Autosport

SvenskaRaceFans

STCC-premiären gav mersmak
copyright teambild.se

STCC-premiären gav mersmak

STCC:s nya era började ungefär så som man tänkt sig. Veteranerna dominerade, några rookies förivrade sig, och det fanns många tecken på att TCR är en förbättring från tidigare års Solution F-bilar.

Är det äntligen Robert Dahlgrens år i år? Måhända, premiären kunde i alla fall knappast gått bättre för honom. Trots att han inte var riktigt lika snabb som Fredrik Ekblom under tester och träning så lyckades han vinna de första två heaten, och sedan en andraplats i det tredje. Ekblom knep det tredje heatet och visade att han fortfarande är en av Sveriges absolut bästa racerförare. Tyvärr kommer inte Ekblom köra hela säsongen, då det egentligen är Johan Kristofferssons bil som han körde här på Ring Knutstorp. Men, det viktiga är att årets huvudkombatanter kommer ifrån olika team – det känns mer öppet än vad det någonsin gjorde under Solution F-eran när Volvo Polestar domderade mästerskapet. Årets batalj kommer att stå mellan PWR Racing med Robert Dahlgren och Kristoffersson Motorsport, oavsett om det är Fredrik Ekblom eller Johan Kristoffersson som sitter bakom ratten. Så ännu är det inte riktigt Dahlgrens år! Och med lite tid kommer det finnas än fler stall som kommer att knacka på dörren. Mattias Anderssons Honda Racing till exempel, eller varför inte Brink Motorsport?

Premiären på Ring Knutstorp gav oss också hintar om att det finns mycket att hålla koll på lite längre ner i fältet också. Det finns en stor rookieklass i årets STCC, och några visade klass på en gång: Tobias Brink och Fredrik Blomstedt hade en fin batalj i det tredje heatet; Dennis Strandberg var snabb; Nicklas Oscarsson hade bra fart på Kian; Niklas Lilja, som än så länge inte har resten av säsongen utstakad för sig, smög sig till två sjätteplatser under helgen; och Andreas Andersson gjorde ett strålande jobb i det blöta kvalet.

Det kanske inte var så himla spännande racing under helgen, och en del klumpiga incidenter var tråkiga att se. Men nu har vi 19 bilar på gridden, vi har flera konkurrenskraftiga stall, vi har flera olika sorters bilar med olika karaktär, vi kommer aldrig mer se lopp som bara fyra bilar lyckas slutföra. STCC-premiären gav mersmak, och nu när förarna och stallen fått prova på sina bilar finns det goda skäl att tro att racingen kommer att bli tuffare och tuffare framöver.

Om två veckor besöker STCC Finland för första gången! Alastaro nordöst om Åbo står på schemat, vilket lovar fler finska förare på gridden! Den 20:e maj går loppen av stapeln. 


1087 VISNINGAR
JACOB FREDRIKSSON
5/8/2017 1:07:00 PM


Fler artiklar om Fredrikssons Allehanda

Bildreportage från Kanonloppet
Fredrikssons Allehanda STCC-säsongen 2017 är den tuffaste på länge och det märktes tydligt på Kanonloppet. Här är bilder från tre händelserika heat på Gelleråsen:
8/15/2017 11:39:00 AM

Penske perfect
Fredrikssons Allehanda Josef Newgarden ser ut att göra det som varken Juan-Pablo Montoya, Simon Pagenaud eller Will Power mäktat med: gå för mästerskapet från år ett hos Team Penske.
7/31/2017 3:33:00 PM

Vad är ”sportvagnsracing”?
Fredrikssons Allehanda I och med LMP1-reglementets påstådda ”kris” så kan det vara lägligt att fråga sig, vad för slags ”sportvagnsracing” lämpar sig bäst åt Le Mans?
7/20/2017 3:14:00 PM

Bästa hittills 2017
Fredrikssons Allehanda Många racingserier har nu hunnit avverka ungefär hälften av sina säsonger, så därmed är det lämpligt att stämma av med årets bästa, roligaste, tyngsta och häftigaste prestationer och händelser. Först så tittar vi serier utöver Formel 1:
7/11/2017 6:11:00 PM

Ett bisarrt men fantastiskt 24-timmars
Fredrikssons Allehanda Årets Le Mans 24-timmars blev ett av de mest bisarra loppen i dess anrika historia, men precis som alla Le Mans utlovar, det var ett otroligt lopp.
6/20/2017 5:06:00 PM

Kobayashis rekordvarv
Fredrikssons Allehanda Tiden stannade till på Circuit de la Sarthe när Kamui Kobayashi slog till och körde det snabbaste varvet i Le Mans 24-timmars historia.
6/16/2017 11:51:00 AM

Le Mans 2017: äntligen dags
Fredrikssons Allehanda All information man kan tänkas behöva inför junis viktigaste natt.
6/13/2017 2:25:00 PM

En gyllene era på Indianapolis
Fredrikssons Allehanda Ödets ironi och en populär segrare bjöd årets upplaga av ”The Greatest Spectacle in Racing” oss på.
5/31/2017 6:24:00 PM

STCC-premiären gav mersmak
Fredrikssons Allehanda STCC:s nya era började ungefär så som man tänkt sig. Veteranerna dominerade, några rookies förivrade sig, och det fanns många tecken på att TCR är en förbättring från tidigare års Solution F-bilar.
5/8/2017 1:07:00 PM

Formel 1 eller Indycar? Varför inte bägge?
Fredrikssons Allehanda Fernando Alonso är inte den förste att hoppa över Monacos Grand Prix för att köra Indianapolis 500, men det har inte heller varit så himla vanligt i äldre tider heller. Här en historisk överblick.
4/17/2017 2:37:00 PM

15/08
Fredrikssons Allehanda
Bildreportage från Kanonloppet
31/07
Fredrikssons Allehanda
Penske perfect
20/07
Fredrikssons Allehanda
Vad är ”sportvagnsracing”?
11/07
Fredrikssons Allehanda
Bästa hittills 2017
20/06
16/06
Fredrikssons Allehanda
Kobayashis rekordvarv
13/06
Fredrikssons Allehanda
Le Mans 2017: äntligen dags
31/05
Fredrikssons Allehanda
En gyllene era på Indianapolis
08/05
Fredrikssons Allehanda
STCC-premiären gav mersmak