Autosport

SvenskaRaceFans
Alonso trivs och Rosenqvist smakar på champagnen
Buemi och Rosenqvist gratulerar varandra efter racet i Marrakech.

Alonso trivs och Rosenqvist smakar på champagnen

Återigen en svensk på prispallen i internationell formelracing. Medan Alonso skojar till det ser Rosenqvist till att stärka sitt varumärke i Formel E. I övrigt ber Vettel om förlåtelse och Massa lovordas.

Vad säger man? Ganska imponerande av Felix Rosenqvist att ta pole i sin andra tävling i Formel E. Han har onekligen talang, kanske inte dags att ropa hej än men kul såklart att en svensk sticker ut i internationell racing. Rosenqvist körde ett rent race, hämmad kanske mest av sin brist på erfarenhet när det gäller hanteringen av FE-bilarna. Batterierna är kluriga att hålla koll på och Sebastien Buemi lyckades ta sig förbi och tillslut även Sam Bird. Från pole till en tredjeplats, inte dåligt med tanke på att det är Rosenqvists andra Formel E-race i karriären.
 
När det gäller Formel 1 kan det hela avgöras på självaste fars dag. Vi håller tummarna så att vi slipper tekniska bekymmer bara – det vore hemskt trist att se någon av mercorna gå upp i rök. Intressant att ha i huvudet är att Lewis Hamilton aldrig har vunnit i Brasilien, det är en drivande faktor för honom. Å andra sidan, den drivande faktorn för Nico Rosberg är att en seger innebär världsmästartiteln. Rosberg har dessutom vunnit de två senaste racen där, han kan bli giftig. Brasiliens GP kanske blir onödigt spännande!
 
Torsdagens presskonferens var en intressant sak. Den var indelad i två bitar, en där förarna var i fokus och den andra där man bjöd in Charlie Whiting. Syftet var att klargöra vad som hade hänt i samband med Mexikos GP. Bestraffningar och svordomar hit och dit. Det kändes mest som ett jippo egentligen men Whiting fick i alla fall förklara lite mer i detalj om hur domarna tittar på de olika incidenterna – inga två händelser är likadana. Sebastian Vettel såg tillbakadragen ut, han fick ju ta på sig lite av huvudrollen efter racet i Mexiko. Charlie Whiting förklarad också varför man inte bestraffade Sebastian Vettel efter det fula språket. Det var helt enkelt därför att Vettel sökte upp Whiting direkt efter racet för att be om ursäkt. Det räckte för Whiting. Fair enough.
 
Något annat som togs upp var om man ens skulle sända vissa av radiomeddelandena – ett bra sätt att slippa få ut svordomar i TV. En väsentlig poäng. Man kritiserar förarna hårt som uttrycker sig i stundens hetta, men produktionen har ändå valet att sända eller inte. Det är lösningen, sänd inte skräpet. 
 
Kvalet inför Brasiliens GP bjöd inte på några större överraskningar, kanske mest att Fernando Alonso tog sig vidare till Q3 på ett övertygande sätt. Medan Jenson Button, som eventuellt kör sitt sista race i Sao Paulo, åkte ut i redan Q1. Alonso har varit på bra humör och larvat sig ordentligt bakom kulisserna i Brasilien. I den andra fria träningen passade han på att testa på livet som TV-tekniker utmed banan. Det blev några roliga bilder med Alonso sittandes med hörselkåpor på en hopfällbar stol. Vi minns med glädje bilderna från förra året, där hans McLaren kom till ett stopp och han kliver ut och sätter sig och solar istället! En bild som har blivit en av de mest delade i sociala medier i F1-sammanhang. Alonso vet hur man ger tillbaka till publiken i alla fall!
 
En annan gosse som gör sitt sista F1-race i Brasilien är Felipe Massa. Han fick ta emot fina lovord från sina förarkollegor under presskonferensen i torsdags. En sann karaktär som kommer vara grymt saknad i Formel 1. Det blir nog ganska känslomässigt under avkylningsvarvet efter racet. En, kanske två avsked om man räknar med Button, och kanske en ny världsmästare? En mäktig F1-kväll!


4262 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
11/13/2016 9:34:00 AM


Fler artiklar om Johns RacingLine

Verstappen hade kastat ut TV:n
Johns RacingLine Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.
3/26/2018 7:17:00 PM

Fantastiskt om den kan rädda liv
Johns RacingLine Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...
3/14/2018 7:56:00 PM

Att missa pallen med stil
Johns RacingLine Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?
10/1/2017 2:58:00 PM

Triss i nollor
Johns RacingLine Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...
9/24/2017 2:44:00 PM

Blir inte ersatt trots ryktena - om han själv får bestämma
Johns RacingLine Det är dags för midnattsloppet, eller inte riktigt, nästan i alla fall. Det är nattracet i Singapore som står för dörren, och som vanligt på torsdagen så får några utvalda stackars förare svara på frågorna från pressen.
9/14/2017 8:43:00 PM

För enkelt för silverpilarna
Johns RacingLine Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.
9/3/2017 4:16:00 PM

En värld utan F1
Johns RacingLine Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…
8/7/2017 8:30:00 PM

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
Johns RacingLine Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?
2/5/2017 1:42:00 PM

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
Johns RacingLine Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.
1/15/2017 10:23:00 AM

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Johns RacingLine Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?
1/8/2017 10:03:00 AM