Autosport

SvenskaRaceFans

Dags att återinföra grusfållan?

Debatten kring bangränser (track limits) tog ny fart efter Mexikos GP där Lewis Hamilton och Max Verstappen bromsade försent och skippade kurvkombinationen ett - och två. Två förare och två olika bedömningar.


För en vecka sedan avgjordes Mexikos GP där Lewis Hamilton vann och håller därmed liv i kampen om förarmästerskapet ytterligare en deltävling. I starten av loppet bromsade han på sig i första kurvan, körde över gräset och skippade därmed de två första kurvorna. Han behöll sin ledning i loppet och ingen bestraffning delades ut. Enligt tävlingsledningen backade Hamilton av tillräckligt efter att han skippat kurvkombinationen och därmed bestraffades han inte.
 
Med några få varv kvar av loppet uppstod nästa incident som blev omtalad. Max Verstappen och Sebastian Vettel fightades om tredjeplats i loppet när Vettel gjorde ett omkörningsförsök på Verstappen i kurva ett. Precis som Hamilton bromsade Verstappen på sig och skippade därmed kurvkombinationen på samma vis. Verstappen vägra lämna över sin plats till Vettel och skapade i och med det försättningarna för ytterligare en incident mellan Vettel och Daniel Ricciardo som även den blev omdiskuterad. Verstappen bestraffades med fem sekunders pålägg av sin sluttid. På grund av bestraffningen slutade han fyra i loppet.
 
Människor på sociala medier var upprörda över att Verstappen blev bestraffad, att Hamilton inte blev bestraffad, samt inkonsekvensen över domarnas bedömningar. Jag tänker inte debattera huruvida bestraffningarna var rätt eller ej, utan problematisera bangränserna.  
 
Enligt reglementet som det internationella bilsportförbundet skrivit får en förare inte lämna banan om det inte finns en berättigande anledning. Får en förare fördel på grund av detta måste föraren se till att denna fördel utjämnas. Med andra ord, har föraren tjänat på en avåkning, måste denne lämna tillbaka platsen till sin konkurrent, om två förare kämpar om en plats. Definitionen kan tolkas på olika sätt men är ändå enkel.
 
Nu, till det stora problemet, nämligen vad som finns utanför banan. Eftersom att säkerheten numera prioriteras inom motorsport (som är en extremt bra inställning) består avåkningszonerna av asfalt. Idag ser banorna ut som enorma parkeringsplatser. Utifall något går sönder på bilen stannar bilen betydligt snabbare än om det finns gräs eller grus utanför banan.
 
Problemet är att detta kan utnyttjas av föraren och använda en eller två meter extra asfalt för att tjäna någon tiondel på sin varvtid. Är domarna inkonsekventa eller vägrar dela ut bestraffningar skapar detta osäkerhet och frustration hos förarna samt publiken.
 
Ett alternativ vore att återinföra grusfållor i avåkningszonerna. Om en förare åker utanför banan bestraffas föraren, direkt och därmed behöver domarna inte ta ställning huruvida en bestraffning ska delas ut eller inte. Detta måste ställas mot säkerhetsaspekten: vad händer med en bil som åker ut i gruset i hög fart och misslyckas undvika däcksbarriärerna? En variant vore att ha en grusfålla precis bredvid kurvorna och en bit innan räckena ha asfalt, så att bilarna har en chans att stanna innan de kraschar in i däcksbarriärerna.
 
Ett tredje alternativ vore att släppa alla regler kring bangränserna fria. Därmed skulle förarna själva få kämpa om positionerna och enas om en ”gentlemen’s agreement” om vilka regler som gäller eller inte. Frågan är om detta skulle fungera i praktiken

Twitter: @andjohsig

4581 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
11/7/2016 10:09:00 AM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fler artiklar om Depåsnack

Marcus Ericssons tuffaste utmaning i karriären
Depåsnack På fredag gör Marcus Ericsson säsongsdebut på Albert Park i Australien. Svensken kommer få sin tuffaste utmaning i karriären i form av Pascal Wehrlein.
3/23/2017 8:45:00 AM

Europeiska lopp i Formel 1 går upp i rök
Depåsnack Tysklands GP är redan borta från kalendern och nu hotas även Storbritanniens GP, vad krävs för att rädda Formel 1:s klassiska lopp?
1/12/2017 5:10:00 PM

Rosbergs pensionering ställer allt på sin spets
Depåsnack Fem dagar efter att ha vunnit sitt första världsmästerskap avslöjade Nico Rosberg att han pensionerar sig från Formel 1. Nu är den stora frågan, vem kör för Mercedes nästa år?
12/3/2016 5:00:00 PM

Ericssons utvecklande år
Depåsnack När säsongen är till ända kan man sammanfatta det för Marcus Ericssons del som ett år av framsteg. Han slog sin stallkompis regelbundet och dominerade i stallet. Ändå var det inte han som tog Saubers VM-poäng 2016.
12/1/2016 5:09:00 PM

Därför tar Rosberg hem segern på söndag
Depåsnack På söndag har Nico Rosberg sin näst sista matchboll i kampen om förarmästerskapet i Formel 1. Vinner Rosberg är han klar mästare. Till sin fördel har han sitt poängföresprång gentemot Lewis Hamilton, som aldrig vunnit i Brasilien.
11/10/2016 4:42:00 PM

Dags att återinföra grusfållan?
Depåsnack Debatten kring bangränser (track limits) tog ny fart efter Mexikos GP där Lewis Hamilton och Max Verstappen bromsade försent och skippade kurvkombinationen ett - och två. Två förare och två olika bedömningar.
11/7/2016 10:09:00 AM

Pappa betalar, eller?
Depåsnack Lance Stroll och Valtteri Bottas, där har ni Williams förare säsongen 2017. Bottas förlängde sitt kontrakt med stallet medan Stroll gör sin debut i Formel 1. Lance Stroll, son till multimiljardären Lawrence Stroll, innebär detta att ”pappa betalar”?
11/4/2016 2:26:00 PM

Säsongsbästa av Ericsson
Depåsnack Marcus Ericsson producerade säsongens bästa prestation under Mexikos GP på Autódromo Hermanos Rodríguez när han slutade elva, en ynka position från VM-poäng. Trots att Ericsson blev påkörd i starten lyckades svensken köra upp sig igenom fältet.
10/31/2016 8:46:00 PM

En av Hermann Tilkes skapelser, på gott och ont
Depåsnack I helgen avgörs Mexikos GP i Formel 1 på Autodrómo Hermanos Rodríguez. Banan är en klassiker som ifjol återkom till kalendern efter 22 år uppehåll. Banan har renoverats och modifierats av Hermann Tilke, som förändrat och restaurerat andra banor, på gott och ont.
10/27/2016 4:58:00 PM

Saubers passivitet hämmade Ericsson
Depåsnack På Circuit of the Americas var Marcus Ericsson återigen med i kampen om VM-poäng men förlorade chansen genom Sauber-stallets passiva strategi. Ericsson gav stallet chansen på VM-poäng medan Sauber sumpade den.
10/24/2016 4:14:00 PM

Så förändras Formel 1 2018 - del 2 4 januari 2018
Så förändras Formel 1 2018 - del 2
36
     
55585
Så förändras Formel 1 2018 - del 1 3 januari 2018
Formel 1 Så förändras Formel 1 2018 - del 1
9
     
8654
Tre Ferraribilar på Monza? 20 december 2017
Formel 1 Tre Ferraribilar på Monza?
11
     
13432