Autosport

SvenskaRaceFans

Hög tid för en Sauber-seger
Grym kvalprestation av Hülkenberg.

Hög tid för en Sauber-seger

"Är det här en idrott…?" frågade nioåriga dottern när hon kom och satte sig bredvid mig i soffan när jag tittade på kvalet inför Österrikes GP igår.

Frågan kom efter att jag hade hållit en lång utläggning om att köra racerbil på absolut elitnivå minsann är en av de absolut mest krävande idrotterna som finns.

Man behöver muskelstyrka och kondition som en triathlet. Ens reaktionsförmåga måste vara i klass med en stridspilots. Och ens förståelse för de tekniska system som man har anförtrotts bör helst vara i nivå med en bättre civilingenjörs.

Dessutom ska man kunna köra bil. Riktigt fort.

Och – som om inte det vore nog – bör man helst vara en jäkel på marknadsföring och PR för att över huvud taget kunna ta dig till toppen.

Visst vet jag att det alltid är svårt att jämföra äpplen och päron. Och det ÄR säkert svårt att springa längst, hoppa högst eller att slå hårdast i vilken sport det än må vara.

Men jag vidhåller ändå att den mångsidiga kompentens och begåvning man behöver för att ta sig riktigt långt i racing är något alldeles unikt. Folk som hävdar att det bara rör sig om att "köra bil, runt, runt, runt" vet uppenbarligen inte vad de pratar om.

***

Ytterligare något som gör vår idrott unik är att racing på elitnivå är en sådan imponerande stark kombination av individuella och kollektiva prestationer. Lag- och enmanssport på en och samma gång.

Ta bara en titt på när Williams-teamet i Baku bytte Felipe Massas fyra däck på under 2 sekunder för att förstå vad jag menar.

***

Men visst kan det vara bra att inte bli alltför självgod utan faktiskt jämföra racingen med andra sporter emellanåt. Inte minst så här i fotbolls EM-tider. För visst finns det områden där racingen har en del att lära.

T.ex. när det kommer till betydelsen av oförutsägbarhet.

Och då tänker jag inte på det stora antalet avgörande fotbollsmatcher som avgörs på straffar. Det känns som ett godtyckligt ofog.

Racingmotsvarigheten vore väl att avgöra GP-lopp med hjälp av punktering.

Nej, jag menar snarare oförutsägbarheten i det faktum att lag ifrån små länder som Wales och Island faktiskt ständigt har en rimlig chans att gå ut på plan och faktiskt slå ut högt rankade världslag som England och Belgien.

Det är något som definitivt saknas i nästan all racing på toppnivå.

Och det är synd, därför att i den sortens David-mot-Goliat-resultat ryms så oerhört mycket av idrottens mest laddade dramatik. Den dramatik som gör idrotten till idrott. Den dramatik varur legender föds.

För innerst inne tror jag att alla gillar att se en underdog – mot alla odds – tvåla till den på papperet starkare motståndaren.

Och det erkänner jag gärna är något som jag saknar i F1: chansen att emellanåt få se Manor eller Sauber slå alla de välbärgade fabriksstallen.

Som sporten är upplagd idag är det per definition en omöjlighet. Om det inte vore det så vore det hög tid för en Sauber-seger. Så under tiden tänker jag hålla tummarna för att Nico Hülkenberg uträttar något storartat ifrån sin andra startruta i eftermiddag.

Och att Wehrlein förvaltar sin fina kvalposition till en efterlängtad poängplats för Manor.

Det är nog det närmaste den isländska bragden i Fotbolls EM ett ministall i F1 kommer just nu.


3159 VISNINGAR
GERGEI FARKAS, GF1
7/3/2016 2:57:15 AM


Fler artiklar om Gergeis Raceblogg

Felix Rosenqvist kommenterar DTM-framgången
Gergeis Raceblogg
9/24/2016 7:38:21 PM

Felix svarar!
Gergeis Raceblogg Jag är i Budapest för att intervjua Felix Rosenqvist i samband med DTM-helgen på Hungaroring. Vi sågs i eftermiddags, strax före den fria träningen, och som utlovat hade jag med mig ett gäng frågor ifrån er läsare. Här kommer svaren!
9/23/2016 9:35:39 PM

Fråga Felix!
Gergeis Raceblogg Felix Rosenqvist lägger snart en minst sagt intressant och framgångsrik säsong bakom sig, samtidigt som han förbereder sig för Formel E-säsongen som drar igång om knappt tre veckor i Hong Kong.
9/20/2016 11:39:00 AM

F1-trender att hålla ögonen på
Gergeis Raceblogg Med bara timmar kvar till Belgiens GP och F1-säsongens omstart efter sitt sommarlov är det hög tid att slänga ett öga på hur teamens kvalprestanda har utvecklats hittills i år. De är värda att titta på, därför att många av de trender som har etablerats under våren och sommaren kommer att fortsätta prägla sporten under den kommande hösten. Så, nu kör vi: sex trender att se fram emot – eller bäva för – under den kommande F1-hösten.
8/28/2016 11:55:47 AM

Formel E - En blivande svensk paradgren?
Gergeis Raceblogg Låt oss börja med ett erkännande: jag blev inte eld och lågor första gången som jag hörde talas om Formel E.
8/18/2016 2:23:00 PM

Svenskhelg på Hungaroring - Triss i besvikelser
Gergeis Raceblogg Med Marcus Ericsson i F1, Jimmy Eriksson och Gustav Malja i GP2, och Lukas Sundahl och Matte Karlsson i Porsche Supercup var det svenskt på banan mest hela tiden under den gångna helgens övningar på Hungaroring. Med tusentals tillresta svenskar på läktarna var det dessutom upplagt för en riktigt stämningsfull svenskhelg. Var man än vände sig hörde man svenska, på ett sätt som jag inte riktigt kan minnas från mina tiotal tidigare besök på banan. Och visst är det lätt att förstå den svenska till
7/27/2016 4:57:57 PM

Rausing - Racing...?
Gergeis Raceblogg Sex år efter att stallets ägare Peter Sauber köpte tillbaka sitt stall ifrån BMW står det nu klart att han återigen släpper kontrollen över sitt livsverk.
7/22/2016 10:23:43 AM

Maranello - De fegas rike
Gergeis Raceblogg Minns ni Clay Regazzoni? Regazzoni var schweizare och Ronnie Petersons generationskamrat. Hans F1-karriär sträckte sig ganska exakt över 1970-talet, och avslutades med en svår olycka i USA:s GP 1980.
7/9/2016 12:43:39 AM

Hög tid för en Sauber-seger
Gergeis Raceblogg "Är det här en idrott…?" frågade nioåriga dottern när hon kom och satte sig bredvid mig i soffan när jag tittade på kvalet inför Österrikes GP igår.
7/3/2016 2:57:15 AM

Björn och Tom – Le Mans-veteranerna
Gergeis Raceblogg
6/18/2016 7:33:10 PM

21:35
Gergeis Raceblogg
Felix svarar!
11:39
Gergeis Raceblogg
Fråga Felix!
11:55
10:23
Gergeis Raceblogg
Rausing - Racing...?
00:43
Gergeis Raceblogg
Maranello - De fegas rike
02:57
Gergeis Raceblogg
Hög tid för en Sauber-seger
Fråga Felix! 20 september 2016
Gergeis Raceblogg Fråga Felix!
  
3193