Autosport

SvenskaRaceFans

Verstappen hade kastat ut TVn

Verstappen hade kastat ut TV:n

Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.

Historiens längsta F1-säsong drog igång i och med Australiens GP. Och vad har vi lärt oss av detta? Vi lärde oss att historien tycker om att upprepa sig. Lewis Hamilton tog pole men slogs i racet av Sebastian Vettel. Det blev alltså Vettel, Hamilton och Räikkönen på pallen – en kopia på förra årets prispall, förutom att finländaren i tredjeplats hette då Valtteri Bottas. Det leder oss direkt in på hans tävling, alltså Bottas. Efter en miss i Q3 lyckades han inte bli bättre än tia på startgridden, och med ett växellådsbyte blev den slutgiltiga startpositionen 15.
 
Hans tävling gick om intet fortare än kvickt, men med lite tur med brutna bilar fick han tillslut till en åttondeplats. Pressen är hårdare på finländaren i år, det märkte vi redan i lördags i och med kvalmissen.
 
För Sauber och Marcus Ericssons del lyckades han i alla fall kvala ut sin teamkamrat, men senare i racet fick han problem och tvingades bryta. Det är med en tår i ögat man läser hans förklaringar på vad som hände gång efter annan på Instagram. Hans statistik blir bara tristare; är 2018 hans sista chans till romans i Formel 1? Möjligen. I dagsläget börjar det se lite väl långdraget ut. Det är en svår situation och Ericsson börjar framstå som killen med en lite för dyr hobby. Det kommer knappast bli bättre om inte det sker något häftigt i hans tillvaro. Kanske behövs det en rockad i hans eget management? För någonstans längs vägen segar det.
 
Vilka var tävlingens vinnare? Ferrari gjorde ett bra jobb och tog tillvara på möjligheterna som gavs – två bilar på pallen. Red Bull mäktade med en fjärde- och en sjätteplats. Haas-teamet hade däremot ett bedrövligt slut, två DNF (Did Not Finish); en tråkig avslutning på en annars lovande start på helgen. McLaren med sina nya Renault-motorer var kanske tävlingens överraskning med båda bilarna i poängen. Fernando Alonso var otroligt stabil, och var enligt min mening tävlingens förare. Trots en het Max Verstappen alldeles i växellådan lyckades han hålla huvudet kallt och köra sitt race, i sitt tempo. Verstappen var dock allt annat än nöjd.
– Det var väldigt tråkigt. Man gör sitt bästa, och jag var inom DRS-avstånd hela tiden, men det fanns inget jag kunde göra, berättade han enligt pitpass.com
 
Förutom fajten mellan Hamilton och Vettel var det just den mellan Alonso och Verstappen som var mest intressant att följa.
– Han är väldigt aggressiv när det gäller omkörningar. Jag visste att jag behövde var försiktig och inte göra några misstag. Men det var kul, sa Alonso enligt pitpass.com
 
Vad var det som kanadensaren Lance Stroll yttrade då? Uppenbarligen är han inte nöjd med situationen och tycker inte att bilen accelererar i rätt tid, och att den är omöjlig att leverera med. Det är inte det enda som är fel på Williams-bilen kan till och med jag berätta. Där handlar det också om fundamentala interna problem med teamet. Williams lever klart och tydligt på gamla meriter. På 90-talet var de teamet att slå, teamet som klämde ur sig mästare efter mästare. Inte konstigt att Mansell, Prost och Senna bytte dit. Men det var då. Det behövs nytt blod där, för nu snurrar de i gamla hjulspår.
 
Efter Lewis Hamiltons fantastiska kvalinsats var den följande presskonferensen väldigt underhållande. Hamilton berättade att bilen inte hade någon form av ”specialläge”, eller ”partymode” som det påstods. Det fick Vettel att fnysa till och fråga vad det var han gjorde innan i så fall, i och med den väldiga fartskillnaden som gav honom pole position. Hamilton högg tillbaka med ett skratt, och sa att han ”skulle torka bort leendet från hans ansikte”, allt i hyfsat god ton för att tillägga. Vettel svarade upp bra och sa att ”vi får se vem som festar imorgon”. Hamiltons kaxiga attityd blev hans fall, och Vettel blev den som fick fick anledning att festa på söndagskvällen.
 
Näst på tur är Bahrains GP, som bär av den 8 april. Förra året var det Sebastian Vettel som vann. Kan det bli två av två för hans del?

Vill ni även följa mina knäppa bravader på Instagram heter jag @johnstagramm där!
 
 

10922 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
3/26/2018 7:17:00 PM


Fler artiklar om Johns RacingLine

Verstappen hade kastat ut TV:n
Johns RacingLine Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.
3/26/2018 7:17:00 PM

Fantastiskt om den kan rädda liv
Johns RacingLine Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...
3/14/2018 7:56:00 PM

Att missa pallen med stil
Johns RacingLine Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?
10/1/2017 2:58:00 PM

Triss i nollor
Johns RacingLine Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...
9/24/2017 2:44:00 PM

Blir inte ersatt trots ryktena - om han själv får bestämma
Johns RacingLine Det är dags för midnattsloppet, eller inte riktigt, nästan i alla fall. Det är nattracet i Singapore som står för dörren, och som vanligt på torsdagen så får några utvalda stackars förare svara på frågorna från pressen.
9/14/2017 8:43:00 PM

För enkelt för silverpilarna
Johns RacingLine Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.
9/3/2017 4:16:00 PM

En värld utan F1
Johns RacingLine Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…
8/7/2017 8:30:00 PM

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
Johns RacingLine Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?
2/5/2017 1:42:00 PM

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
Johns RacingLine Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.
1/15/2017 10:23:00 AM

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Johns RacingLine Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?
1/8/2017 10:03:00 AM

26/03
14/03
01/10
Johns RacingLine
Att missa pallen med stil
14:44
Johns RacingLine
Triss i nollor
16:16
20:30
Johns RacingLine
En värld utan F1