Autosport

SvenskaRaceFans

STCC-premiären gav mersmak
copyright teambild.se

STCC-premiären gav mersmak

STCC:s nya era började ungefär så som man tänkt sig. Veteranerna dominerade, några rookies förivrade sig, och det fanns många tecken på att TCR är en förbättring från tidigare års Solution F-bilar.

Är det äntligen Robert Dahlgrens år i år? Måhända, premiären kunde i alla fall knappast gått bättre för honom. Trots att han inte var riktigt lika snabb som Fredrik Ekblom under tester och träning så lyckades han vinna de första två heaten, och sedan en andraplats i det tredje. Ekblom knep det tredje heatet och visade att han fortfarande är en av Sveriges absolut bästa racerförare. Tyvärr kommer inte Ekblom köra hela säsongen, då det egentligen är Johan Kristofferssons bil som han körde här på Ring Knutstorp. Men, det viktiga är att årets huvudkombatanter kommer ifrån olika team – det känns mer öppet än vad det någonsin gjorde under Solution F-eran när Volvo Polestar domderade mästerskapet. Årets batalj kommer att stå mellan PWR Racing med Robert Dahlgren och Kristoffersson Motorsport, oavsett om det är Fredrik Ekblom eller Johan Kristoffersson som sitter bakom ratten. Så ännu är det inte riktigt Dahlgrens år! Och med lite tid kommer det finnas än fler stall som kommer att knacka på dörren. Mattias Anderssons Honda Racing till exempel, eller varför inte Brink Motorsport?

Premiären på Ring Knutstorp gav oss också hintar om att det finns mycket att hålla koll på lite längre ner i fältet också. Det finns en stor rookieklass i årets STCC, och några visade klass på en gång: Tobias Brink och Fredrik Blomstedt hade en fin batalj i det tredje heatet; Dennis Strandberg var snabb; Nicklas Oscarsson hade bra fart på Kian; Niklas Lilja, som än så länge inte har resten av säsongen utstakad för sig, smög sig till två sjätteplatser under helgen; och Andreas Andersson gjorde ett strålande jobb i det blöta kvalet.

Det kanske inte var så himla spännande racing under helgen, och en del klumpiga incidenter var tråkiga att se. Men nu har vi 19 bilar på gridden, vi har flera konkurrenskraftiga stall, vi har flera olika sorters bilar med olika karaktär, vi kommer aldrig mer se lopp som bara fyra bilar lyckas slutföra. STCC-premiären gav mersmak, och nu när förarna och stallen fått prova på sina bilar finns det goda skäl att tro att racingen kommer att bli tuffare och tuffare framöver.

Om två veckor besöker STCC Finland för första gången! Alastaro nordöst om Åbo står på schemat, vilket lovar fler finska förare på gridden! Den 20:e maj går loppen av stapeln. 


1851 VISNINGAR
JACOB FREDRIKSSON
5/8/2017 1:07:00 PM


Fler artiklar om Fredrikssons Allehanda

Grand Prix-racings anti-tes
Fredrikssons Allehanda I början av 1980-talet fanns en racerbana som var värre än värst. Trots det blev vartenda lopp på den en klassiker!
10/17/2017 11:23:00 AM

The Great Book of Racing Drivers’ Excuses
Fredrikssons Allehanda Inga kan komma med ursäkter som racerförare. Här är några av senare tids allra bästa.
10/2/2017 10:39:00 AM

En ilsken men ödmjuk mästare
Fredrikssons Allehanda En racerförares dröm? Att vara ilsken över en missad seger men ändå kammat hem mästerskapet. Precis så kände Josef Newgarden efter Indycar-finalen på Sonoma i söndags.
9/19/2017 11:52:00 AM

Ett enda misstag räcker
Fredrikssons Allehanda Ett enda misstag räckte för att göra Indycar-mästerskapet en öppen historia igen.
9/4/2017 2:45:00 PM

Vart skåpet skall stå
Fredrikssons Allehanda Senast jag skrev om Indycar och Josef Newgarden hyllade jag honom efter omkörningen han gjorde på Will Power på Mid-Ohio. Efter segern i helgens lopp på Gateway-ovalen i St. Louis höjer vi honom till skyarna.
8/28/2017 4:55:00 PM

Bildreportage från Kanonloppet
Fredrikssons Allehanda STCC-säsongen 2017 är den tuffaste på länge och det märktes tydligt på Kanonloppet. Här är bilder från tre händelserika heat på Gelleråsen:
8/15/2017 11:39:00 AM

Penske perfect
Fredrikssons Allehanda Josef Newgarden ser ut att göra det som varken Juan-Pablo Montoya, Simon Pagenaud eller Will Power mäktat med: gå för mästerskapet från år ett hos Team Penske.
7/31/2017 3:33:00 PM

Vad är ”sportvagnsracing”?
Fredrikssons Allehanda I och med LMP1-reglementets påstådda ”kris” så kan det vara lägligt att fråga sig, vad för slags ”sportvagnsracing” lämpar sig bäst åt Le Mans?
7/20/2017 3:14:00 PM

Bästa hittills 2017
Fredrikssons Allehanda Många racingserier har nu hunnit avverka ungefär hälften av sina säsonger, så därmed är det lämpligt att stämma av med årets bästa, roligaste, tyngsta och häftigaste prestationer och händelser. Först så tittar vi serier utöver Formel 1:
7/11/2017 6:11:00 PM

Ett bisarrt men fantastiskt 24-timmars
Fredrikssons Allehanda Årets Le Mans 24-timmars blev ett av de mest bisarra loppen i dess anrika historia, men precis som alla Le Mans utlovar, det var ett otroligt lopp.
6/20/2017 5:06:00 PM

17/10
Fredrikssons Allehanda
Grand Prix-racings anti-tes
02/10
11:52
Fredrikssons Allehanda
En ilsken men ödmjuk mästare
14:45
Fredrikssons Allehanda
Ett enda misstag räcker
16:55
Fredrikssons Allehanda
Vart skåpet skall stå
11:39
Fredrikssons Allehanda
Bildreportage från Kanonloppet
15:33
Fredrikssons Allehanda
Penske perfect
15:14
Fredrikssons Allehanda
Vad är ”sportvagnsracing”?
11/07
Fredrikssons Allehanda
Bästa hittills 2017