Autosport

SvenskaRaceFans

Saubers passivitet hämmade Ericsson

Saubers passivitet hämmade Ericsson

På Circuit of the Americas var Marcus Ericsson återigen med i kampen om VM-poäng men förlorade chansen genom Sauber-stallets passiva strategi. Ericsson gav stallet chansen på VM-poäng medan Sauber sumpade den.

USA:s Grand Prix utspelade sig på Circuit of the Americas (COTA) i Texas som är en fantastisk bana designad av Herman Tilke. Förra året kvalade Marcus Ericsson ut Felipe Nasr men tvingades bryta loppet. För veckor sedan i Japan var Sauber-stallet lång efter täten, trots en positiv deltävling i Malaysia veckan innan.
 
Ericsson var tidsmässigt långt efter Nasr på fredagen, även om det såg bättre ut på den tredje träningen inför kvalifikationen. Många trodde att Sauber skulle få problem med Manor-stallet. Som en blixt från en klar himmel satte Ericsson en monstertid (1:38.040) när Q1 avgjordes och gick utan problem vidare till Q2 men väl där hade Ericsson slut på däck och fick nöja sig med 16:e startposition. Han var fem tiondelar snabbare än stallkompisen Nasr i Q1 och Marcus själv beskrev kvalvarvet som ett av hans bästa i karriären.
 
På söndagen startade Ericsson på mjuka däck, genomförde en bra start, tog en placering och var 15:e man efter första varvet. En kort stund var Ericsson uppe på plats 13 eftersom Valtteri Bottas fått problem och Sergio Perez blivit påkörd av Daniil Kvyat, som snabbt tog tillbaka de förlorade placeringarna, även Grosjean smet förbi Ericsson och därmed var svensken återigen 15:e.
 
Ericssons tempo var lika högt som konkurrenterna Kvyat och Gutierrez under den första delen av loppet, dessutom ökade avståndet till Renaultförarna som låg bakom. Under varv 17 gick Ericsson in i depå och bytte till mediumdäcken. Sauber-stallet kallade in Ericsson försent i depå (har ni hört detta förut?) och tappade därmed placeringar till Renaultförarna på grund av en undercut. Eftersom Ericsson använde mediumdäcken siktade Sauber in sig på en enstopsstrategi och svensken presterade bra tider under omständigheterna, även om konkurrenterna körde på de mjuka däcken. En efter en gick in i depå och Marcus avancerade i fältet, när Verstappen och Räikkönen tvingades bryta tävlingen ökade chansen på VM-poäng.
 
Till slut kunde Ericsson inte hålla emot Kvyat som hade fräschare däck och därmed brast fördämningarna. Svensken var strategimässigt fast med sina mediumdäck. Först körde Magnussen om (som hade nya, supermjuka däck) Ericsson och sedan även stallkompisen, Palmer. Enstopsstrategier fungerar om bilen är tillräckligt bra men det fanns inte denna gång. Sauber borde tagit in Ericsson när de såg tiderna som producerades av Magnussen med de supermjuka däcken. Ericsson hade tappat 20 sekunder vid depåstoppet men tagit in minst lika mycket tid väl ute på banan.
 
Ericsson gjorde ett bra lopp men hämmades av Saubers passivitet under loppen. Det är inte första gången vi ser detta och antagligen inte den sista. Passiviteten har kostat Ericsson minst en VM-poäng denna säsong. Marcus själv var diplomatisk i sina uttalanden efter loppet och menade att han och Sauber hade oflyt och kunde inte prestera bättre. Vi får hoppas att Sauber och Ericsson har bättre förutsättningar för poäng i Mexiko om en vecka.   

Twitter: @andjohsig

3135 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
10/24/2016 4:14:00 PM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fler artiklar om Depåsnack

Marcus Ericssons tuffaste utmaning i karriären
Depåsnack På fredag gör Marcus Ericsson säsongsdebut på Albert Park i Australien. Svensken kommer få sin tuffaste utmaning i karriären i form av Pascal Wehrlein.
3/23/2017 8:45:00 AM

Europeiska lopp i Formel 1 går upp i rök
Depåsnack Tysklands GP är redan borta från kalendern och nu hotas även Storbritanniens GP, vad krävs för att rädda Formel 1:s klassiska lopp?
1/12/2017 5:10:00 PM

Rosbergs pensionering ställer allt på sin spets
Depåsnack Fem dagar efter att ha vunnit sitt första världsmästerskap avslöjade Nico Rosberg att han pensionerar sig från Formel 1. Nu är den stora frågan, vem kör för Mercedes nästa år?
12/3/2016 5:00:00 PM

Ericssons utvecklande år
Depåsnack När säsongen är till ända kan man sammanfatta det för Marcus Ericssons del som ett år av framsteg. Han slog sin stallkompis regelbundet och dominerade i stallet. Ändå var det inte han som tog Saubers VM-poäng 2016.
12/1/2016 5:09:00 PM

Därför tar Rosberg hem segern på söndag
Depåsnack På söndag har Nico Rosberg sin näst sista matchboll i kampen om förarmästerskapet i Formel 1. Vinner Rosberg är han klar mästare. Till sin fördel har han sitt poängföresprång gentemot Lewis Hamilton, som aldrig vunnit i Brasilien.
11/10/2016 4:42:00 PM

Dags att återinföra grusfållan?
Depåsnack Debatten kring bangränser (track limits) tog ny fart efter Mexikos GP där Lewis Hamilton och Max Verstappen bromsade försent och skippade kurvkombinationen ett - och två. Två förare och två olika bedömningar.
11/7/2016 10:09:00 AM

Pappa betalar, eller?
Depåsnack Lance Stroll och Valtteri Bottas, där har ni Williams förare säsongen 2017. Bottas förlängde sitt kontrakt med stallet medan Stroll gör sin debut i Formel 1. Lance Stroll, son till multimiljardären Lawrence Stroll, innebär detta att ”pappa betalar”?
11/4/2016 2:26:00 PM

Säsongsbästa av Ericsson
Depåsnack Marcus Ericsson producerade säsongens bästa prestation under Mexikos GP på Autódromo Hermanos Rodríguez när han slutade elva, en ynka position från VM-poäng. Trots att Ericsson blev påkörd i starten lyckades svensken köra upp sig igenom fältet.
10/31/2016 8:46:00 PM

En av Hermann Tilkes skapelser, på gott och ont
Depåsnack I helgen avgörs Mexikos GP i Formel 1 på Autodrómo Hermanos Rodríguez. Banan är en klassiker som ifjol återkom till kalendern efter 22 år uppehåll. Banan har renoverats och modifierats av Hermann Tilke, som förändrat och restaurerat andra banor, på gott och ont.
10/27/2016 4:58:00 PM

Saubers passivitet hämmade Ericsson
Depåsnack På Circuit of the Americas var Marcus Ericsson återigen med i kampen om VM-poäng men förlorade chansen genom Sauber-stallets passiva strategi. Ericsson gav stallet chansen på VM-poäng medan Sauber sumpade den.
10/24/2016 4:14:00 PM

Så förändras Formel 1 2018 - del 2 4 januari 2018
Så förändras Formel 1 2018 - del 2
36
     
54772
Så förändras Formel 1 2018 - del 1 3 januari 2018
Formel 1 Så förändras Formel 1 2018 - del 1
9
     
7941
Tre Ferraribilar på Monza? 20 december 2017
Formel 1 Tre Ferraribilar på Monza?
11
     
12711