Autosport

SvenskaRaceFans

Björn och Tom – Le Mans-veteranerna

Björn och Tom – Le Mans-veteranernaInget racingfan kan ha undgått att det är någon väldigt speciellt med Le Mans 24-timmars.

Ta bara en sak som att ett helt dygn av racing inte är långt ifrån vad en hel F1-säsong bjuder på.

Eller att den drygt 13 kilometer långa landsvägsbanan med snart 100 år gamla anor är en direkt länk till motorsportens barndom. Det var ju på denna typ av landsvägsbanor som vår sport en gång i tiden föddes.

Kanske inte så konstigt att stora delar av publiken återkommer år efter år – har man väl börjat vallfärda hit är det svårt att sluta.

Den franska delen av publiken är till stora delar mer eller mindre äldre herrar och damer som vuxit här i regionen Pays de la Loire och sedan barnsben haft det världsberömda loppet som en självklar årlig höjdpunkt.

Själv gör jag min fjärde resa – vilket inte är något att skryta med i sammanhanget.

Björn Widen däremot är en riktig Le Mans-veteran. I år är han tillbaka för 31 året i rad. Vännen och resesällskapet Tom är inte långt efter med 28 Le Mans-besök.

Björn är en allätare när det kommer till motorsport – med en stor förkärlek till sportvagnar och historisk racing. Som för så många andra i hans generation började det hela med att han följde Ronnie Peterssons framfart på 70-talet.

Sedan dess har det blivit otaliga racingresor. Allt ifrån F1 i Australien, Malaysia och ett gäng europeiska lopp, men även ett besök på Indy 500 har avverkats genom åren. Numera bor Björn i England, bara en timme ifrån Silverstone, så Englands GP tillhör självklarheterna.

Till Le Mans kom han första gången 1986 – då som nu bilade han ner med kompisar. Den självklara frågan är vad som får någon att vilja upprepa resan 31 gånger i rad? 

"Det är årets höjdpunkt, helt enkelt" säger Björn.

"Och egentligen svårt att peka på en enda sak. Det är hela paketet med bra racing, fest och en massa riktigt trevliga människor."

Med så många år på plats måste minnena vara många – finns det några favoriter?

"Ja, absolut. Svensksegrarna 1989 och 1997. Och den där gången min ryggsäck stals men hittades av en engelsman som tog med den hem till England och letade reda på mig för att lämna tillbaka den. Han blev en vän för livet."

Har du några "Le Mans-måsten" som återkommer varje år?

"Kanske inte några måsten, men vi brukar alltid besöka området kring Maison Blanche och Ford-chikanen – sista kombinationerna före startrakan. Mest för att se bromsskivor glöda i nattmörkret." 

Med 31 besök i ryggen – har du något gott råd till förstagångsbesökaren?

"Ja, att boka i god tid. Intresset är enormt. Själv brukar jag försöka boka allt när biljetterna släpps ett halvår före racet, men det är ändå svårt att få tag på de riktigt bra campingplatserna. Sen måste man lyssna på Radio Le Mans – deras sändningar är guld värda."


3418 VISNINGAR
GERGEI FARKAS, GF1
6/18/2016 7:33:10 PM


Fler artiklar om Gergeis Raceblogg

Felix Rosenqvist kommenterar DTM-framgången
Gergeis Raceblogg
9/24/2016 7:38:21 PM

Felix svarar!
Gergeis Raceblogg Jag är i Budapest för att intervjua Felix Rosenqvist i samband med DTM-helgen på Hungaroring. Vi sågs i eftermiddags, strax före den fria träningen, och som utlovat hade jag med mig ett gäng frågor ifrån er läsare. Här kommer svaren!
9/23/2016 9:35:39 PM

Fråga Felix!
Gergeis Raceblogg Felix Rosenqvist lägger snart en minst sagt intressant och framgångsrik säsong bakom sig, samtidigt som han förbereder sig för Formel E-säsongen som drar igång om knappt tre veckor i Hong Kong.
9/20/2016 11:39:00 AM

F1-trender att hålla ögonen på
Gergeis Raceblogg Med bara timmar kvar till Belgiens GP och F1-säsongens omstart efter sitt sommarlov är det hög tid att slänga ett öga på hur teamens kvalprestanda har utvecklats hittills i år. De är värda att titta på, därför att många av de trender som har etablerats under våren och sommaren kommer att fortsätta prägla sporten under den kommande hösten. Så, nu kör vi: sex trender att se fram emot – eller bäva för – under den kommande F1-hösten.
8/28/2016 11:55:47 AM

Formel E - En blivande svensk paradgren?
Gergeis Raceblogg Låt oss börja med ett erkännande: jag blev inte eld och lågor första gången som jag hörde talas om Formel E.
8/18/2016 2:23:00 PM

Svenskhelg på Hungaroring - Triss i besvikelser
Gergeis Raceblogg Med Marcus Ericsson i F1, Jimmy Eriksson och Gustav Malja i GP2, och Lukas Sundahl och Matte Karlsson i Porsche Supercup var det svenskt på banan mest hela tiden under den gångna helgens övningar på Hungaroring. Med tusentals tillresta svenskar på läktarna var det dessutom upplagt för en riktigt stämningsfull svenskhelg. Var man än vände sig hörde man svenska, på ett sätt som jag inte riktigt kan minnas från mina tiotal tidigare besök på banan. Och visst är det lätt att förstå den svenska till
7/27/2016 4:57:57 PM

Rausing - Racing...?
Gergeis Raceblogg Sex år efter att stallets ägare Peter Sauber köpte tillbaka sitt stall ifrån BMW står det nu klart att han återigen släpper kontrollen över sitt livsverk.
7/22/2016 10:23:43 AM

Maranello - De fegas rike
Gergeis Raceblogg Minns ni Clay Regazzoni? Regazzoni var schweizare och Ronnie Petersons generationskamrat. Hans F1-karriär sträckte sig ganska exakt över 1970-talet, och avslutades med en svår olycka i USA:s GP 1980.
7/9/2016 12:43:39 AM

Hög tid för en Sauber-seger
Gergeis Raceblogg "Är det här en idrott…?" frågade nioåriga dottern när hon kom och satte sig bredvid mig i soffan när jag tittade på kvalet inför Österrikes GP igår.
7/3/2016 2:57:15 AM

Björn och Tom – Le Mans-veteranerna
Gergeis Raceblogg
6/18/2016 7:33:10 PM

21:35
Gergeis Raceblogg
Felix svarar!
11:39
Gergeis Raceblogg
Fråga Felix!
11:55
10:23
Gergeis Raceblogg
Rausing - Racing...?
00:43
Gergeis Raceblogg
Maranello - De fegas rike
02:57
Gergeis Raceblogg
Hög tid för en Sauber-seger
Fråga Felix! 20 september 2016
Gergeis Raceblogg Fråga Felix!
  
3192