Autosport

SvenskaRaceFans

Rosbergs pensionering ställer allt på sin spets

Rosbergs pensionering ställer allt på sin spets

Fem dagar efter att ha vunnit sitt första världsmästerskap avslöjade Nico Rosberg att han pensionerar sig från Formel 1. Nu är den stora frågan, vem kör för Mercedes nästa år?


Gårdagens besked från Nico Rosbergs kom som en chock för motorsportvärlden. Efter sju säsonger med Mercedes väljer nu alltså Rosberg att lägga av från Formel 1 och beslutet kom som en blixt från en klar himmel.
 
Rosberg vann årets mästerskap efter stor dramatik i den sista deltävlingen i Abu Dhabi där Rosberg blev tvåa. Hamiltons taktik under loppet var att försöka få konkurrenterna att köra om Rosberg så att han blev fyra eller sämre och därmed få Hamilton som vinnare av mästerskapet men strategin misslyckades, som kritiserades. Efter två år av besvikelser fick Rosberg äntligen sin världsmästartitel och lyckades till slut även slå Lewis Hamilton. Tre år av intensiva bataljer och det kan tänkas att Hamiltons beteende bidrog till att Rosberg inte längre vill vara eller står ut med ytterligare ett år som stallkompis till Hamilton. Hamilton har bland annat anklagat teamet att ge Rosberg orättvisa fördelar inom stallet.
 
En annan bidragande faktor till Rosbergs beslut var antagligen att Nicos dotter föddes i augusti i år och därmed vill han spendera mer tid med sin familj. Nico berättade under sin presskonferens att hans fru varit ett fantastiskt stöd under denna säsong så att han fullt ut kunnat fokusera på racingen.
 
Vem tar platsen hos Mercedes?
 
Efter gårdagens är den självklara frågan:  Vem blir Lewis Hamiltons stallkamrat nästa säsong?
 
Just nu ser det ut som att den naturliga ersättaren är Pascal Wehrlein då han är en del av Mercedes organisation och har inte ett kontrakt med något stall inför nästa säsong. I och med att Mercedes har ordentliga resurser kan det även tänkas att Esteban Occon kör en av silverpilarna nästa år. Detta under förutsättning att Occon lyckas lösa ut sig från sitt nyskrivna kontrakt med Force India.
 
Ett annat scenario vore att någon förare har en option på att ha möjligheten att bryta sitt kontrakt med sitt stall och på så sätt bli ett alternativ för stallet, problemet är att vi inte vet vilka förare som har denna option inskrivna i sina kontrakt. Det vi vet är att Mercedes kan vänta en längre tid för att bestämma sig vem som blir Nico Rosbergs ersättare, att personen är minst 18 år gammal och att denne har en FIA:s superlicens.  
 
Om någon av toppförarna i startfältet skriver kontrakt med Mercedes, vad händer med resten av startfältet? Enligt Niki Lauda har i princip halva startfältet erbjudit sig att köra för Mercedes nästa år. Vi får bara vänta och se, Silly season blev plötsligt återuppväckt, allting ställdes på sin ända i och med Rosbergs tillkännagivande.

Vem tror ni kör för Mercedes nästa säsong? 

Twitter: @andjohsig1 KOMMENTARER      4798 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
12/3/2016 5:00:00 PM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd
Qubic:
Felix Rosenqvist!
Tumme upp 12/3/2016 5:08:52 PM


Fler artiklar om Depåsnack

Marcus Ericssons tuffaste utmaning i karriären
Depåsnack På fredag gör Marcus Ericsson säsongsdebut på Albert Park i Australien. Svensken kommer få sin tuffaste utmaning i karriären i form av Pascal Wehrlein.
3/23/2017 8:45:00 AM

Europeiska lopp i Formel 1 går upp i rök
Depåsnack Tysklands GP är redan borta från kalendern och nu hotas även Storbritanniens GP, vad krävs för att rädda Formel 1:s klassiska lopp?
1/12/2017 5:10:00 PM

Rosbergs pensionering ställer allt på sin spets
Depåsnack Fem dagar efter att ha vunnit sitt första världsmästerskap avslöjade Nico Rosberg att han pensionerar sig från Formel 1. Nu är den stora frågan, vem kör för Mercedes nästa år?
12/3/2016 5:00:00 PM

Ericssons utvecklande år
Depåsnack När säsongen är till ända kan man sammanfatta det för Marcus Ericssons del som ett år av framsteg. Han slog sin stallkompis regelbundet och dominerade i stallet. Ändå var det inte han som tog Saubers VM-poäng 2016.
12/1/2016 5:09:00 PM

Därför tar Rosberg hem segern på söndag
Depåsnack På söndag har Nico Rosberg sin näst sista matchboll i kampen om förarmästerskapet i Formel 1. Vinner Rosberg är han klar mästare. Till sin fördel har han sitt poängföresprång gentemot Lewis Hamilton, som aldrig vunnit i Brasilien.
11/10/2016 4:42:00 PM

Dags att återinföra grusfållan?
Depåsnack Debatten kring bangränser (track limits) tog ny fart efter Mexikos GP där Lewis Hamilton och Max Verstappen bromsade försent och skippade kurvkombinationen ett - och två. Två förare och två olika bedömningar.
11/7/2016 10:09:00 AM

Pappa betalar, eller?
Depåsnack Lance Stroll och Valtteri Bottas, där har ni Williams förare säsongen 2017. Bottas förlängde sitt kontrakt med stallet medan Stroll gör sin debut i Formel 1. Lance Stroll, son till multimiljardären Lawrence Stroll, innebär detta att ”pappa betalar”?
11/4/2016 2:26:00 PM

Säsongsbästa av Ericsson
Depåsnack Marcus Ericsson producerade säsongens bästa prestation under Mexikos GP på Autódromo Hermanos Rodríguez när han slutade elva, en ynka position från VM-poäng. Trots att Ericsson blev påkörd i starten lyckades svensken köra upp sig igenom fältet.
10/31/2016 8:46:00 PM

En av Hermann Tilkes skapelser, på gott och ont
Depåsnack I helgen avgörs Mexikos GP i Formel 1 på Autodrómo Hermanos Rodríguez. Banan är en klassiker som ifjol återkom till kalendern efter 22 år uppehåll. Banan har renoverats och modifierats av Hermann Tilke, som förändrat och restaurerat andra banor, på gott och ont.
10/27/2016 4:58:00 PM

Saubers passivitet hämmade Ericsson
Depåsnack På Circuit of the Americas var Marcus Ericsson återigen med i kampen om VM-poäng men förlorade chansen genom Sauber-stallets passiva strategi. Ericsson gav stallet chansen på VM-poäng medan Sauber sumpade den.
10/24/2016 4:14:00 PM

Så förändras Formel 1 2018 - del 2 4 januari 2018
Så förändras Formel 1 2018 - del 2
36
     
55585
Så förändras Formel 1 2018 - del 1 3 januari 2018
Formel 1 Så förändras Formel 1 2018 - del 1
9
     
8654
Tre Ferraribilar på Monza? 20 december 2017
Formel 1 Tre Ferraribilar på Monza?
11
     
13432