Autosport

SvenskaRaceFans

En värld utan F1

En värld utan F1

Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…

För vissa är semestern nu över. För en del andra är den på väg, men för världens mest underhållande cirkus är det semester nu. Verksamheten är stängd i några veckor till. Det efterlängtade sommaruppehållet är alltså här; inte efterlängtat av fansen men definitivt av de som är ”på andra sidan”.  
 
Efter en väldigt stökig inledning på säsongen står Sebastian Vettel som ledare i poängställningen – när han inför det sista racet endast hade en poäng till fördel mot Lewis Hamilton. Racet i Ungern bjöd på ett annat resultat med en dubbelseger för Ferrari, och en Hamilton som gav tillbaka en position till sin teamkamrat. Vissa skulle hävda att britten har börjat mjukna, medan han själv berättar att det snarare handlade om att hedra ett löfte. I tävlingen släppte teamet fram Hamilton för att ta upp jakten på de röda bilarna framför. När han inte lyckades ta sig förbi Räikkönen valde att han att backa av och släppa tillbaka Bottas.
 
Agerandet har fått mycket uppmärksamhet och direkt efter tävlingen fick vi möta en eventuellt ångerfull Lewis Hamilton:
 
– Jag är en lagspelare, en man som håller fast vid sitt ord. Jag kommer inte ge upp. Och jag hoppas inte vi förlorar mästerskapet på grund av de tre poängen, berättade Hamilton enligt NBC Sports.
 
Mercedes teamchef Toto Wolff var inte överlycklig, och berättade att han skulle vara den första att skjuta sig själv i knäet om de skulle förlora förarmästerskapet med tre poäng. Hamilton körde i mål som fyra. Skillnaden mellan tredje- och fjärdeplatsen är alltså tre poäng om ni inte lyckades lista ut det!
 
Men det händer mycket annat i Formel 1. Robert Kubica har gjort en comeback i modernt F1-maskineri. Han testade för Renault och det med bravur. Efter sin otäcka rallyolycka 2011 trodde man att F1-karriären var över. Successivt har han dock tagit sig tillbaka till ensitsare och testat i de lägre klasserna för att nu kunna hoppa ner i en F1-bil och testa på riktigt. Det häftiga är att han har briljerat och i medier har Jolyon Palmer nära på dömts ut på förhand; alltså föraren vars sits varit skakig en längre period nu.
 
Renault själva säger att de inte tänker ersätta Palmer, utan att de kommer backa upp honom hela säsongen. Faktum är att också jag var övertygad om att Kubica skulle komma tillbaka och rycka mattan under Palmers fötter. Men, efter testerna och efter att ha hört Kubicas egna kommentarer är jag ändå inte fullt lika säker längre. Han berättar att han är nöjd men inte helt, och att det fattas en del. Kanske inte helt onaturligt då han inte har kört Formel 1 på sex år. Men som Max Verstappen sa så är det endast Robert Kubica själv som i slutändan vet om han är kapabel nog att kunna tävla i Formel 1 igen. Det återstår att se vad hur detta slutar. Och eventuellt nöjer sig Kubica med detta test: att ha bevisat för sig själv att han kunde komma tillbaka och mäta sig med de bästa. Och på sätt och vis har han nu gjort det.
 
Tittar man på hur motorsporten utvecklas i stort är det även där rätt mycket omskakande som händer. Mercedes har tillkännagivit att de lämnar tyska DTM för att satsa på Formel E. Hur det påverkar Formel 1 ska bli intressant att följa. Och dessutom har Porsche sagt adjö till LMP1. Le Mans utan Porsche? Audi försvann ju också nyss! Om jag ska leka profet för en stund så gissar jag att Formel E och Formel 1 till slut kommer bli samma serie. Är man invånare på jorden bör man kunna inse detta eftersom el- och hybridsystemen tar över alltmer. Alternativet är att Formel E blir den ledande serien och Formel 1 med fossilt bränsle förvandlas till en supportserie till FE. Kanske dags att titta på F1-repriser nu och skjuta undan domedagstankarna!

8791 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
8/7/2017 8:30:00 PM


Fler artiklar om Johns RacingLine

Verstappen hade kastat ut TV:n
Johns RacingLine Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.
3/26/2018 7:17:00 PM

Fantastiskt om den kan rädda liv
Johns RacingLine Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...
3/14/2018 7:56:00 PM

Att missa pallen med stil
Johns RacingLine Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?
10/1/2017 2:58:00 PM

Triss i nollor
Johns RacingLine Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...
9/24/2017 2:44:00 PM

Blir inte ersatt trots ryktena - om han själv får bestämma
Johns RacingLine Det är dags för midnattsloppet, eller inte riktigt, nästan i alla fall. Det är nattracet i Singapore som står för dörren, och som vanligt på torsdagen så får några utvalda stackars förare svara på frågorna från pressen.
9/14/2017 8:43:00 PM

För enkelt för silverpilarna
Johns RacingLine Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.
9/3/2017 4:16:00 PM

En värld utan F1
Johns RacingLine Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…
8/7/2017 8:30:00 PM

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
Johns RacingLine Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?
2/5/2017 1:42:00 PM

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
Johns RacingLine Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.
1/15/2017 10:23:00 AM

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Johns RacingLine Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?
1/8/2017 10:03:00 AM

26/03
14/03
01/10
Johns RacingLine
Att missa pallen med stil
14:44
Johns RacingLine
Triss i nollor
16:16
20:30
Johns RacingLine
En värld utan F1