Autosport

SvenskaRaceFans

Triss i nollor
En spektakulär krasch i nattmörkret i Singapore.

Triss i nollor

Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...

Året blunder? Det är det minsta man kan säga om kraschen i Singapore. Eller kanske till och med årets hjärnsläpp, i samma kategori som sammanstötningen mellan Nico Rosberg och Lewis Hamilton i Spanien förra året. Det som inte ska hända var precis det som hände, och inte nog med att två teamkamrater tog ut varandra så försvann ytterligare en förare – Max Verstappen.
 
Att följa efterspelet av det som hände har varit fascinerande. Tungviktarna har sagt sitt och även de inblandade. Ingen har sedermera bestraffats för det inträffade. Däremot är de flesta ense om att det var Sebastian Vettel som var skyldig till startsmällen. Om man ska vara filosofisk så är nollan efter Singapore för Vettels del kanske straff nog, men att Räikkönen också nollade, och likaså Verstappen – de får sota för någon annans plötsliga härdsmältning. Ferrari lovade mycket inför helgen och inom loppet av några sekunder gick hela Singapores GP om intet.
 
En rubrik som stack ut lite extra för mig handlade om att Vettel är livrädd för Verstappen. Det är väldigt intressant; att Vettel var så upptagen med att hålla holländaren på avstånd att han tappade uppfattningen om vad som hände på insidan, och att Räikkönen kom som en missil till vänster om båda två. Finländaren hade en makalös igångsättning och hade kunnat knäppa bägge. Utan smällen hade finländaren kanske tagit sin första seger sedan comebacken hos Ferrari.  
 
Vad är det om händer inne i huvudet på Sebastian Vettel då? Och vågar man påstå att 2017 års mästerskap är bortom räckhåll nu? Något som definitivt händer är att Max Verstappen har letat sig in i huvudet på honom. Holländaren är hans arvtagare; egentligen både när det gäller i Red Bull, och som lovande talang i sporten. Michael Schumacher nämnde när han var som hetast att han lägger av när han inte längre är snabbast. Fernando Alonso dök upp på scenen och visade sig vara för bra för den sjufaldige världsmästaren, och valde att lämna sporten efter 2006. Jag menar inte att ”lill-Schumi” ska tänka på pensionen – inte alls. Men det jag syftar på är att Formel 1 aldrig står stilla, nya talanger gör entré. Och Max Verstappen är inte en förare som man bara kör ifrån – han är för skarp för det. Vettel har tvingats höja ribban. Detta är inget nytt, vi har sett det gång på gång. Alonso mot Hamilton är ytterligare ett exempel.
 
Det Vettel borde ha gjort är att tänka taktiskt och satsat på så många poäng som möjligt i Singapore. Istället stirrade han sig blind på sin gamla bil i händerna på Verstappen och katastrofresultat var därmed ett faktum. Men vem är inte en expert när man börjar analysera? Att analysera och prata i ”tänk om”-termer hjälper ingen – även om det ibland kan leda till intressanta diskussioner! Lewis Hamilton sa efter racet att ”vem hade kunnat förutse ett resultat som detta?” Jo ingen. Den frispråkige Jacques Villeneuve skyller kraschen helt och fullt på Sebastian Vettel, och menar på att tyskens uppförande på banan bäddade för smällen:
– Man byter inte spår som han gjorde. Det spelar ingen roll om du ser Räikkönen eller inte. I hans huvud vet han inte om det är två eller tre bilar där. Han visste att han gjorde en medelmåttig start, han visste även att andra hade startat bättre. Därför korsade han spår. Att sedan tro att de kommer sakta in… nej, resultatet var att de kraschade, berättade Villeneuve enligt Autosport. Däremot tror han att mästerskapet lever vidare, allt kan fortfarande hända med sex tävlingar kvar menar han.
 
Men kan Vettel fortfarande bli världsmästare? Ja det kan han. På papperet är han lite drygt en seger efter Hamilton. Värre vändningar har vi sett förr. Fernando Alonso var så nära att vinna 2012 men det gick ändå inte, trots ett poängövertag halvvägs igenom säsongen. Det enda som krävs är ett dåligt resultat för Hamilton och ett bra för Vettel och det hela är jämt igen. Om han kan vinna psykkriget mot britten är däremot en annan fråga, men Ferrarin är otroligt snabb och det är inte ”kört” än.


8977 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
9/24/2017 2:44:00 PM


Fler artiklar om Johns RacingLine

Verstappen hade kastat ut TV:n
Johns RacingLine Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.
3/26/2018 7:17:00 PM

Fantastiskt om den kan rädda liv
Johns RacingLine Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...
3/14/2018 7:56:00 PM

Att missa pallen med stil
Johns RacingLine Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?
10/1/2017 2:58:00 PM

Triss i nollor
Johns RacingLine Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...
9/24/2017 2:44:00 PM

Blir inte ersatt trots ryktena - om han själv får bestämma
Johns RacingLine Det är dags för midnattsloppet, eller inte riktigt, nästan i alla fall. Det är nattracet i Singapore som står för dörren, och som vanligt på torsdagen så får några utvalda stackars förare svara på frågorna från pressen.
9/14/2017 8:43:00 PM

För enkelt för silverpilarna
Johns RacingLine Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.
9/3/2017 4:16:00 PM

En värld utan F1
Johns RacingLine Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…
8/7/2017 8:30:00 PM

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
Johns RacingLine Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?
2/5/2017 1:42:00 PM

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
Johns RacingLine Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.
1/15/2017 10:23:00 AM

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Johns RacingLine Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?
1/8/2017 10:03:00 AM

26/03
14/03
01/10
Johns RacingLine
Att missa pallen med stil
14:44
Johns RacingLine
Triss i nollor
16:16
20:30
Johns RacingLine
En värld utan F1