:00 PM

Saubers passivitet hämmade Ericsson
Depåsnack På Circuit of the Americas var Marcus Ericsson återigen med i kampen om VM-poäng men förlorade chansen genom Sauber-stallets passiva strategi. Ericsson gav stallet chansen på VM-poäng medan Sauber sumpade den.
10/24/2016 4:14:00 PM