Autosport

SvenskaRaceFans
Monaco – himmel eller helvete

Monaco – himmel eller helvete

Efter ett fantastiskt spännande kval kommer Monacos GP avgöras i dag, söndag. Gatorna i Monte Carlo kan vara fantastiska att köra på men gör du ett misstag kan det bli ett helvete.

Glamour och prestige, det är två ord som beskriver det mest exklusiva loppet för säsongen. Samtidigt är tävlingen den svåraste, två timmars tortyr för förarna som i majoriteten av loppet kommer sitta i trafik, en bil framför sig mest hela tiden. Dessutom svänger det konstant, förarna får ingen vila, inte ens på start- och målrakan som är sned. Monaco kan vara en fröjd att köra, en rytmisk symfoni av kurvor som lätt övergår till en frustration om man gör ett misstag, då slutar dagen i räcket.
 
Störst chans att vinna Monacos GP har Kimi Räikkönen som startar i pole position men han kommer bli utmanad av stallkompisen Sebastian Vettel som står snett bakom till höger om honom på startplattan.
 
Gör Kimi som han ska och teampersonalen detsamma är det i princip klart att han vinner. Vi har sett otaliga misstag genom åren av depåpersonal och förare, vilket har varit avgörande för Monacos GP, förra året var inget undantag. Red Bull slarvade bort Daniel Ricciardos kassaskåpssäkra seger och gav bort den till Lewis Hamilton. Ute på banan var Ricciardo snabbare men kunde inte ta sig förbi britten eftersom banan i Monaco är otroligt trång. Gör istället föraren ett misstag är Monaco skoningslös, då sitter bilen i räcket. Det fick Stroll, Occon och Vaandorne erfara under de fria träningarna samt kvalet.
 
Någon som förvånansvärt hade problem under kvalet var Lewis Hamilton. Han brukar trivas i Monaco och vann där förra året. I går blev han överraskande utslagen i Q2 och startar först i 13:e startruta. Han såg inte bekväm ut med sin bil och när han hade sitt sista kvalförsök hade han otur på grund av gulflaggen orsakad av Stoffel Vaandornes krasch.
 
En sak som kan stoppa Räikkönen från att ta en ytterligare vinst i Monaco, vilket han vann i 2005, är regnet. Nu ser prognoserna ut som att det kommer bli fint väder, men i alla fall. Allt som ofta när det regnar kastar det om alla förutsättningar, då kan allt inträffa, och då blir Monacos GP en öppen historia.   
 
I eftermiddag får vi se vem som blir nästa kung i Monaco. 

Twitter: @andjohsig

756 VISNINGAR
ANDERS NILSSON
anders@svenskaracefans.com
5/28/2017 11:58:09 AM

  Artikelkommentarer
CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Fler artiklar om Formel 1

Ericsson får inte göra misstag
Formel 1 Efter den miserabla helgen i Monaco har Marcus Ericsson inte råd att göra fler misstag, för annars finns risken att svensken inte har något kontrakt nästa år.
6/6/2017 3:33:36 PM

Monaco – himmel eller helvete
Formel 1 Efter ett fantastiskt spännande kval kommer Monacos GP avgöras i dag, söndag. Gatorna i Monte Carlo kan vara fantastiska att köra på men gör du ett misstag kan det bli ett helvete.
5/28/2017 11:58:09 AM

Maj månad är den bästa månaden
Formel 1 Och det finns ingen helg bättre än den sista helgen i den bästa månaden. Här en snabb guide inför Monacocacolapolis 500/24-timmars.
5/23/2017 2:04:19 PM

Är Ferraris hjärnspöken tillbaka?
Formel 1 Krutröken från Spaniens GP har lagt sig och Mercedes Lewis Hamilton kom segrande ur striden mot Ferraris Sebastian Vettel. Har Ferraris hjärnspöken från förr kommit tillbaka?
5/15/2017 7:02:13 PM

Europapremiär – ut i det okända
Formel 1 Europapremiär, en nystart på Formel 1-säsongen. Det innebär stora uppdateringspaket och återigen en stor osäkerhet hur stallet står i relation till varandra. Dags för nästa akt i årets säsong.
5/13/2017 10:27:35 AM

Den hotade Mercedesdominansen
Formel 1 Efter Bahrains GP står det klart att Mercedes dominerande era inom Formel 1 är hotad. Ferrari har konkurrerat ut Mercedes vid två av tre tävlingar på ren fart. Kan Mercedes slå tillbaka?
4/20/2017 4:39:31 PM

Bahrain: rond tre mellan Mercedes och Ferrari
Formel 1 I helgen avgörs Bahrains GP, skådeplatsen för den tredje ronden mellan Mercedes och Ferrari, vem går vinnande ur kampen?
4/13/2017 5:11:00 PM

Tre snabba från Kinas GP
Formel 1 I videon nedan har jag tre slutsatser från Kinas GP.
4/9/2017 5:01:00 PM

All press på Ericsson
Formel 1 Efter en imponerande debut för Antonio Giovinazzi i Australien har Marcus Ericsson all press på sig när Kinas GP avgörs i helgen.
4/6/2017 8:14:00 PM

Stor bildspecial: Vi sätter betyg på årets F1-hjälmar
Formel 1 Mycket av förhandssnacket handlar om utseendet på årets F1-bilar. Inte bara bredden på däcken, hajfenor och vingarnas beskaffenhet, utan också bilarnas design och färgkombinationer. Parallellt för förarna själva sitt eget imagebyggande genom att lansera årets hjälmar i sociala medier. Vi har tittat lite närmare på koncepten. Vad tycker du?
3/9/2017 9:00:00 AM

Ericsson får inte göra misstag 6 juni 2017
Ericsson får inte göra misstag
  
1234