Autosport

SvenskaRaceFans

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
"De serverar Spaghetti Bolognese i matsalen."

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?

Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?

Det är lite konstigt att Formel 1 drar igång redan nästa månad. Konstigt eftersom det kändes så avlägset nyss. Äntligen ska alla vi motorgalna få dras in i 2017-års F1-galenskaper med allt vad det innebär: omprioriteringar av söndagar, se loppet senare i Viaplay och så vidare. Det är en kul period men samtidigt tufft att få ihop det! Släng dessutom på några andra racingkategorier så har man receptet för en promenad in i väggen.
 
Men det är inte bara racingen som är det intressanta – det händer som vanligt massa annat. Just när man började få förtroende för McLaren och Honda så läser man om att BMW ligger på tapeten. Det gäller först och främst McLarens gatbilar, ett projekt där BMW ska ta fram potentiella drivlinor till McLarens kommande verk. Sist som de samarbetade var till McLaren F1-gatbilen, som alla ungar födda på 80-talet drömde om som små. På den tiden var det en maffig V12 på 6,1 liter. Nu däremot är satsningen att ta fram en mycket mer ekonomisk och smartare motor. Men Formel 1 är det inte tal om.
 
Annat som ligger rätt i tiden är Formel E, där Ferrari meddelar genom Sergio Marchionne att de håller ett nära öga på serien. Det är inget som ligger på agendan just nu men att de tittar på det är framsteg i sig. För övrigt så finns det ingen serietillverkad elektrisk Ferrari ännu, den enda som finns är en Ferrari 308 GTS från 1978. Någon ägare med för mycket pengar valde att bygga om sin. Tanken är lite vanhelgande men han gjorde det.
 
Att Ferrari hoppar på eltåget är annars på tiden tycker man. Mercedes-Benz, Audi, Porsche och BMW har alla hoppat på. Även Koenigsegg är med på banan. På bilmässan i Paris i höstas berättade Ferrari däremot att bygga en renodlad elbil inte är intressant. Ljudet är signifikativt för den stegrande hästen berättar de. I framtiden när alla bilar i stort sett är tysta kommer ingen stackare våga åka runt i sin högljudda Ferrari när övriga åker omkring i tysta futuristiska bilar. Det är just den attityden Ferrari behöver komma över. Deras konservativa approach påverkar även deras Formel 1-satsning till det negativa.
 
Felipe Massa berättade även att han testade en Formel E-bil. Jaguar var teamet som gav honom möjligheten.
 – Det var fantastiskt att känna på en Formel E-bil eftersom de skiljer sig så mycket från allt jag tidigare kört. Den annorlunda kraften, bromsarna, däcken och downforcen kräver en rätt så speciell körteknik. Jag är nöjd med erfarenheten och med vad jag lärt mig, berättar Felipe Massa enligt f1i.com. Tänk om vi hade fått se honom där. Än så länge får Esteban Gutierrez hålla ställningarna.
 
Den gode Gerhard Berger berättar för media att han tycker det var ett misstag av Sebastian Vettel att gå till Ferrari. Det många gör är de jämför flytten med den som Michael Schumacher gjorde på 90-talet. Det är det som är misstaget, där även Berger borde tänka om. Har man blivit världsmästare fyra gånger om (på rad) som Vettel blev hos Red Bull, så kan man förstå att man vill ha en ny utmaning. Att påstå att Vettel gjorde ett misstag är ju helt fel. Dessutom är han inte ens klar. Fernando Alonso blev aldrig världsmästare med Ferrari men han skulle aldrig säga att det var ett misstag. Liksom Alonso gick Vettel in med en enda målsättning: att lyckas och bli mästare. För Michael Schumacher tog det fem år. Alonso lyckades nästan på sitt första försök. Vettel påbörjar sin tredje säsong i år, därför kan vi inte ännu säga att det var ett misslyckande. Men, ryktet säger annars att om årets bil inte fungerar kommer Vettel flytta till Mercedes nästa år. Då skulle jag vilja se Lewis Hamilton i Ferrari – vilket på något sätt är det enda som saknas i brittens CV, att ha kört för italienaren. 


6393 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
2/5/2017 1:42:00 PM


Fler artiklar om Johns RacingLine

Verstappen hade kastat ut TV:n
Johns RacingLine Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.
3/26/2018 7:17:00 PM

Fantastiskt om den kan rädda liv
Johns RacingLine Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...
3/14/2018 7:56:00 PM

Att missa pallen med stil
Johns RacingLine Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?
10/1/2017 2:58:00 PM

Triss i nollor
Johns RacingLine Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...
9/24/2017 2:44:00 PM

Blir inte ersatt trots ryktena - om han själv får bestämma
Johns RacingLine Det är dags för midnattsloppet, eller inte riktigt, nästan i alla fall. Det är nattracet i Singapore som står för dörren, och som vanligt på torsdagen så får några utvalda stackars förare svara på frågorna från pressen.
9/14/2017 8:43:00 PM

För enkelt för silverpilarna
Johns RacingLine Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.
9/3/2017 4:16:00 PM

En värld utan F1
Johns RacingLine Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…
8/7/2017 8:30:00 PM

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
Johns RacingLine Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?
2/5/2017 1:42:00 PM

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
Johns RacingLine Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.
1/15/2017 10:23:00 AM

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Johns RacingLine Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?
1/8/2017 10:03:00 AM

26/03
14/03
01/10
Johns RacingLine
Att missa pallen med stil
14:44
Johns RacingLine
Triss i nollor
16:16
20:30
Johns RacingLine
En värld utan F1