Autosport

SvenskaRaceFans
Är Ferraris hjärnspöken tillbaka?

Är Ferraris hjärnspöken tillbaka?

Krutröken från Spaniens GP har lagt sig och Mercedes Lewis Hamilton kom segrande ur striden mot Ferraris Sebastian Vettel. Har Ferraris hjärnspöken från förr kommit tillbaka?

Spaniens GP utvecklades till en fantastiskt spännande tävling, en duell mellan Sebastian Vettel och Lewis Hamilton. Även Valtteri Bottas hade en central roll i loppets utgång även om han inte kunde matcha toppduons fart.
 
Vettel tog starten och lyckades hålla undan fram tills första omgången depåstopp. Ferrari blinkade först och tog in Vettel i depå medan Mercedes valde att avvakta. Ute på banan igen tog tysken in tid på Hamilton efter sitt depåstopp men fastnade bakom Bottas. Var det den optimala taktiken för Bottas att stanna ute på banan, eller offrade Mercedes honom, så att Hamilton kunde utmana om segern? Bottas var tillräckligt snabb för att hindra Vettel men inte så mycket mer.  


Sebastian Vettel pressar sin Ferrari så hårt han bra kan
 
Väl förbi Bottas drygade Vettel ut sin ledning gentemot Hamilton som snabbt tog sig förbi sin stallkamrat från Finland. I det här läget av loppet var Vettel på de mjuka däcken medan Hamilton var på Medium.
 
Som så många tävlingar förekommer det ofta oförutsägbara scenarion, loppet i Barcelona var inget undantag. Kollisionen mellan Vandoorne och Massa utlöste en Virtuell säkerhetsbil. När den perioden var över beslutade plötsligt Mercedes sig för att ta in Hamilton i depå. Då såg loppet ut att vara vunnet för Vettel. När Hamilton var ute igen var avståndet 22 sekunder. Ett genomsnittligt depåstopp tar ungefär mellan 19 och 20 sekunder.
 
Det är i detta skede som jag tycker Ferrari slarvade bort segern. Ja, Hamilton var på fräscha mjuka däck och Vettel på gamla. Ferrari agerade stressat och tog in Vettel för tidigt in i depå. Han producerade fortfarande bra tider och de mjuka däcken höll. Nu tog de in Vettel enbart för att täcka upp mot Hamilton.
 
Hade man i stället tagit det lugn och pressat Hamilton till att köra in försprånget hade man visserligen kommit ut bakom britten men med betydligt fräschare däck och då hade Hamilton haft det tufft att försvara sig mot Vettel.  


En riktigt glad Lewis Hamilton.

I verkligheten var situationen precis tvärt om och se hur det gick, Hamilton tog säsongens andra seger.  Är Ferraris hjärnspöken från förr tillbaka?
 
Med det sagt så gjorde Mercedes ett misstag i Australien vilket möjliggjorde Vettels seger i premiären. Därmed är det 1–1 i misstag. Vem gör nästa?
 
Att stallen pressas till misstag visar vilket enormt tryck som är på dem, samtidigt är det uppfriskande att se. Om två veckor, i Monaco, finns det inga marginaler för misstag. Varken från team eller förare, för då slutar loppet i muren. 

Vad tror ni? Slår Ferrari tillbaka i Monaco, eller gör de ytterligare misstag? 

Twitter: @andjohsig

4445 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
5/15/2017 7:02:13 PM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fler artiklar om Formel 1

Halo borta redan nästa år?
Formel 1 Den så kallade halo verkar bli kortvarig i Formel 1. Glorian, som den också har kallats, togs fram för att skydda förarna mot flygande föremål. Den har dock fått överhängande negativ kritik och ser ut att skrotas, och det redan till nästa säsong.
4/1/2018 10:04:00 AM

Så förändras Formel 1 2018 - del 2
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/4/2018 7:55:00 PM

Så förändras Formel 1 2018 - del 1
Formel 1 2018 är här, det innebär en ny säsong i Formel 1 men även en del förändringar, såhär ändras Formel 1 till årets säsong.
1/3/2018 8:49:00 PM

Tre Ferraribilar på Monza?
Formel 1 Föreställ er Mercedesbilar under Tysklands GP, tre McLarens på Silverstone, eller tre Ferraribilar under Italiens GP. Hur skulle ett MotoGP-utformat Wildcard-system fungera i Formel 1?
12/20/2017 4:55:00 PM

Ferraris mardrömsdag
Formel 1 Allt såg så bra ut inför Sinagpores GP, Vettel i Pole position och Kimi Räikkönen startade som fyra. Sedan kom regnet och vände allting upp och ned.
9/18/2017 3:51:00 PM

Magkänsla eller logik för Alonso?
Formel 1 Det kan vara det bästa som har hänt McLaren på ett tag, och eventuellt det som behövdes för att behålla Fernando Alonso. En spanjor med en fransk motor blir det i så fall dubbelt upp av nästa år. En kombinationen som har visat sig vara lyckad förr...
9/16/2017 11:59:15 AM

Ericsson får inte göra misstag
Formel 1 Efter den miserabla helgen i Monaco har Marcus Ericsson inte råd att göra fler misstag, för annars finns risken att svensken inte har något kontrakt nästa år.
6/6/2017 3:33:36 PM

Monaco – himmel eller helvete
Formel 1 Efter ett fantastiskt spännande kval kommer Monacos GP avgöras i dag, söndag. Gatorna i Monte Carlo kan vara fantastiska att köra på men gör du ett misstag kan det bli ett helvete.
5/28/2017 11:58:09 AM

Maj månad är den bästa månaden
Formel 1 Och det finns ingen helg bättre än den sista helgen i den bästa månaden. Här en snabb guide inför Monacocacolapolis 500/24-timmars.
5/23/2017 2:04:19 PM

Är Ferraris hjärnspöken tillbaka?
Formel 1 Krutröken från Spaniens GP har lagt sig och Mercedes Lewis Hamilton kom segrande ur striden mot Ferraris Sebastian Vettel. Har Ferraris hjärnspöken från förr kommit tillbaka?
5/15/2017 7:02:13 PM