Autosport

SvenskaRaceFans

Inför Kanadas GP

Inför Kanadas GP

Den stora frågan inför kvällens F1 i Montreal är om vi måste sätta vårt hopp om en riktigt bra tävling till vädergudarna?

Väderprognosen inför loppet säger regn, och efter Mercedesförarnas dominans på gårdagens kval vore det kanske bäst. Trots att Vettel faktiskt räknade med att utmana om pole så tror jag att han kommer att få svårt att slå Mercedes i race-trim. Både Hamilton och Rosberg hade nog en gnutta kvar i ren fart.

Fast å andra sidan skulle en riktigt bra start ifrån Sebastian Vettels sida kunna eliminera den fördel som Mercedes har av första startled. Minns bara hur effektivt tysken utnyttjade P3 i starten av Ungerns GP i fjol. Och banan i Montreal är ökänd för intressanta startincidenter in i första kurvan.

Kvalet i stort bjöd annars inte på några större överraskningar. Startordningen speglar teamens för säsongen numera väletablerade hackordning.

Ett undantag är dock Kevin Magnussen som blev tagen på sängen av bristfälligt grepp och kraschade sin Renault redan på utvarvet i FP3. Dansken startar loppet från pitlane och i ett reservchassi – vilket borde innebära goda nyheter för Marcus Ericsson.

Magnussen vantrivs nämligen i reservchassiet som han nu tvingas köra så han lär få svårt att rå på svensken framför. Marcus startar som bekant längts bak i fältet – nedflyttad 3 placeringar på grund av bestraffningen efter Monaco – trots en fin insats på kvalet där han återigen satte Nasr på plats.

För övrigt ser jag enormt mycket fram emot att se vad Red Bull-förarna kommer att kunna uträtta – nu när båda för första gången har tillgång till Renaults senaste, starkt uppdaterade drivpaket. En pallplats är absolut inte en omöjlighet, i alla fall om Verstappen lyckas hålla sig i skinnet. Det har hittills under helgen sett lite skakigt ut för holländaren.
***
Avslutningsvis kan jag inte låta bli att kommentera att fotbolls EM har dragit igång – även om det inte är någonting som jag följer med särskilt stort intresse. Internationell toppfotbollen må vara världens största sport – i alla fall sett till antalet åskådare – men den lär knappast ha fått några nya anhängare efter gårdagens gatustrider i Marseille.

Jag har tappat räkningen på hur många stora motortillställningar som jag har besökt under tre decennierna. Men jag har aldrig sett någonting som ens avlägset påminner om den primitiva huligankulturen som tycks vara så symbiotiskt sammanväxt med fotboll.

Bortsett ifrån en del fylleri – Le Mans-natten kan bli rejält blöt för vissa – så är min erfarenhet att det är fullt möjligt att ha tiotusentals britter, tyskar, italienare och fransmän på en och samma racingläktare utan några nämnvärda problem alls.

Att ta reda på vad det beror på skulle säkert kräva en egen sociologisk studie. Men i väntan på den kan vi i alla fall vila i trygg förvissning om att vad som än sker i Kanadas GP ikväll så kommer de hundratusentals åskådarna på Circuit Gilles Villeneuve i Montreal inte försöka slå ihjäl varandra.

Det kanske är en självklarhet. Men så här i fotbolls EM-tider tycker jag att vi racefans ska känna oss stolta över den positiva kultur som generationer av oss har bidragit till att etablera kring vår sport.


2924 VISNINGAR
GERGEI FARKAS, GF1
6/12/2016 12:56:00 PM


Fler artiklar om Gergeis Raceblogg

Felix Rosenqvist kommenterar DTM-framgången
Gergeis Raceblogg
9/24/2016 7:38:21 PM

Felix svarar!
Gergeis Raceblogg Jag är i Budapest för att intervjua Felix Rosenqvist i samband med DTM-helgen på Hungaroring. Vi sågs i eftermiddags, strax före den fria träningen, och som utlovat hade jag med mig ett gäng frågor ifrån er läsare. Här kommer svaren!
9/23/2016 9:35:39 PM

Fråga Felix!
Gergeis Raceblogg Felix Rosenqvist lägger snart en minst sagt intressant och framgångsrik säsong bakom sig, samtidigt som han förbereder sig för Formel E-säsongen som drar igång om knappt tre veckor i Hong Kong.
9/20/2016 11:39:00 AM

F1-trender att hålla ögonen på
Gergeis Raceblogg Med bara timmar kvar till Belgiens GP och F1-säsongens omstart efter sitt sommarlov är det hög tid att slänga ett öga på hur teamens kvalprestanda har utvecklats hittills i år. De är värda att titta på, därför att många av de trender som har etablerats under våren och sommaren kommer att fortsätta prägla sporten under den kommande hösten. Så, nu kör vi: sex trender att se fram emot – eller bäva för – under den kommande F1-hösten.
8/28/2016 11:55:47 AM

Formel E - En blivande svensk paradgren?
Gergeis Raceblogg Låt oss börja med ett erkännande: jag blev inte eld och lågor första gången som jag hörde talas om Formel E.
8/18/2016 2:23:00 PM

Svenskhelg på Hungaroring - Triss i besvikelser
Gergeis Raceblogg Med Marcus Ericsson i F1, Jimmy Eriksson och Gustav Malja i GP2, och Lukas Sundahl och Matte Karlsson i Porsche Supercup var det svenskt på banan mest hela tiden under den gångna helgens övningar på Hungaroring. Med tusentals tillresta svenskar på läktarna var det dessutom upplagt för en riktigt stämningsfull svenskhelg. Var man än vände sig hörde man svenska, på ett sätt som jag inte riktigt kan minnas från mina tiotal tidigare besök på banan. Och visst är det lätt att förstå den svenska till
7/27/2016 4:57:57 PM

Rausing - Racing...?
Gergeis Raceblogg Sex år efter att stallets ägare Peter Sauber köpte tillbaka sitt stall ifrån BMW står det nu klart att han återigen släpper kontrollen över sitt livsverk.
7/22/2016 10:23:43 AM

Maranello - De fegas rike
Gergeis Raceblogg Minns ni Clay Regazzoni? Regazzoni var schweizare och Ronnie Petersons generationskamrat. Hans F1-karriär sträckte sig ganska exakt över 1970-talet, och avslutades med en svår olycka i USA:s GP 1980.
7/9/2016 12:43:39 AM

Hög tid för en Sauber-seger
Gergeis Raceblogg "Är det här en idrott…?" frågade nioåriga dottern när hon kom och satte sig bredvid mig i soffan när jag tittade på kvalet inför Österrikes GP igår.
7/3/2016 2:57:15 AM

Björn och Tom – Le Mans-veteranerna
Gergeis Raceblogg
6/18/2016 7:33:10 PM

21:35
Gergeis Raceblogg
Felix svarar!
11:39
Gergeis Raceblogg
Fråga Felix!
11:55
10:23
Gergeis Raceblogg
Rausing - Racing...?
00:43
Gergeis Raceblogg
Maranello - De fegas rike
02:57
Gergeis Raceblogg
Hög tid för en Sauber-seger
Fråga Felix! 20 september 2016
Gergeis Raceblogg Fråga Felix!
  
3191