Autosport

SvenskaRaceFans

Monacos GP: Förutsättningarna inför juvelen i kronan

Med kvalet bara timmar bort är det hög tid att ta en titt på förutsättningarna inför Monacos GP i morgon.

11. Manor – Mercedes (Prestanda: 94,9%)

Om vi utgår ifrån teamens kvalprestanda fram t.o.m. Spaniens GP sist så är Manor fortfarande klart sist i fältet. I ren fart har de hittills under säsongen legat 5,1% efter den absoluta täten. Trots fin-fin Mercedes-drivning hänger inte den framförallt aerodynamiskt undermåliga bilen med. Det lär märkas i Monte Carlo. Pascal Wehrlein har visat klass och i genomsnitt kvalat ut Haryanto med en 0,5% - det lär han fortsätta med idag. Åker ut i Q1.

10. Sauber – Ferrari (Prestanda: 95,1%)

Marcus Ericssons Sauber-stall har hittills i genomsnitt legat 4,9% efter täten – en hårsmån före Manor. Det blir intressant att se hur bilen fungerar på Pirellis ultrasofta, som teamet inte har testat tidigare. Teamchefen Monisha Kaltenborn är i Monaco och har bekräftat att stallet aktivt söker en partner. Bör enkelt kunna hålla undan för Manor, och kanske utmana Reanult framför. Ericsson har i genomsnitt kvalat ut Nasr med 0,8% i år. Bara hålla tummarna för att han håller i försprånget. Åker ut i Q1.

9. Renault (Prestanda: 95,9%)

I kvalfart har pånyttfödde Renault-teamet hittills legat tydligt före Sauber och Manor i år, men i racen har Sauber ibland kunnat utmana. Det blir intressant att se hur mycket den senaste motoruppdateringen ger dem i ren fart. Debutanten Jolyon Palmer är ingen nykomling i Monaco – efter ett antal säsonger i GP2 – men jag tippar ändå att Kevin kommer att ligga tydligt före under helgen. I ren fart har dansken hittills i år legat i genomsnitt 0,3% före britten. Kommer förmodligen få svårt mot HAAS' fint balanserade bil i Monte Carlo. Åtminstone Magnussen tar sig till Q2 idag.

8. HAAS – Ferrari (Prestanda: 96,2%)

Årets överraskning, nykomlingarna ifrån USA. Kvalat i snitt 3,8% efter täten i år – vilket är mycket närmare än vad de flesta vågade tro inför säsongen. Anses allmänt ha ett fint chassi och kan kanske förvåna en del i Monaco – speciellt som Gutierrez såg ut att ha vaknat till liv i Spanien sist. Annars har Grosjean legat i snitt 0,2% före mexikanen i år. Båda lär gå till Q2 och åka ut där.

7. McLaren – Honda (Prestanda: 97,1%)

McLaren firar 50 år i F1 den här helgen och önskar inget annat än en framgång på bemärkelsedagen. Och är det någonstans som Honda-motorns relativa tillkortakommanden kan kompenseras av ett finfint chassi så är det här. Har i år i genomsnitt kvalat 2,9% efter täten – vilket betyder att det i princip har halverat avståndet på ett år. Imponerande! Men det krävs mer för att slåss om pallplatser. Alonso har i genomsnitt kvalat ut Button med 0,2%, men britten kan överraska här. Åtminstone en bil till Q3 vore massiv framgång. 

6. Force India – Mercedes (Prestanda: 97,6%)

Force India har inlett säsongen tydligt före McLaren i ren kvalfart, men det är förmodligen bara en tidsfråga innan Ron Dennis' gäng med sina enorma resurser har utvecklat sig förbi dem. 2,4% efter täten i snitt innebär ändå att de aspirerar på två bilar i Q3 – även om det lär bli svår den här helgen. Men både Perez och Hülkenberg kan blixtra till emellanåt, så jag gissar att åtminstone en av dem kniper en plats i Q3.

5. Toro Rosso (Prestanda: 97,8%)

Toro Rosso har alla möjligheter att överraska. De hängde med riktigt fint i torsdags – till stor del tack vare sitt fina chassi. I genomsnitt har de hittills i år kvalat 2,2% efter täten – och är man så nära måste man ha poäng i varje lopp som målsättning. Extra kul att se Kvyat före Sainz i torsdags. Tänk om nedflyttningen ifrån Red Bull har inneburit en verklig nytändning för ryssen!? Jag tror i alla fall inte att det är orealistiskt att förvänta sig att båda tar sig till Q3 och slåss om poäng på söndag.

4. Williams – Mercedes (Prestanda: 98,0%)

Med en genomsnittlig kvalprestanda på 98% i år borde Williams ha Q3 och poäng i sikte, men jag tror att de får det svårt i Monte Carlo. Hög-downforce-banor har varit något av stallets akilleshäl de senaste åren. Massas avåkning i torsdags har inte heller underlättat förberedelserna, och inte heller Bottas såg ut att ha farten på den fria träningen. Jag tror på maximalt en av dem till Q3 i eftermiddag.

3. Red Bull Racing – TAG-Heuer (Prestanda: 98,1%)

På papperet är Red Bull bara en hårsmån före Williams, men i praktiken är luckan större än så. I nuläget i alla fall. Den senaste Renault-uppdateringen ser ut att ha varit guld värd så räkna med att Ricciardo är med och slåss om pole idag. Efter Verstappens chockseger i Barcelona behöver australiensaren snabbt visa sin enorma klass för att återställa balansen i teamet. Båda lätt till Q3 och med och slåss om pallplatserna i racet.

2. Ferrari (Prestanda: 98,9%)

I genomsnitt har italienarna kvalat drygt 1% efter den absoluta täten – men deras trend är tydligt negativ. Jag tror inte att det här är säsongen då Vettel på allvar kommer att kunna utmana Mercedes om herraväldet. Och just i Monaco tror jag att vi kommer att få se Red Bull – med sitt fina chassi – tydligt före Ferrari, både i kvalet och i race.

1. Mercedes (Prestanda: 99,9%)

De senaste årens giganter är naturligtvis storfavoriter även denna helg. Mercedes ÄR den absoluta täten. Speciellt Lewis Hamilton brukar vara farligt vass på Monte Carlos gator. Får han till ett perfekt kvalvarv blir han svårslagen. Och ingen annanstans är pole så viktig som här. Men samtidigt växer hotet bakifrån starkare och starkare för varje racehelg som går. Och just i Monaco tror jag att det starkaste hotet mot Mercedes-dominansen kommer ifrån Red Bull. Skulle Ricciardo ta eftermiddagens pole så kan vad som helst hända i morgondagens race. Hur gärna Mercedes än vill återupprätta sin självbild efter debaclet i Barcelona.


2905 VISNINGAR
GERGEI FARKAS, GF1
5/28/2016 12:21:52 PM


Fler artiklar om Gergeis Raceblogg

Felix Rosenqvist kommenterar DTM-framgången
Gergeis Raceblogg
9/24/2016 7:38:21 PM

Felix svarar!
Gergeis Raceblogg Jag är i Budapest för att intervjua Felix Rosenqvist i samband med DTM-helgen på Hungaroring. Vi sågs i eftermiddags, strax före den fria träningen, och som utlovat hade jag med mig ett gäng frågor ifrån er läsare. Här kommer svaren!
9/23/2016 9:35:39 PM

Fråga Felix!
Gergeis Raceblogg Felix Rosenqvist lägger snart en minst sagt intressant och framgångsrik säsong bakom sig, samtidigt som han förbereder sig för Formel E-säsongen som drar igång om knappt tre veckor i Hong Kong.
9/20/2016 11:39:00 AM

F1-trender att hålla ögonen på
Gergeis Raceblogg Med bara timmar kvar till Belgiens GP och F1-säsongens omstart efter sitt sommarlov är det hög tid att slänga ett öga på hur teamens kvalprestanda har utvecklats hittills i år. De är värda att titta på, därför att många av de trender som har etablerats under våren och sommaren kommer att fortsätta prägla sporten under den kommande hösten. Så, nu kör vi: sex trender att se fram emot – eller bäva för – under den kommande F1-hösten.
8/28/2016 11:55:47 AM

Formel E - En blivande svensk paradgren?
Gergeis Raceblogg Låt oss börja med ett erkännande: jag blev inte eld och lågor första gången som jag hörde talas om Formel E.
8/18/2016 2:23:00 PM

Svenskhelg på Hungaroring - Triss i besvikelser
Gergeis Raceblogg Med Marcus Ericsson i F1, Jimmy Eriksson och Gustav Malja i GP2, och Lukas Sundahl och Matte Karlsson i Porsche Supercup var det svenskt på banan mest hela tiden under den gångna helgens övningar på Hungaroring. Med tusentals tillresta svenskar på läktarna var det dessutom upplagt för en riktigt stämningsfull svenskhelg. Var man än vände sig hörde man svenska, på ett sätt som jag inte riktigt kan minnas från mina tiotal tidigare besök på banan. Och visst är det lätt att förstå den svenska till
7/27/2016 4:57:57 PM

Rausing - Racing...?
Gergeis Raceblogg Sex år efter att stallets ägare Peter Sauber köpte tillbaka sitt stall ifrån BMW står det nu klart att han återigen släpper kontrollen över sitt livsverk.
7/22/2016 10:23:43 AM

Maranello - De fegas rike
Gergeis Raceblogg Minns ni Clay Regazzoni? Regazzoni var schweizare och Ronnie Petersons generationskamrat. Hans F1-karriär sträckte sig ganska exakt över 1970-talet, och avslutades med en svår olycka i USA:s GP 1980.
7/9/2016 12:43:39 AM

Hög tid för en Sauber-seger
Gergeis Raceblogg "Är det här en idrott…?" frågade nioåriga dottern när hon kom och satte sig bredvid mig i soffan när jag tittade på kvalet inför Österrikes GP igår.
7/3/2016 2:57:15 AM

Björn och Tom – Le Mans-veteranerna
Gergeis Raceblogg
6/18/2016 7:33:10 PM

21:35
Gergeis Raceblogg
Felix svarar!
11:39
Gergeis Raceblogg
Fråga Felix!
11:55
10:23
Gergeis Raceblogg
Rausing - Racing...?
00:43
Gergeis Raceblogg
Maranello - De fegas rike
02:57
Gergeis Raceblogg
Hög tid för en Sauber-seger
Fråga Felix! 20 september 2016
Gergeis Raceblogg Fråga Felix!
  
3193