Autosport

SvenskaRaceFans

3 bilder (visa alla).

Öppet hus och Porsche på pole

Fredag i Le Mans innebär vilodag inför morgondagens start av långdistansklassikern. Men vilodag är en sanning med en hel del modifikation.

För teamen innebär fredagen en sista möjlighet att förbereda bilarna inför loppet. Det betyder att de allra flesta av dem arbetar långt in på fredagskvällen.

För förarnas del är fredagens höjdpunkt den klassiska förarparaden, då besättningarna körs runt de centrala delarna av Le Mans – ackompanjerade av folkets jubel. Det är kanske den del av Le Mans-veckan som engagerar den franska allmänheten mest.

För dem som inte orkar ta sig in till city för förarparaden ger fredagen en fantastisk möjlighet att komma teamen riktigt nära. På banan kör man nämligen öppen pitlane dagen lång, och tiotusentals besökare utnyttjar möjligheten att på riktigt nära håll få se teamen i arbete.

Är man det minsta intresserad av historisk racing så kan man med fördel utnyttja fredagen till ett besök på Le Mans-museet vid banans huvudentré. De har den finaste samling klassiska sportvagnar som i alla fall jag har sett.

Avslutningsvis brukar man inte kunna undvika traditionella "crazy Friday" – fest, fyrverkerier och skränig motorburen ungdom (nåja…) långt in på småtimmarna. Det utlovade ösregnet lär dock lägga en viss sordin på festandet – kan man hoppas. 

Gårdagens två avslutande kvalpass blev annars något av ett antiklimax.

Ösregnet hindra de allra flesta ifrån att förbättra sina tider ifrån onsdagskvällens första kvalpass.

Sammantaget innebär det att vi inför morgondagens race har två Porschar i första startled, strax före de bägge Toyota-ekipagen, och de två Audi-bilarna i det tredje startledet.

Det är definitivt en startordning som öppnar upp för en intressant inledning på morgondagens lopp. Även om kvaltider inte betyder särskilt mycket inför ett 24-timmarslopp.

I Le Mans-sammanhang ska man ju aldrig avskriva de senaste decenniernas suveräner Audi, men Porsche får ändå anses vara storfavoriter till segern. Tråkigt dock att fjolårssegraren Nico Hülkenberg inte har möjlighet att vara på plats och försvara sin fjolårstitel. Han är visst upptagen med något i Azerbajdzjan av alla ställen.

Jag vill dock också höja ett varningens finger för Toyota. Det tysk-japanska teamet har gått som det berömda tåget den här veckan. Utan några som helst tekniska problem eller andra missöden har de pass efter pass varit teamet som fått mest uträttat.

Och även om vi väger in det omväxlande vädret som förutspås så tror jag att Toyota kan ha trumf på hand med Marcus Ericssons gamla stallkamrat Kamui Kobayashi i Toyota nummer 6.

Numera kör Kobayashi Super Formula-mästerskapet hemma i Japan, parallellt med FIA-WEC, och är det något som japanska förare därmed är vana vid är växlande väderförhållande och regn.

Och jag medger gärna att jag är lite partisk här också. Det vore helt enkelt kul om Toyota äntligen fick med sig ett riktigt fint resultat ifrån Le Mans.


2410 VISNINGAR
GERGEI FARKAS, GF1
6/17/2016 5:15:00 PM


Fler artiklar om Gergeis Raceblogg

Felix Rosenqvist kommenterar DTM-framgången
Gergeis Raceblogg
9/24/2016 7:38:21 PM

Felix svarar!
Gergeis Raceblogg Jag är i Budapest för att intervjua Felix Rosenqvist i samband med DTM-helgen på Hungaroring. Vi sågs i eftermiddags, strax före den fria träningen, och som utlovat hade jag med mig ett gäng frågor ifrån er läsare. Här kommer svaren!
9/23/2016 9:35:39 PM

Fråga Felix!
Gergeis Raceblogg Felix Rosenqvist lägger snart en minst sagt intressant och framgångsrik säsong bakom sig, samtidigt som han förbereder sig för Formel E-säsongen som drar igång om knappt tre veckor i Hong Kong.
9/20/2016 11:39:00 AM

F1-trender att hålla ögonen på
Gergeis Raceblogg Med bara timmar kvar till Belgiens GP och F1-säsongens omstart efter sitt sommarlov är det hög tid att slänga ett öga på hur teamens kvalprestanda har utvecklats hittills i år. De är värda att titta på, därför att många av de trender som har etablerats under våren och sommaren kommer att fortsätta prägla sporten under den kommande hösten. Så, nu kör vi: sex trender att se fram emot – eller bäva för – under den kommande F1-hösten.
8/28/2016 11:55:47 AM

Formel E - En blivande svensk paradgren?
Gergeis Raceblogg Låt oss börja med ett erkännande: jag blev inte eld och lågor första gången som jag hörde talas om Formel E.
8/18/2016 2:23:00 PM

Svenskhelg på Hungaroring - Triss i besvikelser
Gergeis Raceblogg Med Marcus Ericsson i F1, Jimmy Eriksson och Gustav Malja i GP2, och Lukas Sundahl och Matte Karlsson i Porsche Supercup var det svenskt på banan mest hela tiden under den gångna helgens övningar på Hungaroring. Med tusentals tillresta svenskar på läktarna var det dessutom upplagt för en riktigt stämningsfull svenskhelg. Var man än vände sig hörde man svenska, på ett sätt som jag inte riktigt kan minnas från mina tiotal tidigare besök på banan. Och visst är det lätt att förstå den svenska till
7/27/2016 4:57:57 PM

Rausing - Racing...?
Gergeis Raceblogg Sex år efter att stallets ägare Peter Sauber köpte tillbaka sitt stall ifrån BMW står det nu klart att han återigen släpper kontrollen över sitt livsverk.
7/22/2016 10:23:43 AM

Maranello - De fegas rike
Gergeis Raceblogg Minns ni Clay Regazzoni? Regazzoni var schweizare och Ronnie Petersons generationskamrat. Hans F1-karriär sträckte sig ganska exakt över 1970-talet, och avslutades med en svår olycka i USA:s GP 1980.
7/9/2016 12:43:39 AM

Hög tid för en Sauber-seger
Gergeis Raceblogg "Är det här en idrott…?" frågade nioåriga dottern när hon kom och satte sig bredvid mig i soffan när jag tittade på kvalet inför Österrikes GP igår.
7/3/2016 2:57:15 AM

Björn och Tom – Le Mans-veteranerna
Gergeis Raceblogg
6/18/2016 7:33:10 PM

21:35
Gergeis Raceblogg
Felix svarar!
11:39
Gergeis Raceblogg
Fråga Felix!
11:55
10:23
Gergeis Raceblogg
Rausing - Racing...?
00:43
Gergeis Raceblogg
Maranello - De fegas rike
02:57
Gergeis Raceblogg
Hög tid för en Sauber-seger
Fråga Felix! 20 september 2016
Gergeis Raceblogg Fråga Felix!
  
2575