Autosport

SvenskaRaceFans

Att missa pallen med stil
Lyssna Lewis, så här vinner man en tävling.

Att missa pallen med stil

Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?

Ett av de konstigare loppen kanske? Den sista tävlingen i Malaysia bjöd på dramatik och ovanliga resultat längs hela gridden. Ett av de mest anmärkningsvärda är ändå detta sammanträffande: racet efter att Daniil Kvyat får sparken (mer eller mindre), så vinner Max Verstappen. Så var fallet nu i Malaysia, och så var även fallet förra året i Spanien; Verstappen vann tävlingen efter att Kvyat fick lämna Red Bull. Skämt åsido, det finns även seriösa saker att nämna ifrån racet i Malaysia!
 
Just det faktum att Max Verstappen vann innebär ju att Mercedes inte gjorde det. Holländaren som lämnade tonåren bakom sig och fyllde 20 denna helg, vann i övertygande stil. Mercedes var chanslösa mot honom. Och Valtteri Bottas hade ännu sämre fart, finländaren fick med sig en femteplats – bakom Sebastian Vettel som startade sist!
 
Längre ned såg vi även McLaren visa en hyffsad fart, men inte från Fernando Alonso. Istället var det Stoffel Vandoorne som tog teamets bästa placering, en fin sjundeplats:
– För min del kan jag definitivt säga att det var min bästa körning i Formel 1 hittills, berättade Vandoorne enligt gptoday.com
 
Alonsos race blev inte vad han ville och skyllde på att han tidigt fastnade bakom Williams-bilarna:
– Vi har haft bättre dagar, definitivt. Det var synd att Williams-bilarna framför oss i kurva två nuddade varandra, där tappade vi några placeringar. Därefter fastande vi i den ”andra gruppen”, långsammare än vad vi egentligen är, och det gick inte att köra om. Förhoppningsvis är vi starkare i Japan, säger Alonso enligt gptoday.com
 
Ferraris tävling var otroligt blandad. Kanske en av de mest bisarra helgerna på länge? I kvalet fungerade det inte alls på den ena sidan garaget, där Vettel inte fick till någon placering; därav den sista startrutan. På Räikkönens sida gick det desto bättre, och en andra startruta blev resultatet. Men väl dags för race så vände turen: Räikkönen kom inte till start, och Vettel lyckades storma sig upp till en slutlig fjärdeplats, med känn på pallen. Men det mest konstiga var att Vettel lyckades kvadda sin bil – efter målgång. Okej, inte helt på egen hand, han fick lite hjälp av Lance Stroll. På avkylningsvarvet körde de in i varandra, och hjulupphängningen på Vettels vänstra bakdäck knäcktes som en torr kvist. Hjulet for upp och landade på motorkåpan alldeles framför bakvingen.
– Jag var på utsidan och försökte plocka upp gummi, jag tror Lance gjorde samma sak och såg inte mig och då var jag redan där, berättar Vettel enligt Sky Sports.
– Jag körde väldigt långsamt tillbaka till depån, kommenterade Stroll, också enligt Sky Sports.
 
En konstig händelse hur som helst och det är tydligt att det var någon som inte tittade ordentligt. För övrigt är det andra racet i rad som Vettel är inblandad i en krasch i döda vinkeln. Är Vettel helt oskyldig? Gud vet. Men ett tråkigt sätt att avsluta en bra uppkörning. Vettel fick ändå skjuts tillbaka till depån av sin landsman, Wehrlein, på luftintaget på hans Sauber.
 
Jolyon Palmer hade ärligt talat en soptävling, snurr på snurr på snurr. Det är tråkigt men han snurrar sig själv ut ur Formel 1 med en väldig fart, det är en fråga om tid bara. Daniil Kvyat i Toro Rosso fick ju sitta vid sidan av, och ersattes av Pierre Gasly, som gjorde ett bra jobb och lyckades köra hem bilen. Kan tänkas att Toro Rosso ville evaluera honom; tänker man på den stora bilden så kan det vara så att Renault vill få in Carlos Sainz så fort som möjligt, vilket lämnar plats i Toro Rosso. Alltså: Kvyat och Gasly i Toro Rosso och Sainz och Hülkenberg i Renault från och med, ja, så snart som möjligt.
 
För vi som är Ericsson-fans kunde vi inte hurra; placerad sist i racet, bakom Wehrlein. Trist. Men; två Williams i poängen, två Force India likaså och två Red Bull på pallen. En ganska kul utgång trots en halvdan tävling emellanåt!
 


9107 VISNINGAR
JOHN SEMPILL
john@svenskaracefans.com
10/1/2017 2:58:00 PM


Fler artiklar om Johns RacingLine

Verstappen hade kastat ut TV:n
Johns RacingLine Vad säger ni om racet då? Max Verstappen tyckte i alla fall att man skulle stänga av TV:n. Lance Stroll valde istället att kritisera sitt eget team, och livets lag tog ut sin rätt på Lewis Hamilton – britten fick ett och annat att tänka på efter premiären i Australien.
3/26/2018 7:17:00 PM

Fantastiskt om den kan rädda liv
Johns RacingLine Nu är det ju inte långt kvar. Årets första race är faktiskt bara dagar bort och mycket tyder på att det kan bli en mycket trevlig säsong. Försäsongstesterna gav som vanligt en indikation på hur det kan komma att se ut, men det dröjer ändå ett par race in för att se hur det verkligen ligger till...
3/14/2018 7:56:00 PM

Att missa pallen med stil
Johns RacingLine Malaysias sista Grand Prix bjöd på många minnesvärda händelser. Bland annat blev Mercedes ordentligt frånåkta, McLaren var med "i mixen" och Vettel lyckades krascha när tävlingen var slut. Kan man begära mer från en "avskedstävling"?
10/1/2017 2:58:00 PM

Triss i nollor
Johns RacingLine Inga poäng är straff nog för Sebastian Vettel. Innebär resultatet i Singapore en förlorad titel i Formel 1? Kanske, kanske inte...
9/24/2017 2:44:00 PM

Blir inte ersatt trots ryktena - om han själv får bestämma
Johns RacingLine Det är dags för midnattsloppet, eller inte riktigt, nästan i alla fall. Det är nattracet i Singapore som står för dörren, och som vanligt på torsdagen så får några utvalda stackars förare svara på frågorna från pressen.
9/14/2017 8:43:00 PM

För enkelt för silverpilarna
Johns RacingLine Inget kunde stoppa Mercedes ifrån att knipa en dubbelseger i Ferrariland. Ferrari, som jämt har något extra att ge i Italien, hade istället första parkett i Mercedes segeruppvisning. Etta-tvåa med Lewis Hamilton längst fram blev resultatet.
9/3/2017 4:16:00 PM

En värld utan F1
Johns RacingLine Stora tillverkare börjar snegla åt andra kategorier medan Robert Kubica tar F1-världen med storm. Har motorsporten växtvärk? Det kan ni vara säkra på…
8/7/2017 8:30:00 PM

Gjorde Vettel fel? Vad gjorde då Alonso?
Johns RacingLine Det är lätt att vara högljudd och säga saker som inte har någon verklighetsförankring. Ferrari verkar heller inte ha bråttom att hinna med tåget, om de ens har som avsikt att hoppa på. Men vore det ändå inte kul att se Lewis Hamilton i en röd overall?
2/5/2017 1:42:00 PM

Upprepningar är hans specialitet medan Haryanto skrattar bäst
Johns RacingLine Bara för att man är högst upp betyder det inte att man är bäst - Ferrari styrs av en papegoja. Förutom det så händer det inte allt för mycket, kontrakt går ut och vissa rivs sönder. Esteban Gutierrez får nog nöja sig med eldrivet (inte så illa egentligen) och Manor verkar försvinna.
1/15/2017 10:23:00 AM

De indirekta hyllningarna och dörren tillbaka till F1 på glänt
Johns RacingLine Mer än Formel 1 om man frågar världsmästaren, men ändå kan det finnas en väg tillbaka. Och varför var Nico Rosberg så stark 2016? Vad var det som gjorde att Lewis Hamilton aldrig lyckades få grepp om honom?
1/8/2017 10:03:00 AM

26/03
14/03
01/10
Johns RacingLine
Att missa pallen med stil
14:44
Johns RacingLine
Triss i nollor
16:16
20:30
Johns RacingLine
En värld utan F1