Autosport

SvenskaRaceFans

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Soffan känns bra för Nico Rosberg.

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt

Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?

Utmattningen som Nico upplevde efter att ridån drogs igen i Abu Dhabi drabbade honom hårt. I en intervju nämner han att den största känslan var lättnad, och inte glädje. Säsongen 2016 är målande på många plan. Mercedes tävlade helt utan konkurrens; de tävlade egentligen aldrig – det var propaganda, Mercedes spelade i in en annan liga. Sättet som deras förare har pratat om det gångna året visar också vilken nivå duon presterade på.
 
Kraften och energin som det tog för Nico Rosberg att nå sin dröm hade sitt pris. Det är inget han vill vara med om igen. Enligt honom vände han på varenda sten för att försäkra sig om att han verkligen gav allt. Han köpte till och med en gokart för att hålla körningen så vass som möjligt. I själva verket kör man ingenting om det inte är tävlingshelg. Ibland blir det någon enstaka reklamfilmsinspelning, men då är det oftast en testförare iklädd ordinarieförarens hjälm! För en racerförare kan det vara väldigt frustrerande, det enda man vill är att hoppa ner i stolen och banka in varven. Nico såg till att ha övertaget över sina motståndare och införskaffade en kart för att hålla ”chopsen” vid liv. När han bankade in sina varv på en bana i södra Frankrike var Lewis Hamilton och spelade in Snap-filmer, där han satt med sina polare och snärtade varandra så hårt som möjligt på låren!
 
Nico berättar även att han knappt såg sin familj under det gångna året. Det visar lite vad som krävs för att nå toppen i dagens Formel 1. Jämför med Lewis som inte har en egen familj att ge uppmärksamhet. Att lägga sin familj åt sidan är sedermera något han inte vill göra igen berättar han. Det var redan under säsongen 2015 som han bestämde sig för att lägga på ett kol till. Efter Japans GP upplevde han att det var dags för en förändring. Allt det ovannämnda är delar i processen, en annan är att han ändrade på sin personliga coaching. Sedan vet vi också att teamet gjorde en del ändringar med mekaniker som roterade. Lewis Hamilton berättade förövrigt att han tänker belysa alla intresserade om vad som egentligen hände när det gäller mekanikerrotationen – men först om ”några år”. För er som är mindre insatta så bytte man några mekaniker förarna emellan. Det blev mycket skriverier om detta i början på säsongen; tal om konspirationsteorier och liknande. Lewis postade sedan ett meddelande på Instagram, när ämnet var som hetast, om att han hade ”fullt förtroende” och att ingenting märkligt pågick internt i teamet. Kanske fick han en liten uppläxning av sina chefer, vem vet. Därför ska det bli väldigt intressant att läsa Lewis Hamiltons memoarer – när han väljer att släppa dem. Om han väljer att släppa dem.
 
Det som är anmärkningsvärt är att allt detta visar vilken stark motståndare Lewis Hamilton är. Vi kan förmodligen vara ense om att britten har det lilla extra. Av det vi har sett så har Lewis inte varit lika koncentrerad – men trots detta var han med och slogs om mästartiteln enda till mållinjen. Jämför de båda: Nico jobbade och slet häcken av sig medan Lewis levde loppan. Och var ändå med och slogs om det. Men det vackra – eller sensmoralen om ni vill – är att hårt arbete lönar sig. Och det kan ingen ta ifrån Nico, inte heller det faktum att han blev världsmästare. Bernie Ecclestone är imponerad över hans framgångar i F1, men nöjer sig med det. Lewis är enligt Bernie en mer spektakulär förare. Kanske har han rätt, men den som skiter mest i det är Nico själv.
 
I december gjorde sig Niki Lauda hörd och var inte särskilt glad över Nicos beslut.
– Detta har skapat ett stort hålrum i ett välfungerande team. Och vi lämnas med skägget i brevlådan, berättar Niki Lauda enligt f1hub.net. Niki var också irriterad över det faktum att Nico hade fortsatt hade titeln gått till Lewis. Jag undrar personligen om det går att säga något dummare i ärlighetens namn. Hade Nico inte vunnit hade han inte nått sitt mål. Han slutar eftersom målet är nått…
 
Nico Rosberg förklarar annars att han inte kan fortsätta bara för att teamet vill det. Och det är ju sant. Med all säkerhet vaknade han förmodligen någon morgon efter beslutet och kände viss ånger. Han hade den mest åtråvärda styrningen i F1 och lämnade ifrån sig den. Ånger hör till leken men det är beslutet som visar vem man är – och visar din sanna karaktär. En comeback är nog inte att tala om, han beskriver F1 som ett ”avslutat kapitel”. Han tänker däremot se på eländet hemma i TV-soffan. För att mätta tävlingshungern funderar han även på att spela tennis, han berättar även att han gärna är ”involverad på något sätt” inom Formel 1 i framtiden. Vad det innebär får vi se. Men kan det vara en indikation på att han just insett vad han har gjort?


6219 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
1/8/2017 10:03:00 AM


Fler artiklar om Johns RacingLine

Verstappen hade kastat ut TV:n
Johns RacingLine Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.
3/26/2018 7:17:00 PM

Fantastiskt om den kan rädda liv
Johns RacingLine Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...
3/14/2018 7:56:00 PM

Att missa pallen med stil
Johns RacingLine Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?
10/1/2017 2:58:00 PM

Triss i nollor
Johns RacingLine Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...
9/24/2017 2:44:00 PM

Blir inte ersatt trots ryktena - om han själv får bestämma
Johns RacingLine Det är dags för midnattsloppet, eller inte riktigt, nästan i alla fall. Det är nattracet i Singapore som står för dörren, och som vanligt på torsdagen så får några utvalda stackars förare svara på frågorna från pressen.
9/14/2017 8:43:00 PM

För enkelt för silverpilarna
Johns RacingLine Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.
9/3/2017 4:16:00 PM

En värld utan F1
Johns RacingLine Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…
8/7/2017 8:30:00 PM

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
Johns RacingLine Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?
2/5/2017 1:42:00 PM

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
Johns RacingLine Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.
1/15/2017 10:23:00 AM

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Johns RacingLine Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?
1/8/2017 10:03:00 AM

26/03
14/03
01/10
Johns RacingLine
Att missa pallen med stil
14:44
Johns RacingLine
Triss i nollor
16:16
20:30
Johns RacingLine
En värld utan F1