Autosport

SvenskaRaceFans

En av Hermann Tilkes skapelser, på gott och ont

En av Hermann Tilkes skapelser, på gott och ont

I helgen avgörs Mexikos GP i Formel 1 på Autodrómo Hermanos Rodríguez. Banan är en klassiker som ifjol återkom till kalendern efter 22 år uppehåll. Banan har renoverats och modifierats av Hermann Tilke, som förändrat och restaurerat andra banor, på gott och ont.


Efter att Mexikos GP slutade köras på Autodrómo Hermanos Rodríguez på grund av säkerhetsskäl, renoverades banan och depån, dessutom modifierades majoriteten av kurvorna. Detta till trots har den kvar sin karaktär. Tittar man på bandesignen ser den ungefär likadan ut som innan renoveringen, bortsett från den sista kurvan: ovalen/hårnålen. Ovalen såg ut som Parabolican på Monza med lutning och gav banan sitt särmärke. Istället har en basebollarena tillkommit och en snirkel-snorkel sektion ersatt den tidigare tuffa kurvan. Många har kritiserat ban-designern Hermann Tilke för detta. Trots kritiken skapar basebollarenan en stämning som få banor matchar.
 
Förra året vann Nico Rosberg Mexikos GP, helgen efter att Lewis Hamilton säkrat sin tredje världsmästartitel. Nu är rollerna ombytta och Rosberg har övertaget. Även om den regerande världsmästaren Hamilton vann USA:s GP i söndags har Rosberg chansen att säkra förarmästerskapet på söndag. Hamilton behöver dock bli nia eller sämre samtidigt som Rosberg tar sin tionde seger för säsongen. Sannolikheten är liten att scenariot inträffar. Britten har pressen på sig samtidigt som det enda tysken behöver oroa sig över är tillförlitligheten på motorn, en bruten tävling och mästerskapet är återigen vidöppet. Oddsen att någon annan än Hamilton eller Rosberg skulle vinna Mexikos GP är skyhöga, frågan är vem av dem som tar segern. Allt avgörs om Rosbergs konservativa eller Hamiltons mer aggressiva däckstrategi lönar sig.
 
På förhand må Mercedes som vanligt vara favoriter och då får den mexikanska publiken lyfta sin uppmärksamhet mot sina hemmaförare, Sergio Perez och Esteban Gutiérrez. Förra året blev Peres åtta i Mexikos GP, samtidigt som Gutiérrez avslöjade sitt kontrakt med Haas F1 nästkommande säsong.
 
Ett stall som säkerligen vill ha revansch i Mexiko är Ferrari. Sebastian Vettel kraschade ut ur tävlingen på egen hand, Kimi Räikkönen kolliderade med Valtteri Bottas och kunde inte fortsätta på grund av en söndertrasad hjulupphängning. Det var första gången sedan 2006 som båda Ferrariförarna bröt tävlingen.
 
Hermann Tilke är den mest kända arkitekten inom motorsport. På årets Formel 1 kalender finns inte mindre än åtta banor som skapats eller modifierats av Tilke. Därtill finns fyra banor som numera inte finns med på kalendern. Han förändrade Hockenheimrings design vilket han fått kritik för. Kritikerna menar att han ”slaktade” den dåvarande utformningen på banan som uppskattades av förarna, medan hans andra banor blivit kritiserade för att de är ”tråkiga” och ser ut som stora parkeringsplatser. Tilke har dock fått beröm för sina andra banor, exempelvis Sepang i Malaysia, Istanbul Park och även Circiut of the Americas som Formel 1 körde på i söndags.
 
Nico Rosberg var den första vinnaren av Mexikos GP på 22 år, frågan är om han blir tvåfaldig vinnare, på söndag vet vi svaret. 

Twitter: @andjohsig

2728 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
10/27/2016 4:58:00 PM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fler artiklar om Depåsnack

Marcus Ericssons tuffaste utmaning i karriären
Depåsnack På fredag gör Marcus Ericsson säsongsdebut på Albert Park i Australien. Svensken kommer få sin tuffaste utmaning i karriären i form av Pascal Wehrlein.
3/23/2017 8:45:00 AM

Europeiska lopp i Formel 1 går upp i rök
Depåsnack Tysklands GP är redan borta från kalendern och nu hotas även Storbritanniens GP, vad krävs för att rädda Formel 1:s klassiska lopp?
1/12/2017 5:10:00 PM

Rosbergs pensionering ställer allt på sin spets
Depåsnack Fem dagar efter att ha vunnit sitt första världsmästerskap avslöjade Nico Rosberg att han pensionerar sig från Formel 1. Nu är den stora frågan, vem kör för Mercedes nästa år?
12/3/2016 5:00:00 PM

Ericssons utvecklande år
Depåsnack När säsongen är till ända kan man sammanfatta det för Marcus Ericssons del som ett år av framsteg. Han slog sin stallkompis regelbundet och dominerade i stallet. Ändå var det inte han som tog Saubers VM-poäng 2016.
12/1/2016 5:09:00 PM

Därför tar Rosberg hem segern på söndag
Depåsnack På söndag har Nico Rosberg sin näst sista matchboll i kampen om förarmästerskapet i Formel 1. Vinner Rosberg är han klar mästare. Till sin fördel har han sitt poängföresprång gentemot Lewis Hamilton, som aldrig vunnit i Brasilien.
11/10/2016 4:42:00 PM

Dags att återinföra grusfållan?
Depåsnack Debatten kring bangränser (track limits) tog ny fart efter Mexikos GP där Lewis Hamilton och Max Verstappen bromsade försent och skippade kurvkombinationen ett - och två. Två förare och två olika bedömningar.
11/7/2016 10:09:00 AM

Pappa betalar, eller?
Depåsnack Lance Stroll och Valtteri Bottas, där har ni Williams förare säsongen 2017. Bottas förlängde sitt kontrakt med stallet medan Stroll gör sin debut i Formel 1. Lance Stroll, son till multimiljardären Lawrence Stroll, innebär detta att ”pappa betalar”?
11/4/2016 2:26:00 PM

Säsongsbästa av Ericsson
Depåsnack Marcus Ericsson producerade säsongens bästa prestation under Mexikos GP på Autódromo Hermanos Rodríguez när han slutade elva, en ynka position från VM-poäng. Trots att Ericsson blev påkörd i starten lyckades svensken köra upp sig igenom fältet.
10/31/2016 8:46:00 PM

En av Hermann Tilkes skapelser, på gott och ont
Depåsnack I helgen avgörs Mexikos GP i Formel 1 på Autodrómo Hermanos Rodríguez. Banan är en klassiker som ifjol återkom till kalendern efter 22 år uppehåll. Banan har renoverats och modifierats av Hermann Tilke, som förändrat och restaurerat andra banor, på gott och ont.
10/27/2016 4:58:00 PM

Saubers passivitet hämmade Ericsson
Depåsnack På Circuit of the Americas var Marcus Ericsson återigen med i kampen om VM-poäng men förlorade chansen genom Sauber-stallets passiva strategi. Ericsson gav stallet chansen på VM-poäng medan Sauber sumpade den.
10/24/2016 4:14:00 PM

Så förändras Formel 1 2018 - del 2 4 januari 2018
Så förändras Formel 1 2018 - del 2
36
     
54772
Så förändras Formel 1 2018 - del 1 3 januari 2018
Formel 1 Så förändras Formel 1 2018 - del 1
9
     
7941
Tre Ferraribilar på Monza? 20 december 2017
Formel 1 Tre Ferraribilar på Monza?
11
     
12711