Autosport

SvenskaRaceFans

Säsongsbästa av Ericsson

Säsongsbästa av Ericsson

Marcus Ericsson producerade säsongens bästa prestation under Mexikos GP på Autódromo Hermanos Rodríguez när han slutade elva, en ynka position från VM-poäng. Trots att Ericsson blev påkörd i starten lyckades svensken köra upp sig igenom fältet.

Efter en intressant deltävling i Formel 1 på Circuit of Americas förra helgen var det återigen dags för en deltävling på andra sidan Atlanten, denna gång i Mexiko City.
 
Redan på den första träningen såg Ericsson ut att vara på hugget, samtidigt som det producerades varvtider som i princip lika snabba som förra årets. På den tredje träningen var det intressant att notera däckens temperatur, som var för låg. Förarnas behövde ett extra uppvärmningsvarv innan de satte sina snabbaste varvtider och detta gällde även senare under kvalet. Förhoppningarna fanns att Ericsson skulle ta sig till Q2 eftersom han var 16:e man under den tredje träningen. Under hans första försökt producerade han 1:21,690 och var 17:e man. Ytterligare ett supersoft sattes på och Ericsson begav sig ut på banan igen. Då producerade han 1:21,062 och tog sig för andra helgen i rad enkelt vidare till Q2
 
I Q2 gjorde han först ett kvalförsök på ett begagnat set supersoft och var 16:e, för att sedan använda sig av ett nytt set supersoft och då lyckades han ta sig upp en placering med 1:21,536. Samtidigt var det synd att Sauber inte tog ut Ericsson lite tidigare, därmed få ett ytterligare uppvärmningsvarv och möjligtvis ett snabbare varv. Dock skall det tilläggas att Ericsson producerade sin snabbaste tid i Q1 utan ett extra uppvärmningsvarv. Ericsson själv var nöjd med sin prestation och var optimistisk inför söndagens lopp.
 
Ericsson startade på de mjuka däcken och möjliggjorde därmed en enstoppare. Under fredagens träning såg det ut som att däcken knappt bröts ned. För en gång skull kom Ericsson dåligt från linjen och var jämsides med Gutierrez och Wehrlein som startade bakom svensken. De kom jämsides in ett och två, det fanns ingen plats och kontakten mellan Wehrlein, Gutierrez och Ericsson var ett faktum. Ericsson blev avpetad av Wehrlein och hamnade sist i fältet, medan Wehrlein tvingades bryta tävlingen med en trasig hjulupphängning. Ericssons tävling kunde varit över men hade tur att bilens skador inte var större och kunde fortsätta tävlingen.
 
Tur i oturen kallades en virtuell säkerhetsbil ut efter kraschen. Fältet var tvunget att köra med reducerad fart och kort därefter kallades den riktiga säkerhetsbilen ut. Ericsson gick in i depå, stallet inspekterade bilens skador och bytte därefter till mediumdäck på Ericssons bil. svensken hann precis i kapp resten av fältet när säkerhetsbilen gick in i depå och loppet återupptogs.
 
Ericsson tog sig snabbt förbi Palmer för att sedan fastna bakom Grosjean och Occon när loppet fortsatte men blev av med sina konkurrenter när de gick in i depå för att även dem skulle ta på mediumdäcken. När stora delar av fältet gått in i depå för att byta till mediumdäcken var Ericsson på plats 12, bakom stallkompisen Nasr och tog stadigt in tid på brasilianaren. När han var i Nasrs växellåda släpptes han förbi av stallkompisen och Ericsson kunde koncentrera sig på sin egen fart och ta hand om däcken. Många var oroliga att däcken inte skulle hålla loppet ut och därmed tvingas till ett extra depåstopp. Marcus producerade jämna och konkurrenskraftiga varvtider, bättre än resten av fältet bakom honom och det är ovanligt med den bilen Sauber just nu har. Intressant var att se däckens hållbarhet, som blev bättre och bättre. Marcus satte sitt snabbaste varv på det 65 varvet. Detta påvisar däckens slitage.
 
Till slut blev Ericsson 11a och den placeringen ska han vara stolt över. Han kunde inte göra ett bättre resultat med det resurser han förfogar över, hans bästa prestation för säsongen, kanske den bästa prestationen han någonsin gjort, det anser Ericsson själv i alla fall. Som han presterade i Mexiko förtjänade Ericsson en VM-poäng. Huruvida Sauber har gjort framsteg eller ej är svårt att säga då Mexiko har en relativt nylagd asfalt som är mild mot däcken, precis som i Malaysia där Ericsson även presterade riktigt bra och var med och fightades om VM-poäng.
 
Nästa deltävling avgörs om två veckor i Brasilien på Autódromo José Carlos Pace (Interlagos) där Marcus Ericsson förra året hade en mindre bra tävling och slutade på 18 plats. 

Twitter: @andjohsig

2991 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
10/31/2016 8:46:00 PM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fler artiklar om Depåsnack

Marcus Ericssons tuffaste utmaning i karriären
Depåsnack På fredag gör Marcus Ericsson säsongsdebut på Albert Park i Australien. Svensken kommer få sin tuffaste utmaning i karriären i form av Pascal Wehrlein.
3/23/2017 8:45:00 AM

Europeiska lopp i Formel 1 går upp i rök
Depåsnack Tysklands GP är redan borta från kalendern och nu hotas även Storbritanniens GP, vad krävs för att rädda Formel 1:s klassiska lopp?
1/12/2017 5:10:00 PM

Rosbergs pensionering ställer allt på sin spets
Depåsnack Fem dagar efter att ha vunnit sitt första världsmästerskap avslöjade Nico Rosberg att han pensionerar sig från Formel 1. Nu är den stora frågan, vem kör för Mercedes nästa år?
12/3/2016 5:00:00 PM

Ericssons utvecklande år
Depåsnack När säsongen är till ända kan man sammanfatta det för Marcus Ericssons del som ett år av framsteg. Han slog sin stallkompis regelbundet och dominerade i stallet. Ändå var det inte han som tog Saubers VM-poäng 2016.
12/1/2016 5:09:00 PM

Därför tar Rosberg hem segern på söndag
Depåsnack På söndag har Nico Rosberg sin näst sista matchboll i kampen om förarmästerskapet i Formel 1. Vinner Rosberg är han klar mästare. Till sin fördel har han sitt poängföresprång gentemot Lewis Hamilton, som aldrig vunnit i Brasilien.
11/10/2016 4:42:00 PM

Dags att återinföra grusfållan?
Depåsnack Debatten kring bangränser (track limits) tog ny fart efter Mexikos GP där Lewis Hamilton och Max Verstappen bromsade försent och skippade kurvkombinationen ett - och två. Två förare och två olika bedömningar.
11/7/2016 10:09:00 AM

Pappa betalar, eller?
Depåsnack Lance Stroll och Valtteri Bottas, där har ni Williams förare säsongen 2017. Bottas förlängde sitt kontrakt med stallet medan Stroll gör sin debut i Formel 1. Lance Stroll, son till multimiljardären Lawrence Stroll, innebär detta att ”pappa betalar”?
11/4/2016 2:26:00 PM

Säsongsbästa av Ericsson
Depåsnack Marcus Ericsson producerade säsongens bästa prestation under Mexikos GP på Autódromo Hermanos Rodríguez när han slutade elva, en ynka position från VM-poäng. Trots att Ericsson blev påkörd i starten lyckades svensken köra upp sig igenom fältet.
10/31/2016 8:46:00 PM

En av Hermann Tilkes skapelser, på gott och ont
Depåsnack I helgen avgörs Mexikos GP i Formel 1 på Autodrómo Hermanos Rodríguez. Banan är en klassiker som ifjol återkom till kalendern efter 22 år uppehåll. Banan har renoverats och modifierats av Hermann Tilke, som förändrat och restaurerat andra banor, på gott och ont.
10/27/2016 4:58:00 PM

Saubers passivitet hämmade Ericsson
Depåsnack På Circuit of the Americas var Marcus Ericsson återigen med i kampen om VM-poäng men förlorade chansen genom Sauber-stallets passiva strategi. Ericsson gav stallet chansen på VM-poäng medan Sauber sumpade den.
10/24/2016 4:14:00 PM

Så förändras Formel 1 2018 - del 2 4 januari 2018
Så förändras Formel 1 2018 - del 2
36
     
54527
Så förändras Formel 1 2018 - del 1 3 januari 2018
Formel 1 Så förändras Formel 1 2018 - del 1
9
     
7803
Tre Ferraribilar på Monza? 20 december 2017
Formel 1 Tre Ferraribilar på Monza?
11
     
12569