Autosport

SvenskaRaceFans

Rausing - Racing...?

Sex år efter att stallets ägare Peter Sauber köpte tillbaka sitt stall ifrån BMW står det nu klart att han återigen släpper kontrollen över sitt livsverk.

Denna gång är det Longbow Finance S.A. – ett schweiziskt finansbolag – som tar kontrollen över stallet. Affären innebär att 73-åriga Peter Sauber helt lämnar scenen, medan stallchefen Monisha Kaltenborn, som tidigare ägde en tredjedel av teamet, fortsätter i samma operativa roll som tidigare.

En aspekt av affären värd att uppmärksamma är att Sauber härigenom förblir ett privatägt stall i en värld som domineras av fabriksteamen. Men kortsiktigt är det naturligtvis en utomordentligt bra lösning för det ekonomiskt hårt pressade stallet.
Nya ägare innebär nya färska miljarder att plöja ner i verksamheten – något som Sauber är i enormt stort behov av efter de senaste årens allt snabbare kräftgång. För vi måste komma ihåg att även om de idag är längst bak i fältet så är det historiskt sett ett stabilt mittfältsstall vi pratar om.

Det är till de nivåerna de nya ägarna i första hand måste sikta på att återföra stallet.

Samtidigt måste vi vara realistiska. Ett finansbolag existerar för att tjäna pengar på väl genomtänkta investeringar, och inte för att idka välgörenhet. Och de finns gott om exempel i F1-sportens historia på den här typen av ägare som när det väl kom till kritan saknade de finansiella musklerna och/eller tålamodet när de sportsliga och ekonomiska framgångarna uteblev.

Det senaste exemplet är Genii Capital som tills i vintras ägde nuvarande Renault-teamet. När Genii-grundaren Gérard Lopez’ entusiasm för F1-projektet väl hade svalnat fanns det inte mycket av finansmannens betalningsvilja kvar. Effekten av det kan vi fortfarande se på årets underutvecklade Renault-ekipage.

***

En positiv aspekt av Longbow-Sauber-affären är uppgörelsens tajming. Och då tänker jag på EU-kommissionens väntade beslut om F1-sportens ekonomiska fördelningssystem strider emot EU:s konkurrenslagstiftning eller ej.
Kommissionens utslag väntas i slutet av sommaren, men det har redan kommit förhandsindikationer om att utslaget kommer att vara till Saubers och Force Indias fördel. Jag misstänker att de förhandsindikationerna var en förutsättning för att Longbow verkligen skulle vilja genomföra affären. Utan en rejäl omfördelning av sportens intäkter hade det nog varit svårt att övertyga ett finansbolag om affärens rimlighet. Det kan också vara en förklaring till varför affären har dröjt så pass länge som den verkar ha gjort.

***

Sen har vi ju den här numera uttjatade frågan om huruvida det är Tetra Pak som står bakom uppköpet eller ej. Viasat Motors Janne Blomqvist har hänvisat till säkra källor då han med emfas hävdat att det inte stämmer – samtidigt som ryktet om Tetra Paks inblandning har fortsatt att valsa runt i både svensk och utländsk press.

Det fakta som går att gräva fram – den Schweiziska banksekretessen innebär naturligtvis inte att bolagsinformation är sekretessbelagd – tycks i alla fall peka åt ett visst håll.

Longbow Finance S.A. har tidigare hetat Tetral Investment Management S.A. – ett företag vars adress var Avenue du General-Guisan 70, i Schweiziska Pully. Som av en händelse samma adress som Tetra Pak, Tetra Laval och alla deras dotterbolag är registrerade på.
Vidare uppger det Schweiziska handelsregistret att en av Longbows styrelsemedlemmar sedan 2009 är amerikanen Larry Pillard. Samma Larry Pillard som sedan 2003 är Tetra Lavals styrelseordförande. Högsta hönset alltså.

I mina öron låter som ett mirakulöst sammanträffande om det verkligen visar sig saknas en Tetra-koppling.

rausing

Min gissning är att det är personer i familjen Rausing som använder privata medel – som de förvisso har tjänat genom Tetra Laval – till att finansiera uppköpet av Sauber.

Precis som alla andra som äger ett bolag skiljer de mellan bolagets pengar och sin egen ekonomi, vilket betyder att Janne Blomqvist tekniskt sett talar sanning när han skriver att Tetra Pak inte har något alls med affären att göra. För det har de inte.

***

Nu läggdags – och i morgon tidig start ut till Hungaroring!
 
//Gergei Farkas, Budapest


3944 VISNINGAR
GERGEI FARKAS
7/22/2016 10:23:43 AM


Fler artiklar om Gergeis Raceblogg

Felix Rosenqvist kommenterar DTM-framgången
Gergeis Raceblogg
9/24/2016 7:38:21 PM

Felix svarar!
Gergeis Raceblogg Jag är i Budapest för att intervjua Felix Rosenqvist i samband med DTM-helgen på Hungaroring. Vi sågs i eftermiddags, strax före den fria träningen, och som utlovat hade jag med mig ett gäng frågor ifrån er läsare. Här kommer svaren!
9/23/2016 9:35:39 PM

Fråga Felix!
Gergeis Raceblogg Felix Rosenqvist lägger snart en minst sagt intressant och framgångsrik säsong bakom sig, samtidigt som han förbereder sig för Formel E-säsongen som drar igång om knappt tre veckor i Hong Kong.
9/20/2016 11:39:00 AM

F1-trender att hålla ögonen på
Gergeis Raceblogg Med bara timmar kvar till Belgiens GP och F1-säsongens omstart efter sitt sommarlov är det hög tid att slänga ett öga på hur teamens kvalprestanda har utvecklats hittills i år. De är värda att titta på, därför att många av de trender som har etablerats under våren och sommaren kommer att fortsätta prägla sporten under den kommande hösten. Så, nu kör vi: sex trender att se fram emot – eller bäva för – under den kommande F1-hösten.
8/28/2016 11:55:47 AM

Formel E - En blivande svensk paradgren?
Gergeis Raceblogg Låt oss börja med ett erkännande: jag blev inte eld och lågor första gången som jag hörde talas om Formel E.
8/18/2016 2:23:00 PM

Svenskhelg på Hungaroring - Triss i besvikelser
Gergeis Raceblogg Med Marcus Ericsson i F1, Jimmy Eriksson och Gustav Malja i GP2, och Lukas Sundahl och Matte Karlsson i Porsche Supercup var det svenskt på banan mest hela tiden under den gångna helgens övningar på Hungaroring. Med tusentals tillresta svenskar på läktarna var det dessutom upplagt för en riktigt stämningsfull svenskhelg. Var man än vände sig hörde man svenska, på ett sätt som jag inte riktigt kan minnas från mina tiotal tidigare besök på banan. Och visst är det lätt att förstå den svenska till
7/27/2016 4:57:57 PM

Rausing - Racing...?
Gergeis Raceblogg Sex år efter att stallets ägare Peter Sauber köpte tillbaka sitt stall ifrån BMW står det nu klart att han återigen släpper kontrollen över sitt livsverk.
7/22/2016 10:23:43 AM

Maranello - De fegas rike
Gergeis Raceblogg Minns ni Clay Regazzoni? Regazzoni var schweizare och Ronnie Petersons generationskamrat. Hans F1-karriär sträckte sig ganska exakt över 1970-talet, och avslutades med en svår olycka i USA:s GP 1980.
7/9/2016 12:43:39 AM

Hög tid för en Sauber-seger
Gergeis Raceblogg "Är det här en idrott…?" frågade nioåriga dottern när hon kom och satte sig bredvid mig i soffan när jag tittade på kvalet inför Österrikes GP igår.
7/3/2016 2:57:15 AM

Björn och Tom – Le Mans-veteranerna
Gergeis Raceblogg
6/18/2016 7:33:10 PM

21:35
Gergeis Raceblogg
Felix svarar!
11:39
Gergeis Raceblogg
Fråga Felix!
11:55
10:23
Gergeis Raceblogg
Rausing - Racing...?
00:43
Gergeis Raceblogg
Maranello - De fegas rike
02:57
Gergeis Raceblogg
Hög tid för en Sauber-seger
Fråga Felix! 20 september 2016
Gergeis Raceblogg Fråga Felix!
  
3190