Autosport

SvenskaRaceFans

Maranello - De fegas rike

Minns ni Clay Regazzoni? Regazzoni var schweizare och Ronnie Petersons generationskamrat. Hans F1-karriär sträckte sig ganska exakt över 1970-talet, och avslutades med en svår olycka i USA:s GP 1980.

Regazzoni förlamades i olyckan, men slutade inte tävla för det. Han körde både Paris – Dakar-rallyt och Sebring 12-timmars innan han 2006 omkom i en vägtrafikolycka.

Jag kom att tänka på Clay idag när Ferrari bekräftade att Kimi Räikkönen stannar med stallet 2017.

När Clay Regazzoni F1-debuterade 1970 blev han nämligen Ferraris sista F1-debutant. Sedan dess har det anrika stallat inte låtit en enda debutant komma ens i närheten av sina bilar.

Inte. En. Enda. Debutant.

För att hårddra det kan man säga att Ferrari under se senaste 4-5 decennierna har gjort noll och ingenting för sportens återväxt på förarsidan.

Istället har de haft som strategi att låta andra team ta riskerna med och göra de kostsamma investeringarna i unga förare, för att sedan plocka dessa på höjden av deras karriärer.

Själva lyckades de inte ens sätta jättetalangen Jules Bianchi en Ferrari innan det var för sent. Och det trots att fransmannen hade fostras i Ferraris egen plantskola.

Beslutet att inför 2017 välja att behålla Kimi Räikkönen ska alltså ses i skenet av detta.

Det är ett enormt fegt val, men något som ligger helt i linje med Ferraris långa historia av fega förarval.

Jag vet att Räikkönen har ett starkt stöd bland många, men hur man än vrider och vänder på det så har han se dan återkomsten till Ferrari underpresterat gentemot både Fernando Alonso och Sebastian Vettel.

Hur man i ett sånt läge resonerar för att välja Kimi istället för en av de yngre, hungrigare och mer spännande alternativen som finns i fältet övergår fullständigt mitt förstånd. Speciellt med tanke på att Perez, Hülkenberg, Grosjean eller Ricciardo förmodligen hade kostat en bråkdel gentemot vad den enstaviga finnen får i årslön.

Det finns två möjliga förklaringar, men ingen av dem är vattentät.

Även om beslutet att behålla Räikkönen kom från allra högsta Fiat-chefen Sergio Marchionne, så kan beslutet vara påverkat av Sebastian Vettels önskemål.

Vettel och Kimi är goda vänner och jobbar uppenbarligen väl ihop. Vettel – stallets tydliga stjärna – har därför all anledning att bibehålla den trygga balansen efter de turbulenta Red Bull-åren med först Mark Webber och sedan Daniel Ricciardo som stallkamrat.

För det andra antar jag att Kimis erfarenhet ses som en styrka inför 2017 då det helt nya tekniska reglementet kommer att börja gälla. I utvecklingsarbetet med en helt ny bil kan förarens erfarenhet vara guld värd.

Minns bara hur starkt Fernando Alonso pressade på för att McLaren skulle behålla Jenson Button istället för den oerfarna Kevin Magnussen inför 2015.

Problemet är bara att Kimi Räikkönen inte är en särskilt flexibel förare. 2014 – när han inte trivdes med Ferrarin – var han inte ens i närheten av sin dåvarande stallkamrat Alonso.

Dessutom hatar finnen att testa och enligt ryktet är hans återkoppling till sina ingenjörer i paritet med sin övriga personlighet: enstavig.

Kimi och Seb - BFF?
Kimi och Seb – BFF?

P.S. Tidigare i år skrev jag en längre text om detta. Läs gärna även den:

http://www.svenskaracefans.com/GergeisRaceblogg/Ferrari-Fegast-i-F1-2946.aspx


2652 VISNINGAR
GERGEI FARKAS, GF1
7/9/2016 12:43:39 AM


Fler artiklar om Gergeis Raceblogg

Felix Rosenqvist kommenterar DTM-framgången
Gergeis Raceblogg
9/24/2016 7:38:21 PM

Felix svarar!
Gergeis Raceblogg Jag är i Budapest för att intervjua Felix Rosenqvist i samband med DTM-helgen på Hungaroring. Vi sågs i eftermiddags, strax före den fria träningen, och som utlovat hade jag med mig ett gäng frågor ifrån er läsare. Här kommer svaren!
9/23/2016 9:35:39 PM

Fråga Felix!
Gergeis Raceblogg Felix Rosenqvist lägger snart en minst sagt intressant och framgångsrik säsong bakom sig, samtidigt som han förbereder sig för Formel E-säsongen som drar igång om knappt tre veckor i Hong Kong.
9/20/2016 11:39:00 AM

F1-trender att hålla ögonen på
Gergeis Raceblogg Med bara timmar kvar till Belgiens GP och F1-säsongens omstart efter sitt sommarlov är det hög tid att slänga ett öga på hur teamens kvalprestanda har utvecklats hittills i år. De är värda att titta på, därför att många av de trender som har etablerats under våren och sommaren kommer att fortsätta prägla sporten under den kommande hösten. Så, nu kör vi: sex trender att se fram emot – eller bäva för – under den kommande F1-hösten.
8/28/2016 11:55:47 AM

Formel E - En blivande svensk paradgren?
Gergeis Raceblogg Låt oss börja med ett erkännande: jag blev inte eld och lågor första gången som jag hörde talas om Formel E.
8/18/2016 2:23:00 PM

Svenskhelg på Hungaroring - Triss i besvikelser
Gergeis Raceblogg Med Marcus Ericsson i F1, Jimmy Eriksson och Gustav Malja i GP2, och Lukas Sundahl och Matte Karlsson i Porsche Supercup var det svenskt på banan mest hela tiden under den gångna helgens övningar på Hungaroring. Med tusentals tillresta svenskar på läktarna var det dessutom upplagt för en riktigt stämningsfull svenskhelg. Var man än vände sig hörde man svenska, på ett sätt som jag inte riktigt kan minnas från mina tiotal tidigare besök på banan. Och visst är det lätt att förstå den svenska till
7/27/2016 4:57:57 PM

Rausing - Racing...?
Gergeis Raceblogg Sex år efter att stallets ägare Peter Sauber köpte tillbaka sitt stall ifrån BMW står det nu klart att han återigen släpper kontrollen över sitt livsverk.
7/22/2016 10:23:43 AM

Maranello - De fegas rike
Gergeis Raceblogg Minns ni Clay Regazzoni? Regazzoni var schweizare och Ronnie Petersons generationskamrat. Hans F1-karriär sträckte sig ganska exakt över 1970-talet, och avslutades med en svår olycka i USA:s GP 1980.
7/9/2016 12:43:39 AM

Hög tid för en Sauber-seger
Gergeis Raceblogg "Är det här en idrott…?" frågade nioåriga dottern när hon kom och satte sig bredvid mig i soffan när jag tittade på kvalet inför Österrikes GP igår.
7/3/2016 2:57:15 AM

Björn och Tom – Le Mans-veteranerna
Gergeis Raceblogg
6/18/2016 7:33:10 PM

21:35
Gergeis Raceblogg
Felix svarar!
11:39
Gergeis Raceblogg
Fråga Felix!
11:55
10:23
Gergeis Raceblogg
Rausing - Racing...?
00:43
Gergeis Raceblogg
Maranello - De fegas rike
02:57
Gergeis Raceblogg
Hög tid för en Sauber-seger
Fråga Felix! 20 september 2016
Gergeis Raceblogg Fråga Felix!
  
2574