Autosport

SvenskaRaceFans

Fantastiskt om den kan rädda liv

Fantastiskt om den kan rädda liv

Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...

Teamet som har förbättrat sig mest sedan samma tid förra året är kanske inte så konstigt nog McLaren. Per varv är de över tre sekunder snabbare än vad de var förra året, den största förbättringen av samtliga team. Hela Formel 1-världen kommer ha ögonen klistrade på McLaren, och kanske framförallt Fernando Alonso när startlamporna slocknar på premiären i Australien. Och dessutom ska han ju klämma in fem tävlingar i WEC-serien – utöver F1-säsongen. WEC flyttade även på en av sina tävlingar bara för att han ska kunna vara med. Snacka om att vara nästintill kunglig inom motorsport. Det är nästan som att sina vänner skulle skjuta på sitt eget bröllop för att man ska kunna närvara. Det visar litegrann hur viktig Alonso är för motorsporten världen över.
 
Men, nog snackat om allas favorit spanjor. Det har även hänt saker med bilarna. Till exempel så det sitter en toalettring över förarnas huvud från och med i år. Den så kallade ”halo”, eller ”gloria”, som kanske är mer lämpligt att säga i Sverige. Faktiskt så ser bilarna ändå bra ut, men jag var aldrig emot ”glorian” från början heller. När Mercedes släppte sin F1-bil tidigare i år så sa Lewis Hamilton att man kommer kolla på de gamla bilarna och tycka att de ser ”dated” ut, alltså gamla. Och det gör de. Man tittar på dem och undrar var ”glorian” är någonstans! Ganska festligt hur snabbt man vänjer sig ändå.
 
Trots allt så handlar det om förarnas säkerhet, men fortfarande finns det ett gäng gnällpottor därute som tycker att allt var bättre förr och att ingenting ska utvecklas. ”Glorian” har tagits fram för att rädda liv, inte för att göra bilen fulare eller snyggare. Jules Bianchis familj hade nog gett allt för att spola tillbaka tiden och installera en ”gloria” på hans bil. Hade den varit obligatorisk redan då hade kraschen i Japan 2014 eventuellt inte krävt hans liv. Att i ljuset av detta sedan sitta och säga att ”glorian” är ful är rentav förkastligt. Skärpning kritiker! 
 
Jackie Stewart förespråkar ”glorian”. Han menar på att om nejsägarna hade fått genomlida alla begravningar han fick uppleva för att ta farväl av förarkollegor, hade man haft en helt annan syn. Han tar upp exemplet heltäckande hjälmar; när den kom var kritiken att man inte kunde se förarna. Felipe Massa hade inte levt idag om man satt och åkte runt med öppna hjälmar. Summa summarum: anamma utvecklingen och se det som positivt för sporten.
 
Estetiken kommer självklart att bli vackrare, titta bara på den andra generationens Formel E-bil – där tänker man inte ens på ”glorian”. Den är här för att stanna, och om den kan rädda liv är det ännu en fantastisk utveckling för motorsporten. Så, nu stänger vi det kapitlet och blickar framåt! Vem är sugen på att se lite racing? Det är i alla fall jag!
 
Instagram: @johnstagramm
Twitter: @johnsempill
 


13389 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
3/14/2018 7:56:00 PM


Fler artiklar om Johns RacingLine

Verstappen hade kastat ut TV:n
Johns RacingLine Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.
3/26/2018 7:17:00 PM

Fantastiskt om den kan rädda liv
Johns RacingLine Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...
3/14/2018 7:56:00 PM

Att missa pallen med stil
Johns RacingLine Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?
10/1/2017 2:58:00 PM

Triss i nollor
Johns RacingLine Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...
9/24/2017 2:44:00 PM

Blir inte ersatt trots ryktena - om han själv får bestämma
Johns RacingLine Det är dags för midnattsloppet, eller inte riktigt, nästan i alla fall. Det är nattracet i Singapore som står för dörren, och som vanligt på torsdagen så får några utvalda stackars förare svara på frågorna från pressen.
9/14/2017 8:43:00 PM

För enkelt för silverpilarna
Johns RacingLine Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.
9/3/2017 4:16:00 PM

En värld utan F1
Johns RacingLine Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…
8/7/2017 8:30:00 PM

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
Johns RacingLine Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?
2/5/2017 1:42:00 PM

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
Johns RacingLine Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.
1/15/2017 10:23:00 AM

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Johns RacingLine Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?
1/8/2017 10:03:00 AM

26/03
14/03
01/10
Johns RacingLine
Att missa pallen med stil
14:44
Johns RacingLine
Triss i nollor
16:16
20:30
Johns RacingLine
En värld utan F1